• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi Festőörs kiállítása

Nyomtatás

Méltó módon emlékezett elhunyt mesterére, Horváth Lajos festőművészre az Alsóörsi Festőörsbe tömörült alkotók nagy családja: a Török Ház augusztus 3-án megnyílt új kiállítása az ő emlékét idézi.

Egy „ütős” kiállításról, kegyelettel  A sors akarta így. A kiállított festményeket még személyes irányítása mellett kezdték szavaival élve „felrittyenteni” falra, ám amikor a megnyitón Kövi Szabolcs Álomutazás és az Éj kapuja című, emlékére írt szép szerzeményeit hallgattuk, már nem lehetett közöttünk.

A kiállítást, amelyen jelen volt Pál Béla országgyűlési képviselő és Ferenczy Gáborné, Lovas polgármesterasszonya is, szép számú érdeklődő jelenlétében nyitotta meg Hebling Zsolt polgármester, először is egyperces néma főhajtással tisztelegve az Alsóörsi Föstőörsöt létrehozó és tizenhét éven át irányító Mester emléke előtt. Horváth Lajos életművét méltatva elmondta, hogy kiváló, elismert alkotó volt, érzékeny gondolkodó, ám elsősorban ember, a szó legnemesebb értelmében. Szülővárosa Pápa, ahol örök béemesen kéjét is megtalálta. Nem készült művésznek, világlátása kifejezéséhez keresett és talált formát a képzőművésztben. Példaképének Kondor Bélát tartotta. 1980-tól a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának tagjaként nyílt meg előtte a kiállítási lehetőség. Munkáit magán- és közgyűjtemények őrzik a Felvidéktől Németországig, Hollandiától az USA-ig. Megrendítően és nemesen festi az emberi arcot, emberi alakot, segítségükkel megmutatja a lélek belső világát – jellemezték munkáit. Nem maradtak el az elismerések sem: számos kitűntetés, a szülőföldtől, Veszprémtől, tárlatok nagydíja. Az alsóörsi Örökség - díj pedig rangja mellé ebben a dimenzióban külön értelmet nyer és kiemelt jelentőséget kap.

2003. januárja fontos dátum Horváth Lajos és Alsóörs életében egyaránt. Ekkor alakult meg az a közösség, ahol második otthonra találtak ők mindannyian, a Föstőörs tagjai és maga a Mester is. Az azóta eltelt közel két évtized alatt a képzőművészet iránt akkor még csak érdeklődők igazi alkotókká váltak. Megtanultak látni és láttatni, festeni. Hiszik és vallják, hogy azokon a felejthetetlen vasárnap délutánokon, amikor összejönnek, történik valami. Valami, ami szebbé, jobbá teszi életüket, új színskálával gazdagítja mindennapjaikat a szó szoros értelmében. Mindezt a Mesternek köszönhetik. Ő is jól érezte magát körükben, barátság és megértés jellemezte a köztük lévő kapcsolatot. Finom eszközökkel, sajátos módon segítette őket, jószóval, bíztatással. Nem azt mondta meg, hogy mit csináljanak, hanem azt, hogy hogyan. Nagy Ágota elmondta, hogy a szakmai tudáson és emberégen kívül a kitartás a legfőbb érték, amit tőle kapott, Fenyvesi Julianna pedig összefoglalva a csoport mondandóját úgy fogalmazott, hogy a Mester mindent jelentett számukra, pótolhatatlan űrt hagy maga után. Útjukat a tőle tanultak szellemében próbálják meg folytatni. 

Hogy meddig jutottak el a megkezdett úton, azt a kiállítás képei között sétálva követhetjük nyomon. „Zsoltikám! Sikerült megint egy ütős kiállítást összehozni” – mondaná a Mester, emlékezett Hebling Zsolt, majd megköszönte Fenyvesi Julianna elnök, Frank Szabó Sándor, Horváth Vera, Keskeny Ildikó, Kiss Attila, Kosztolányi Rózsa, Nagy Ágota, Pitrók Éva, Romwalter Mária, Sesztai Attila és Zicher Márta, azaz a Festőörs tagjainak munkáját. Alsóörs önkormányzatának támogatásáért az elnökasszony mondott köszönetet.
Mielőtt ismét Kövi Szabolcs vette át ismét a szót, azaz a hangot, történt valami fontos: Alsóörs polgármestere bejelentette, hogy a jövőben a Török Ház felső kiállítóterme a Mester emlékét hirdetve a Horváth Lajos terem nevet viseli.

Az új kiállítás méltó az alkalomhoz. Mindenki tudása legjavát adta, remek képek sorakoznak a falakon. Közéjük tartozik Nagy Ágota: Kirándulók, Fenyvesi Julianna: Káli medence, Frank szabó Lajos: Esti Balaton, Pitrók Éva: Kastélykert, Kosztolányi Rózsa: Portré című munkája, valamint maga a Mester, ahogy Romwalter Mária vászna őrzi vonásait. Voltaképpen itt most a kiállítás valamennyi képét fel kellen sorolnom, de van jobb ötletem: Kedves Olvasók! Tekintsék meg személyesen a képeket, meglátják, érdemes!

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. augusztus 07. szerda, 06:13 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card