• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Borbás László emlékére

Nyomtatás

Július 3-án lett volna 90. éves Borbás László, aki már tizenkét éve nincs közöttünk. Ebből az alkalomból gyűltek össze sírjánál emlékét megidézni volt munkatársak, barátok, ismerősök s fia, Levente.

Az önkormányzat képviseletében Ferenczy Gábor alpolgármester emlékezett rá elsőként. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának régi munkatársa, Ferencz Zsuzsanna idézte fel életének fontos állomásait, változásait. A várpalotai születésű Borbás László 1967-ben került Alsóörsre az általános iskola élére igazgatónak, nyugdíjazásáig vezette az iskolát. E munkája mellett érdekelte a helytörténet, szorgalmasan gyűjtött mindent, ami a falu és az iskola múltjával kapcsolatos. Nyugdíjazása utánkönyvben jelent meg az Alsóörsi nevek és Az alsóörsi iskola története, s az óvoda történetét is feldolgozta. Hosszú időn keresztül a falu krónikáját is vezette. Gondos gyűjtései az írógéppel írt krónikákban ma is megtalálhatók a község könyvtárában. Igazi kordokumentumok.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának elnöke volt sokáig. Sokat tett Endrődi Sándor, veszprémi születésű és alsóörsi kötődésű költő emlékének feltámasztásáért. Táblát helyeztek el Endrődi emlékére, szobrot is kapott a róla elnevezett lakótelep, s könyv is készült róla a társaság kiadásában, Ács Anna szerkesztésében. S húsz éve sikeres az Endrődi nevével összekapcsolt bableves muri, ami irodalmi kiegészítésekkel teljes. Az ő gondolata volt ez is.

Munkálkodását elismerték többször is, talán legfontosabb a Toldy-díj és az, hogy a település díszpolgárának választották.
Az iskola koszorúja mellett az egy és pár szál virágos emlékezések is helyükre kerültek.
Borbás László csöndes és szorgalmas munkása volt a kultúrának. S ahogy Lovász Lászlóné, a vele régóta együtt dolgozó, őt követő igazgatónő, elég jó ismerőjeként többek közt elmondta: humánus, a kollégáira jóindulattal figyelő ember volt.

Farkasné Molnár Csilla verssel zárta az emlékezést. Szép Ernő versét ma is nagyon időszerűnek érezhetjük (Én így szerettem volna élni).
Ha emlegettek, köztetek leszek….Reményik Sándor versrészletével búcsúztunk egymástól is.

Köszönjük, MIT (Csilla, Zsuzsa, Anna, Marika)!

Csiszár Edit

Módosítás: ( 2019. július 09. kedd, 07:42 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card