• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Olasz romantikus est volt Alsóörsön

Nyomtatás

Olasz est Alsóörsön a romantika jegyében. Pünkösd előestéjén, június 8-án mozgalmas program várta Alsóörsön a kultúra iránt érdeklődőket. 

A Törökházban rendezett kiállítás megtekintése után annyi ideje maradt a zenekedvelőknek, hogy az Ófaluból leérjenek a művelődési házba, ahol a világhírű operaénekesnő, Tokody Ilona és művésztársai adtak ízelítőt az olasz zene legjavából.

Tokody Ilona Kossuth- és Liszt –díjas mesterművész, kiváló- és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulata örökös tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének tulajdonosa (és még nagyon hosszú kitűntetéseinek, elismeréseinek listája) neve hallatán önkénytelenül is a Milánói Scala, a MET, a bécsi Staatsoper és a többi neves operaház jut az ember eszébe, hiszen a művésznő ezeknek a színpadoknak a legragyogóbb csillagai közé tartozott. A Kodály- és Erkel-, a genfi, pozsonyi és más énekversenyek győztesének repertoárja felöleli az operairodalom színe – javát. Olyan szerepekben nyújtott felejthetetlen alakítást, mint Verdi Rigolettojának Gildája, Bizet Carmenjének Michaelája, volt Nedda Leoncavallo Bajazzok című remekében, Melinda Erkel Bánk bánjában, végig énekelte szinte az operairodalom összes jelentős szerepét, de az az egyedülálló teljesítmény is az ő nevéhez fűződik, hogy Puccini: Bohéméletének Mimijeként Carreras, Abbado és Pavarotti partnere volt. Dolgozott Patanéval és Gardellivel, énekelt miniszterelnökök és koronás fők előtt, volt olyan hangverseny, ahol húszezren tapsoltak neki. Ma tanítással foglalkozik, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének tanszékvezetője.

Tokody Ilona partnere ezen az estén férje, Muskát András énekművész/tanár volt, zongorán Józsa Péter zongoraművész, a Grazi Művészeti Egyetem professzora működött közre.

Már az első pillanatban, amikor beléptek, megszületett az a légkör, amely a zene csodájának befogadására alkalmassá teszi az embert. Aztán megszólalt a legszebb hangszer, az emberi hang és a zongora is. Egymást követték a szoprán és a tenor szólók, a későbbiekben néhány duett is elhangzott Józsa Péter érzékeny, alkalmazkodó kísérete mellett. Elsőként egy Vivaldi áriát hallhattunk – a művésznő gyönyörű imának nevezte – majd egymást követték az olasz barokk mester, Giordáni, később Gluck, Verdi, Puccini, Tosti, Curtis remekei és néhány nápolyi dal. A művésznő magyarázatot fűzött a művekhez, míg azt a dalt, amelyre később Puccini Bohéméltének 3. felvonása épült, a nyaranta köztünk élő kollegának, Gárdai Gábornak ajánlotta.

Az estet két „felvonásra” tagoló műsort Józsa Péter bravúros zongoraszólója kötötte össze, előadásában Liszt: Erdőzsongás című műve hangzott el.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2019. június 12. szerda, 09:50 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card