• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyéről

Nyomtatás

A művelődési ház és a Községháza közötti átriumba hívták és várták a szervezők július 20-án mindazokat, akik szerettek volna egy kellemes nyári estét eltölteni a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar és az általuk megidézett világhírű komponisták társaságában. 

Örömmel jelentem: sokan voltunk, és ez nem véltlen.

Néhány szó a névadóról:
Félix Mendelssohn - Bartholdy (1809 - 1847), az irodalomban jártas, nyelveket beszélő zongora- és orgonaművész, karmester, egyben sportember első művét 12 éves korában komponálta, a Shakespeare szövegére írt Szentivánéji álom nyitányát 17 évesen. Abban, hogy muzsikus lett, Cherubininek van érdeme. Nővére, Fanny is járhatta volna ezt az utat, ha nem abban a korban születik. Magas pozíciókat töltött be a nagy német zenei központokban, érdeme, hogy megalapozta a német zenei romantikát és az is, hogy újra felfedezte Bachot. A szász király udvari karmester címmel tűntette ki. Fülbemászó, gyönyörű harmóniái sokak szívéhez találnak utat.

Néhány szó a Mendelssohn Kamarazenekarról:
A zenekar Veszprémben született 1985-ben. Művészeti vezetője Kováts Péter Bartók – Pásztory - díjas hegedűművész. 2010 óta maga a zenekar is rendelkezik ezzel a magas kitűntetéssel. A kiváló együttes széleskörű repertoárral rendelkezik, nem idegen tőlük a jazz és a könnyűzene sem. Nevükhöz ősbemutatók sora fűződik. Beutazták Európát, egész Amerikát, jártassak a világ leghíresebb koncerttermeiben, a legnagyobbak partnerei.

A tizenhét muzsikusból – többnyire zenetanárból – álló nagyszerű együttes neve jól cseng errefelé is. Az alsóörsi karácsonyok elképzelhetetlenek az ő fellépésük nélkül, megteremtve általa a meghitt, békés, boldog ünnep légkörét. Nagyon vártuk őket ezúttal is: régi híveik, a „nyaralósok” (errefelé így nevezik az idegilenes lakosokat) és a községben tartózkodó vendégek egyaránt.
Ami a helyszínt illeti, az előadás megkezdése előtt történt némi változás az időjárás indokán. Bár az átrium kedvelt helyszín, az Eötvös Károly Művelődési Ház színházterme számtalanszor bizonyított már a legkülönbözőbb műfajokban. Ezúttal a belépőt meglepetés várta: a színpad a nézőtér részévé változott, míg a világot jelentő deszkák a terem bejárati ajtaja elé kerültek. Nem ez az első eset, amikora Művház – Csapat kiválóan oldja meg feladatát. Miután vezetőjük, Kálmánfi Gábor köszöntötte a megjelenteket, elegáns feketében megjelentek az est mágusai, hogy aztán több, mint egy órán keresztül állva játsszanak a nagyérdeműnek azokon a bizonyos deszkákon. Kováts Péter hegedűművész szintén szólt pár szót hozzánk, és azt a jó szokását is megtartotta, hogy elérhető közelségbe hozta hallgatóságához magát a műfajt, a szerzőket, valamint az előadásra kerülő műveiket.
Gustav Holst: St. Pál szvitje remek indításnak bizonyult. Az 1800 – 1900-as évek fordulóján élt angol szerző, a St. Paul’s Girls School tanára, akinek külön szárnyat építettek az intézménynek, hogy ott taníthasson, iskolája zenekarának írta a tánctételek sorából álló művet. Kováts Pétertől megtudtuk, hogy hatottak rá az angol népdalok, India kultúrája, a szanszkrit irodalom és egy algériai utazás hozadékaként a Kelet mesés világa. Mindez visszaköszön zenéjében.

Az már az első ütemek után nyilvánvalóvá vált, hogy professzionista zenészek játékát élvezhetjük, akik a későbbiekben bemutatták a vonószene minden szépségét. A szvit után a 18. század társastánca, az udvarokban és a polgárság körében egyaránt népszerű kontratánc következett, nem is egy, hanem mindjárt tizenkettő, úgy, ahogy azt Beethoven megálmodta. A folytatásban újabb ízelítő a legnagyobbaktól, ezúttal közismert, népszerű mű, Mozart: Török indulója. A vastaps természetesen nem maradt el.
Az est folyamán előadásra került még F. Bridge: Four Pieces című műve, R. Fuchs: Szerenádja No. III. és egy újabb sikerdarab, a Brahms magyar táncaival rokon szláv táncok közül a No. 8, Dvorák remeke.

Mozsdényi György bőgős a zenekar négy ma is aktív alapító tagjának egyike. 1985. április 1-je, az első fellépés ma is elevenen él emlékezetében. Mint mondta, három – négy szekrény kotta áll a Megyei Prima Díjjal kitűntetett együttes rendelkezésre. A repertoár a barokktól a 20. századig terjed.
Vörös Ágnes hegedűtanárnőtől a koncert után megkérdeztem: jó- e most alsóörsinek lenni? Ő ugyanis itt él, s mint ilyen, sokaknak szerzett már feledhetetlen perceket, most viszont ő és társai álltak a tapsviharban, míg a hallgatóság követelte az újabb ráadást. Válasza nem lepett meg: szükségesnek tartja az ilyen kellemes, hangulatos nyáresti programokat a nyaralók és a helybéliek szempontjából egyaránt. Az elhangzott művek egy régi válogatás darabjai. Hozzá személy szerint Dvorák: szláv tánca állt a legközelebb.

Végezetül a Mester, Kováts Péter mondta el, hogy mindenkor szívesen jönnek Alsóörsre, ebbe a szép községbe, ahol családias a légkör, ahol ismerősként köszöntik és szeretettel fogadják őket az emberek.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói:

Módosítás: ( 2019. július 24. szerda, 07:46 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card