• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Gyermekek kiállítása

Nyomtatás

Minden gyerek művésznek születik - kiállítás a művelődési házban. Május utolsó napján meglepetéssel szolgált látogatóinak a művelődés hazai otthona: az Endrődi iskola művészeti szakkörének tagjai mutatkoztak be, nem is akárhogyan.

Már az első pillanatban magával ragadta a látvány a betérőt. Az aulában tablók sorakoztak, rajtuk színesnél színesebb, fantáziát megragadó, egyáltalán nem szokványos technikával készült munkák. Azt nem tudtam megállapítani, hogy a jelenlévő hozzátartozók, vagy maguk ifjú alkotók várták- e jobban, hogy milyen lesz a fogadtatás.

Az iskola jó úton jár, kiművelt emberfőket kíván nevelni, és ehhez minden lehetőséget megragad. Ezek egyike és az E-mese műhely- (e) művészeti vezetőjének szándéka találkozott. Mosonyi Emese tanárnő életcéljának tekinti a fiatalok esztétikai nevelését, ízlésviláguk formálását, kreativitásuk fejlesztését. Ez eredmény csírái máris láthatók, elég hozzá a tablók kínálatára tekinteni, melyeken jól megfér egymás mellett a képteremtő fonalgrafika, a színes papírok formájában való dekoratív megjelenítés, az épített környezet személyre szóló formálása, sőt még a téli pulóverek tervezése is (ez utóbbit otthon a nagymamák akár meg is köthetik). A gyerekek fantáziája nem ismer határokat, végtelenül nyitottak, érdeklődők, kíváncsiak a bennünket körülvevő világra – mondja a művészeti kör vezetője, aki projektekben gondolkodik. Munkájáról így vall:

A képzőművészet csodálatos dolog. Nézni is és csinálni is. A gyerekek rengeteg dolgot tanulhatnak belőle: harmóniát, szépséget szívnak magukba általa, beleemélyednek az alkotás örömébe, megérezhetik a flow élményt, kiereszthetik a stresszt, kifejezhetik azt is, amit szóban nem tudnak megfogalmazni. Hiszem, hogy minden ember teremtőnek, kreatívnak született. Ha az emberek gyerekkorban megszeretik, megszokják az alkotást, egy életre szóló barátra lelnek benne. Egy barátra, akihez bármikor fordulhatnak, örömükben, bánatukban. Úgy vélem, életünk is egyfajta alkotás, így az alkotáshoz való viszonyunkban tükröződik mindaz, ahogyan létezünk. Az alkotásban is szükség van improvizációs készségre, döntésekre, ötletekre, keretekre. Ahogy gyakorlatot szerzünk a felmerülő művészeti/alkotó problémák kezelésében, ezt a tapasztalatot a valós életbe is magunkkal visszük, a felmerülő nehézségeket is rugalmasabban kezdjük kezelni. Az alkotásba bele lehet feledkezni, rá lehet hangolódni arra, hogy teremtünk valamit. Az alkotásban nincs jó, vagy rossz megoldás, nem teljesítményre, hanem önkifejezésre törekszünk, így önmagunkat szabadak és cselekvőnek élhetjük meg. Az alkotás tehát elsősorban sikerélményt ad a gyerekeknek. Nem művészeket akarunk képezni, hanem a művészet eszközeivel a hatékonyság, önbizalom, önelfogadás erősítése a cél”.

Picasso ezt mondta: Minden gyerek művésznek születik. A probléma, művésznek maradni, miközben felnővünk”. Ki tudja? Talán az alant felsoroltak valamelyikének sikerül:
Báró Boglárka, Báró Jázmin, Bognár Anna, Bognár Léna, Ferencsik Laura, Hebling Róza, Heiter Hanna, Józsa Rebeka, Kolompár Vanessza, Konrád Kamilla, Kölcsei Lujza, Lohonyai Anna, Martynova Alisza, Molnár Boglárka, Szántó Máté, Szigeti Anna.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. június 05. szerda, 12:12 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card