• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Megyei nyugdíjas majális

Nyomtatás

Nem csak a húszéveseké a világ. Negyedik alkalommal gyűltek össze, május 30-án a Veszprém megyei nyugdíjas klubok tagjai az alsóörsi sportcsarnokban.

Látogatásuk célja az volt, hogy a mindennapokban demonstrálják a népszerű slágerből ismert gondolatot: „Nem csak a húszéveseké a világ”. Az együttlét alkalmat adott arra is, hogy a 30. születésnapját ünneplő Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetségét közösen köszöntsék. Az alsóörsi nyugdíjas majális parádésan sikerült.

Az ünnepi hangulatot az alsóörsi Sirály- és a balatonfüredi Kék Balaton kórus közös produkciója teremtette meg, akik egy népdalokból szőtt csokorral fejezték ki jókívánságaikat a jubilálóknak.
A megyei nyugdíjas majálist Hebling Zsolt polgármester nyitotta meg. Isten éltesse a szövetséget!– mondta, további jó munkát kívánva a régi hagyomány folytatásához, fontos küldetésükhöz, a települések összefogásához. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, azt dr. Hegyesiné Orsós Évától, az Életet az éveknek Országos Klubszövetség elnökasszonyától tudtuk meg. Az országos szervezet 1989-ben jött létre, 139 klub alkotta. Napjainkban több, mint ezer egység működik országszerte. A siker záloga a közösség ereje, az idős emberek megszólítása, a hozzájuk vezető út felismerése jó programok biztosításával hozzáértő helyi vezetők által koordinálva. Vannak olyan lehetőségek is – ilyen például az idősbarát szállodák létrehozása – amely egyedül nem ment volna, a klubszövetség kellett hozzá. A Veszprém megyében folyó munkát az elnökasszony színvonalasnak ítélte, pozitívnak tartva azt a szemléletmódot, hogy bár lokálisan cselekszenek, globálisan gondolkoznak. Bogdán Kámán korábbi megyei elnök és Paulics István, napjaink elsőszámú megyei vezetője is jól tudja ezt.

A környező települések polgármesterei és közéleti személyiségei jelenlétében folyó rendezvény következő szónoka a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökasszonya, az alsóörsi kötődésű Vörösmarty Éva volt, aki elmondta, hogy milyen fontosnak tartja azt az étékrendet, amelyet szüleitől és nevelőitől kapott, és amelynek tovább örökítése létfontosságú napjaink fiatal generációja számára is. Ezek közé tartozik a tisztelet, a megbecsülés, a család és a közösség megtartó ereje. Ehhez kívánt sok sikert.

A továbbiakban elismerések átadására került sor. Az Életet az éveknek Országos Klubszövetség emléklappal ismerte el az alapítók közé tartozó, ma is működő veszprémi Gizella Nyugdíjas Klub (képviselő Varga Józsefné), a Zirci Városi Nyugdíjas Klub (vezető Pék László), a pápai Honvéd Bajtársi Klub (vezető Farkasdy lajos) és a balatonfüredi Kék Balaton Nyugdíjas Klub (vezető Bónyai Mária) tevékenységét. Az országos, illetve a megyei szervezet díszoklevelet adományozott azon tagjai részére, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak céljaik eléréséhez.

A rendezvény kitűnő hangulatban, színes programmal folytatódott: a megye nyugdíjasai megmutatták, hogy ki mit tud. Voltak egyéni és csoportos produkciók, hangszerszólók, szavalatok, felléptek a dalkörök, a szólóénekesek, kavalkádot varázsoltak a csarnok küzdőterére a különféle tánccsoportok. Nem is emelnék ki közülük senkit, valamennyi fellépő elismerést érdemel.
Akadt más szórakozás is. Bár a kedvezőtlen időjárás miatt néhány tervet nem tudtak kivitelezni az önkormányzat által támogatott házigazdák, jelesül a Böhm Lászlóné vezette Sirály Közhasznú Nyugdíjas Egyesület és a megyei klubszövetség Paulics István irányításával, így is maradt elég tenni- és látnivaló. Népszerűek voltak az egészségügyi szűrések, csakúgy, mint a Szalai Emese gyógytornász által vezényelt remek torna. Aki Alsóörs nevezetességeivel kívánt ismerkedni, Keresztes Éva és Albrecht Sándor segítségével egy rövid autóbuszos kirándulás formájában megtehette. A helyismereti totó jól sikerült: hatan értek el tizenhárom találatot. Farkas Sándor (Balaton klub) a táncversenyen elért győzelmének örülhetett, a sörivók „küzdelmében” Budai Jánosnét és Vízi Jánost nem sikerült senkinek túlszárnyalni. A majálison természetesen enni is lehetett, pörkölt, burgonya és uborka volt a menü, az óvoda konyhája hozta a szokott minőséget.

Mielőtt kölcsönös köszönetnyilvánítások közepette Hebling Zsolt bezárta az általa is színvonalasnak ítélt, jól sikerült rendezvényt és zárószámként a Balatonfűzfői Vidám Fiúk is bemutatták fergeteges műsorukat, én a résztvevők némelyikével váltottam szót:
Szalay László és felesége a veszprémi diabétesz klub tagja. Kéthetenként szoktak találkozni, olyankor előadásokat hallgatnak meg, gyógyteákat próbálnak ki, jógáznak, beszélgetnek. Szívesen kirándulnak, gyakran fogadják el más klubok meghívását. Alsóörsön pdig az a csoda is megesett, hogy egy ötven éve nem látott ismerősükkel találkoztak. Jönnek máskor is!
A veszprémfajszi Turger Jánosné, aki a Videotonban dolgozott, szeret énekelni. Huszonöt éve tagja a német nemzetiségi dalkörnek, ahol társakra talált. Amióta oda jár, szavaival élve kinyílt az élete.
A műsorban fellépő Herbstrose – duó, azaz a vörösberényi Navratyil házaspár sváb dalokat énekelt harmonika kísérettel. Annát, aki pedagógus és a gépész Jánost a zene szeretete és hagyományaik tisztelete hozta össze. Szeretnék azokat ápolni és tovább örökíteni.

Sokat lehetne még „mesélni” a sikeres találkozóról, a jókívánságokról, a viszontlátás igényéről és arról a megfogadásra érdemes felszólításól, amely az egyik dalszövegben hangzott el: „Ne felejtsük el, hogy mosolyogni kell!” Az alsóörsi nyugdíjas majális résztvevői jól tudják ezt!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. június 03. hétfő, 11:16 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card