• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Lukács Péter és Dani Imre hangversenyéről.

Nyomtatás

Meseképek a zene nyelvén. Alsóörs református műemléktemploma augusztus 3-án ismét egy nagyszerű hangverseny színhelye volt.

Két fiatal előadó, Lukács Péter brácsaművész és Dani Imre zongoraművész szerzett felejthetetlen perceket hálás közönségének.

ifj. Lukács Péter művészcsaládba született. Ferencsik - díjas nagyapja a Magyar Állami Operaház szólóbrácsása, a Fesztiválzenekar szólamvezetője, az Osztrák – Magyar Haydn Zenekar tagja, a Zeneművészeti Egyetem tanára volt. ifj. Lukács Péter zeneakadémiai tanulmányait Berlinben végezte, majd a Bécsi Filharmonikusok, a Staatskapelle Berlin és a Frankfurti Rádiózenekar tagja lett.

Dani Imre zongoraművész Szokolay Balázs tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte diplomáját. Pályaívét szép sikerek jellemzik: 2013-ban (társaival) az Országos Dohnányi Ernő Kamarazenei versenyt, egy évvel később a Nemzetközi Johannes Brahms zongoraversenyt nyerte meg. A Weiner Ensemble alapítótagja. Szólókoncertjei mellett jelentős kamarazenei tevékenységet folytat, a Zenetudományi Intézetben zongorakísérő, jelenleg doktoriskolába jár.
A két nagyszerű muzsikus közös munkáját a legnagyobb összhang jellemzi, ismerik egymás minden rezdülését. Aki Mesebeszéd című alsóörsi hangversenyükön hallotta őket játszani, erről megbizonyosodott.

Színes, élvezetes, karakterisztikus művekből álló műsort igyekeztünk összeállítani – mondták, és ez sikerült is. Bevezetésként Glazunov: Elégiája hangzott el. A lírikus, befelé forduló, múltban mozgó, nosztalgikus mű elegánsan mutatta be a műfaj sajátságait. A szerző az európai romantika mérsékelt oroszos stílusának képviselője volt, akit Rimszkij - Korszakov legjobb tanítványának tartott. Első szimfóniáját tizenhat éves korában írta. Később a szentpétervári konzervatórium tanára, karmester lett. Ismert filantróp, aki fizetését szétosztotta tanítványai között. Egy 1984-ben felfedezett kisbolygót róla neveztek el.

Mielőtt a műsor második számát, Schubert: Arpaggione – szonátáját meghallgattuk volna, Lukács Pétertől magyarázatot kaptunk arra, hogy mi is valójában az arpaggione. Mint azt tőle megtudtuk, Stauffer bécsi hangszerkészítő találmányáról van szó, aki 1820 táján álmodta meg kezdetben népszerű, majd elfeledett hat húros vonósgitárját, amelyet a lábak között kellett tartani és kényelmelen volt rajta játszani. Schuberttől azt kérték, hogy írjon egy témát erre a hangszerre, ám ő egy egész szonátát írt.

Schubert után Schumann –mű, az est névadója: Meseképek – gyerekeknek, melyek megálmodásakor a Grimm-fivérek, Andrew Lang és mások voltak a szerző segítségére. Az első tétel egy elvarázsolt kastélyban játszódik – magyarázta az előadó, a második egy vadászjelenet a maga jellegzetes hangjaival, majd vihar tör ki, végül elérkezünk egy kolostorhoz. A szavak után a zene nyelvén is érthetővé vált mindaz, amit hallunk. A műsor befejező száma Schumann Esti dala volt, melyet kedvesének írt.
A közönség mindvégig élvezettel hallgatta a gyönyörű zenét, a hozzáfűzött magyarázatokat és a kiváló előadást. A percekig zúgó vastaps eredménye két ráadás: Bartók: Este a székelyeknél és Kodály Háry Jánosából a népszerű Toborzó.

Szép este volt, köszönet érte.

Kovács Piroska
 

Módosítás: ( 2019. augusztus 07. szerda, 06:25 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card