• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ez volt az idei Harley...

Nyomtatás

Az alsóörsi motorosfesztivál születésnapjára. Ha nem éreznénk jól magunkat, ha nem lennénk elégedettek a programmal, ha nem élhetnénk meg azt a nagyszerű életérzést, amit ez a fesztivál nyújt, nem jönnénk el évről évre – mondta a felvonulók egyike, miközben társai élénken helyeseltek.

Június van, a várva várt hónap, amikor Alsóörsön összegyűlnek a szelíd motorosok. Ilyenkor nemcsak a Harley – Davidson világmárka szerelemesei adnak itt egymásnak randevút, hanem a motorostársadalom színe-java. Az idei találkozó kiemelkedő esemény, hiszen az Open Road Fest jubileumhoz érkezett: huszadik születésnapját ünnepeljük, megadva mindazt, ami ilyenkor egy jubilánsnak jár, beleértve még a születésnapi tortát is.

Az évek során Alsóörs és a fesztivál neve olyannyira összeforrt, hogy a nyitórendezvényen Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt ünnepélyes keretek között átadta a település kulcsát Dobay Attilának, a fesztivál igazgatójának. Nem először tette ezt, a község a tíz- és a húszéves évforduló alkalmával is „gazdát cserélt” néhány napra. Büszkeséggel tölt el, hogy a szezon egyik legjelentősebb nyitórendezvénye nálunk zajlik– mondta a polgármester, korrektnek nevezve a település és vendégei között kialakult kapcsolatot. A fesztiváligazgató köszönetet mondott a bizalomért, a példa nélkül álló együttműködésért, segítségért.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Bóka István balatonfüredi polgármester, aki korábban Alsóörs első embere volt, a kezdetekre emlékezett. A fesztivál gondolata abban az időben merült fel. Körültekintő előkészítő munkára volt szükség ahhoz, hogy a nagyrendezvény létrejöjjön, ám a siker egyértelműen igazolja: jó döntés született. Köszöntötte a találkozót Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere, Balatonfüred Rendőrkapitányságának vezetője, dr. Linczmayer László és Csizmadia Zoltán közlekedésbiztonsági osztályvezető is.

Miként minden évben, az idén is parádés programmal készültek a szervezők, idejekorán megteremtve a szükséges informálódás lehetőséget. Június 5 - 9 között a motorozás hívei és a rockzenekarok rajongói egyaránt megtalálták a kedvükre való szórakozást Alsóörsön, nem különben a gyerekek, mert őket is várta néhány kihagyhatatlan élmény.
A Pelso Camping ezekben a napokban megtelt élettel. Voltak egésznapos, és voltak éjszakába nyúló programok. A fesztiválváros különféle bemutatóknak, játékoknak, kiállításoknak és érdekes látnivalóknak adott otthont. Közéjük tartozik a Custom Bike show, a Timbersport bemutató, a Carterpillar játék, a Gravity Academi és sok egyéb. A Kid’s Race során lehetőséget kaptak a legkisebbek is arra, hogy bemutassák közlekedésben való jártasságukat. A bravúros kaszkadőrmutatványok minden alkalommal nagy sikert aratnak, így volt ez most is.

A fesztiválon találkozott a múlt és a jelen: napjaink csillogó gépcsodáinak szomszédságában, a H-D múzeumban ritka régi modellek várták a látogatót. Alsóörsön található a világ legkülönlegesebb márkapéldánya is, a Fat Boy Graborecz István faszobrász műve, aki a fesztiválok ideje alatt először magát a motort, a következő évben annak utasát, az idén pedig útitársnőjét faragta ki láncfűrésszel. Akadt egy szerencsés látogató is, aki – miként a szlogen hirdeti – mindegy, hogy mivel érkezett, egy Harley – Davidsonnal távozott.

Változatlanul népszerűek a vezetett túrák. Sokan élvezték ebben az évben is a motorozás adta szabadság élményét a gyönyörű tájon, az akarattyai sajtótúrán, a Balatont kerülő útvonalon, a Poker Run során. Életre szóló élmények ezek, többek között a quadot vezető Bernadettnek, aki mindössze nyolcadik évében jár.
Esténként a zenéé volt a főszerep. A legnevesebb zenekarok váltották egymást a Nagyszínpadon és a Rock Arénában igazi fesztiválhangulatot teremtve. Közéjük tartozott (a teljesség igénye nélkül) a harmincéves Tankcsapda, a negyven évvel ezelőtt alakult Karthago, az EDDA Művek, Anna & The Barbies és a méltán híres, svéd EUROPE.

A fesztivál legrangosabb eseménye, a felvonulás huszadszor is nagy siker volt! Többezer résztvevő tette meg a szokásos „tiszteletkört”, demonstrálva a Harley-életérzést. Néhányukkal váltottam pár szót:
Bednárik Zsolt és Pelikán Éva Kiskunhalasról érkezett. Gyakran járnak motorosfesztiválokra itthon és külföldön egyaránt. Jó okuk van rá: jól érzik magukat egymás társaságában, mert mint mondják, a motorosok jó emberek! Évának a Pásztor Anna koncert tetszett nagyon, de a motorok hangjában rejlő elementáris rőt is szereti.
Az ajkai Ignácz István Bélának ez az első fesztiválja. Friss a jogosítványom – mesélte, annál jobb dolog, mint hogy itt vagyok, nem is történhetett volna velem. Örülök, hogy találkozhatok régi motorosokkal, és kimutathatom az irántuk érzett megbecsülésem.
H.D. ezt mondta: Alsóörsre örömmel megyek mindig. Az első napon a sajtótúra a kedvenc eseményem, rendszeresen összefutok régi alsóörsi és motoros barátokkal. A Harley tesztkamionból csemegézni elsőosztályú dolog. A közös gurulás, tesztelés mindig élmény. Idén az akarattyai magasparton készítettük a közös fotót. Az időjárás midig megtréfál, ez esőt most sem úsztuk meg, de reméljük, jövőre jobb lesz és akkor is itt lazíthatunk.
Kovács Péter járműtechnikus (Veszprém) gyermekeivel látogatott el a fesztiválra. A 13 éves Mártonnak már nem újdonság a tömérdek motor, Zsófi viszont először van itt. A tesztautók mérőrendszerét telepítő járműtechnikus végzettségű családfő a szakember szemével nézve is kiválónak tartja az alsóörsi motorosünnepet, Réka, a négy esztendős pápai óvodás és unokatestvére, az első osztályos Zsombor pedig egyszerűen csodásnak, majd kijelentik, hogy ha felnőnek, ők is fognak motorozni. Ennek biztosan fog örülni Dobai Attila – gondoltam magamban, midőn felkerestem.

A fesztiváligazgatótól megtudtam, hogy az első találkozó sikere tette szinte kötelezővé a folytatást, s bár a második alkalommal akadtak nehézségek, nem adták fel. Arra a kérdésre, hogy számára melyik fesztivál volt a legkedvesebb, azt a választ kaptam, hogy mindig a legutolsó. Ez a mostani különösen az, egyrészt a jubileum kapcsán, másrészt azért, mert akkor született lánya, Dóra, aki ma már a munkatársa. Mint mondta, a történésekből le szokta vonni a tanulságokat, de így utólag belegondolva, semmi olyan nem történt az elmúlt két évtized alatt, amit másképpen csinálna. Vágyai természetesen vannak, de a „legmotorosabb zenei fesztivál” – ahogy sokan nevezik – nagyon fontos szerepet tölt be az életében. És nemcsak az övében – Alsóörs történetéhez is szervezesen hozzátartozik.

Éljen és virágozzék tehát soká ez a gyümölcsöző kapcsolat, hogy Alsóörs még sokszor köszönthesse olyan pompás tűzijátékkal, mint tette azt 2019- ben! Boldog születésnapot!

Kovács Piroska

Csókás Péter és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. június 11. kedd, 07:43 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card