• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Pálffy Károly kiállításával nyitott a Török-ház

Nyomtatás

Mostanában sokan az önkifejezést tartják a legfontosabbnak, énjüket szeretnék megmutatni a világnak. Én viszont mondani akarok valamit azokról a dolgokról, amit szépnek, jónak találok magam körül – vallja Pálffy Károly balatonfüredi festőművész.

„A mindig szép Balaton” címmel megnyílt a Török-ház idei első kiállítása. Mottóját Cholnoky Jenő szolgáltatta, aki ezt írta:
Mit ér a holdvilágos tájkép, ha a Hold alatt nincs ott az aranyhíd, amelyet a hullámokon vet végig a fénysugár, mit ér a hely, ha nem tükröződik vissza a csendes tó tükrében, s mit ér a kilátás, ha annak határát nem növeli óriássá a végtelen, a mindig szép, a mindig változó Balaton.” A kiállítást megnyitó balatonfüredi képviselőasszony, Molnár Judit ennél is tovább ment. Mint mondta, sok kiállítótérben járt már, de Alsóörs gyöngyszeme, az egykori kisnemesi udvarház a maga lenyűgöző panorámájával egyedülálló. A Pro Comitatu- és Balaton-díjas festőművész munkái egyenesen ide kívánkoztak, hiszen miként festményei, ő maga is harmóniát és békét áraszt.

A kiállítást Kálmánfi Gábor, a művelődésház vezetője nyitotta meg, majd Kiss T. István színművész eladásában Gárdonyi: Balatont álmodom című költeményét hallhattuk. Ezt követően a képviselőasszony ismertette és méltatta Pálffy Károly munkásságát. A természet és makrovilága, a táj és az ember egyaránt szerves része gondolkodásának – mondta. Képein a hiteles helyszínek, részletek sajátos érzelmi töltést kapnak, az a célja, hogy átélt élményeit továbbadja. Különösen érdekes az „Amerre a szem ellát” című festménye, amelyen három méter hosszban tárul elénk a Füred – Tihany közötti fenséges panoráma. Tájképein szívesen használja az aranysárga, aranybarna színeket. Az állandóság mellett új utakon is jár, felhasználja a térhatás adta lehetőségeket. Vannak olyan festményei, melyeken több témát kapcsol össze.

A kiállításon látható egy teljesen újszerű gondolat ihlette sorozat, egy képzelt alkotótábor, ahol a legnagyobbak – Van Gogh, Gauguin, Monet, Cesanne, Klimt, Egry (mint a Balaton festője) saját stílusukban ábrázolják a hazai tájat.

Molnár Judit mondandóját egy Déry Tibor idézettel zárta, aki azt mondta, hogy ha a boldogságot egy tájjal akarná kifejezni, akkor a Balatont választaná. Ezt a kiállító művész is bizton így érzi.
A megnyitó szavalattal zárult, Vajda János: A Balaton partján, illetve Jékely Zoltán: Balatoni elégia címen írt vallomását idézte fel Kiss T. István színművész.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. június 12. szerda, 10:11 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card