• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszámoló az V. Alsóörsi Sörfesztiválról

Nyomtatás

A sör filozófiája. Miként az utóbbi öt évben minden alkalommal, az idén is megnyitotta kapuit vendégei előtt az Alsóörsi Sörfesztivál. A sokak által várt eseményre július 10 – 14 között a Sirály parkban került sor.

A nyitóünnepségen Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte a jelenlévők sokaságát, majd köszönetet mondott Kóczián Lászlónak és Preyer György a professzionista szervezésért. Kóczián László elmondta, hogy bár ma már számtalan fesztivál kínál alkalmat arra, hogy felkészültségükről tanúbizonyságot tegyenek, az alsóörsi megkülönböztetett helyet foglal el palettájukon, mivel az általuk szervezett fesztiválok sorában ez volt az első. A fiatal vállalkozó egyben felhasználta az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon Alsóörs önkormányzatának a munkájukhoz nyújtott segítségért.

A 0. nap zenei programja egész hétre megteremtette a fesztiválhangulatot. A nyitóünnepségen Hebling Zsolt polgármester arról beszélt, hogy mennyire fontos a kialakult jó partnerviszony a helyi vállalkozókkal, ez a sikeres együttműködés záloga, mint azt a sörfesztivál immár ötödízben igazolja.
A Sirály parkban együtt állt minden, ami ahhoz kell, hogy a vendég érezze jól magát. A park sátorvárossá alakult, ahol kürtöskalácstól a divatékszerekig, a jéghideg mojitotól a kukoricáig mindent lehetett kapni. Az ínycsiklandozó illatokról a grillezett étkek, a babos csülkös káposzta, a „sparhelten” sült lepények és más sörkorcsolyák gondoskodtak, a főhelyet viszont egyértelműen a sörök foglalták el. A választékra nem lehetett panasz: harminc serfőzde húszféle ízű, száz fajta sörkülönlegessége sorakozott a polcokon, reprezentálva a magyar, német, cseh, angol és belga kézműves- és kisüzemi előállítási móddal gyártott sörkülönlegességeket, míg a hagyományos nagyüzemi eljárást a Pisner Urquell képviselte.
A sör minőségének ellenőrzése naponta megtörtént sörivóversenyek formájában. Öt fős csapatok mérték össze tudásukat férfi és női kategóriában, valamint csapatverseny formájában. Miközben érdekes epizódokat hallhattunk a sörgyártás múltjáról és jelenéről, azokat a sörkülönlegességeket, amelyekről éppen szó volt, meg lehetett kóstolni (csak éppen elég gyorsnak kellett lenni ahhoz, hogy valaki a helyéről a színpadhoz érjen).

Katona Csaba sörtörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, kommunikációs referens a sörfesztiválok programjának elmaradhatatlan szereplője, aki évről évre lenyűgözi hallgatóságát hihetetlen felkészültségével és közvetlen előadásmódjával szellemi táplálékot is biztosítva a kulináris élvezetek mellé. Idei első előadását egy Benjamin Franklinnak tulajdonított idézettel kezdte, mely szerint „A sör annak a bizonyítéka, hogy Isten szeret minket, és azt szeretné, hogy boldogok legyünk”. A továbbiakban megtudtuk tőle, hogy bár a sörgyártás kezdeteire vonatkozólag nem áll rendelkezésre pontos információ, kínai ásatásokon kilencezer éves, rizs-méz-galagonya tartalmú, sör jellegű ital maradványait tárták fel, Szudán területén cirok nyomára bukkantak, a suméroknál pedig egyenesen közkedvelt volt a mai sör őse. A sör istenét Szinninnek, a sörfőzését Ninkaszinak hívták, utóbbi jelentése: a hölgy, aki megtölti a száját”.
Hazánkban az Árpád - kor óta állnak rendelkezésre adatok. A nagyüzemi termelés kezdete az 1800-as évekre tehető, a modern sörgyártás csírái pedig a 19. század derekán szökkentek szárba. A továbbiakban Katona Csaba beszélt a céhek szerepéről, Anton Dreherről, valamint arról, hogy a filoxéravész sajnálatos módon elpusztította a hazai borvidékek kétharmadát, ez azonban kedvezett a sörkultúra meghonosodásánako lyannyira, hogy a 20. század elején már négy nagy budapesti sörgyár üzemelt. Azt, hogy egy nép sör vagy borfogyasztóvá válik- e, körülményeik határozzák meg – mondta.

Bevett szokás Alsóörsön, hogy a sörfesztiválok kínálatát nagyszerű zenekarok fellépései színesítik. Az idén többek között Sergio Santos, Bud Spencer és Terence Hill emlékzenekar, az Euterpia, Madrapur és mások szereztek kellemes perceket a nagyérdeműnek DJ Barkas és Dj. Galamb közreműködésével.

Az V. Alsóörsi Sörfesztivál csakúgy, mint az előzőek, sikeres volt. Kóczián László és Gergely Ferenc elmondta, hogy a különféle helyszíneken rendezett fesztiváloknak vannak ugyan közös vonásai, de valamennyi egyedi, változatos és megvannak a maga jellegzetességei. Az alsóörsi fesztivál jó helyszín, a kiállítók elégedettek, szívesen járnak vissza, jól érzik magukat ők is és a vendégkör is. Vannak állandó programok, amelyek beváltak, de folyamatosan születnek új ötletek is (az idén a LED-fal, a sakkszimultán és mások). Végezetül köszönetet mondtak az önkormányzatnak az kiváló együttműködésért.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. július 18. csütörtök, 10:02 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card