• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szőlő és szőlőmag, mint életelixír

Nyomtatás

Dr. Sárkány Péter aranydiplomás kertészmérnök, borász és élelmiszerminősítő szakmérnök, nemzetközi borbíráló volt az ANYPE vendége május 15-én a művelődési házban. Aki eljött, nem csalódott, ismereteinek tárháza hasznos tudnivalókkal bővült. 

Kezdjük mindjárt az elején, idézve néhány nagy gondolkodót, hiszen mondandójuk nemcsak „borivóknak való”:

Az orvosok orvosa, Hippokratész gyógyszernek tartotta, Nostradamus – aki szintén orvos volt – borral fertőtlenített. Véleményével Pasteur is egyetértett, aki a legegészségesebb, leghigiénikusabb italnak tartotta az újkőkorszak óta, azaz tízezer éve ismert italt.

Homérosz szerint a borfogyasztás a civilizált társadalmak jellemzője. Szól róla Szent Hildegárd, szerepel Szent István fiához, Szent Imre herceghez írt intelmeiben, mi több, a bor szó magában a Bibliában is előfordul, több mint kétszáz esetben.

A téma jeles szakértőjétől megtudtuk, hogy a szőlő a Kárpát – medencében őshonos növény, a magyar szőlő és bor pedig hungarikum. Hazánknak huszonkét borvidéke van sokféle szőlőfajtával. Ez Európában egyedülálló. A fajták jellegét nagymértékben befolyásolja „születési helyük”, a talajviszonyok, a klíma. Dr. Sárkány Péter, aki kétszázötven borverseny zsűrizésének tapasztalatit tudja maga mögött, arra a kérdésre, hogy számára melyik borfajta a legkedvesebb, azt válaszolta, hogy azt számtalan tényező befolyásolja, többek között attól is függ, hogy éppen milyen ételt fogyaszt. Osztja viszont XVI. Lajos véleményét, aki a borok királyának a királyok borát, a tokajit tartotta.

A továbbiakban a szőlő, illetve a szőlőmag kedvező élettani hatásairól hallhattunk. Megfigyelték már, hogy a szőlőfürt is és a szőlőmag is szív alakú? – kérdezte, mintegy jelzésértékűnek ítélve azok egészségünkre gyakorolt hatását. A szőlő gyógyító ereje ősidők óta ismert, a szőlőmagot mostanában fedezte fel a tudomány, mint értékes étrendkiegészítőt. A titok abban rejlik, hogy ismert növényeink közül a szőlőmag a polifenolok leggazdagabb forrásainak egyike, melyek szabadgyök lekötő képessége, vagyis antioxidáns kapacitása maximális. Ezt szakirodalmi adatok igazolják.

Dr. Sárkány Péter nemzetközi kutatási eredményekre hivatkozva beszélt arról is, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban: a természetes antioxidánsok előnyösök az érelmeszesedés, szívbetegségek, az agy- és idegrendszer károsodása, egyes daganatos megbetegedések ellen, gátolják a gyulladásos és allergiás tünetek kialakulását. A sejteket és az érrendszert védő antioxidáns polifenolok biológiai hasznosulása nagyon jó, ezért már kis mennyiségben is hatásosak, segítséget nyújtva az orvoslás számos területén. A szőlőmag felhasználása mikro-őrleményként a legkedvezőbb, a módszer magyar találmány. Végezetül a szakember kiemelte, hogy bár mindezek jótékony hatással vannak egészségünkre, nem helyettesítik a megfelelő életmódot, a helyes táplálkozást és a mozgást.

 Kovács Piroska

Módosítás: ( 2019. május 21. kedd, 13:47 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card