• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Jubileumi nyárbúcsúztató

Nyomtatás

Huszonöt éve búcsúztatja a nyarat a maga különleges módján az alsóörsi fesztivál, hiszen egyben marasztalja is. A község legnagyobb szabású rendezvénye az idők során egyre népszerűbbé vált, az ünneplők száma évről – évre nő.

Az augusztus huszadika környékére időzített eseménysor az idén 16-án kezdődött, már az első napra gazdag választékot ígérve. A kezdet mindig roppant impozáns. Az Endrődi utca ilyenkor megtelik élettel: vidám tömeg hömpölyög végig a nyílt utca során hangos dobpergés közepette. A menet élén a nagyszerű Drumsters ütőegyüttes, akik értenek ahhoz, hogy miként lehet vérpezsdítő ritmusokkal és szép táncoslányokkal hangulatot teremteni. Mire a Sirály parkba ér a menet, már csak mosolygó arcokat lát az ember, nem is beszélve a gyerekekről, akik látványosan jól érzik magukat.

Mielőtt a színpadi program elkezdődött, a veterán autók szerelmeseinek kedvezett a kínálat: Alsóörs volt az egyik állomása a Balatonfüred - Balatonkenese között zajló III. Tabu Old Timer autóstúrának.

Közben benépesült a park. A színpad előtti nézőtér asztalokkal, padsorokkal bővült egészen a strandbejáratig, közvetlenül a parton érdeklődőket csábított Alsóörs legújabb látványossága, a vadonatúj szökőkút. Nem hiányoztak az idén sem a gasztronómiai élvezetekhez szükséges kellékek: a kis faházakban lilahagymával kínált zsíroskenyeret, kürtöskalácsot, ínycsiklandozó sülteket és italkülönlegességeket lehetett kapni. Jelen voltak a különféle árusok, az Alsóörsi Csipkeműhely pedig hű maradt hagyományaihoz, tagjai bemutatót tartva szereztek újabb híveket a helyi értéktár reprezentánsának.

A jubileumi rendezvény moderátora Orosz Anna színművésznő volt. A fesztivált annak fővédnöke, dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes, BM. politikai államtitkár és Hebling Zsolt polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivál az alsóörsi bornapokból „nőtte ki” magát, hogy aztán elinduljon negyedszázada tartó hódító útján. A programot a rendezők mindig gondosan állítják össze, széles választékot kínálva. Így volt ez az idén is. Az első napon Kis Grófo popénekes, a mulatós zene képviselője, Hevesi Tamás – akinek „Ezt egy életen át kell játszani” című albuma platinalemez lett, valamint ő írta az sydneyi olimpiai csapat indulóját – és az a Csemer Boggie Boglárka énekesnő volt Alsóörs vendége, aki az élőzene minőségi tolmácsolását elismerő, újonnan alapított Hangvilla – díj első kitűntetettje.

Másnap divatbemutatóval folytatódott az ünnep. A Szabó Annamari által irányított, 2008-ban alapított lovasi Dudapp varroda gondolt minden korosztályra. A bemutatott alkalmi, sportos, valamint köznapi öltözékek és természetesen az ismeretségi körből verbuválódott csinos manökenek osztatlan sikert arattak. A nap sztárvendégét, Caramelt nem szükséges bemutatni, a Sirály parkban összegyűlt hatalmas tömeg ezúttal is elismerte kvalitását, csakúgy, mint a következő napon fellépő népszerű együttes, a Ghymes produkcióját. Augusztus 19-én a Magashegyi Underground lépett a világot jelentő deszkákra, míg nemzeti ünnepünkön három hegedűvirtuóz hölgy, azaz a Princess együttes fogadhatta perceken át a vastapsot. A nap zenei produkcióit esténként utcabál zárta, igazi fesztiválhangulatban, amelyről a Jolly Tony, a The Bits Beatles Emlékzenekar, a Sakk – Matt együttes, a Dirty Slippers és a Retróleum gondoskodtak.

A kulturális kínálat mellett sportolásra is adódott lehetőség az öt napos rendezvény során. A meghirdetett programok mindegyike sikeres volt. Népszerűnek bizonyult – mint minden alkalommal – a vízibicikli verseny, amelyen húsz csapat vett részt, csakúgy, mint a kerékpárosok ügyességi versenye, ahol szép számmal képviseltette magát minden korosztály. Ezúttal is volt strandkézilabda és foci, lovaglás és lábtenisz, az íjászat művészetével pedig több, mint huszan ismerkedtek.

Ilyen előzmények után érkezett el államalapításunk ünnepe, augusztus huszadika, amelyet hagyományainkhoz híven az idén is együtt ünnepeltünk testvértelepüléseink, a székelyföldi Málnás és a felvidéki Kalász község képviselőivel. Nemzeti imádságunk és az EU Himnuszának eléneklése után a Bónyai Mária vezette Sirály népdalkör műsorát hallhattuk, majd az est szónoka, Hebling Zsolt polgármester köszöntötte az ünneplőket. „Isten éltesse Magyarországot születésnapján, s mindenkit, aki ma hálát ad érte, visszaemlékezve Szent István államalapító királyunkra, történelmük legmeghatározóbb személyére, illetve felelősen gondolkodva tesz is hazánkért, annak jövőjéért” – kezdte beszédét, majd méltatta a nagy király cselekedeteit. Neki köszönhetjük népünk fennmaradását, a biztos jövőt, a független, erős országot. Egyedülálló örökséget hagyott ránk: ma is élő értékrendet. Felelősséget kell vállalni utódainkért, orientálni őket, életfeltételeiket védelmezni. Elődeink hagyománytisztelete, tettekben megnyilvánuló hazaszeretete kötelez erre bennünket. Ünnepi beszéde további részében az együttélés kereteiről és értékeiről: a hitről, szeretetről, hűségről, a közösség erejének alapjairól szólt Hebling Zsolt, az ünnep legfőbb üzenetének nevezve azt.

A szónoklatot újabb ünnepi aktus követte: az egyházi vezetők, főtisztelendő Berkes Péter plébános, nt. Balla Barna málnási lelkipásztor és nt. Dr. Kálmán Csaba református lelkész megáldotta az új kenyeret, amelyet Henning László alelnök, Kovászna megyei tanácsos és Balázs János kalászi polgármester szegett meg, majd apró darabokra vágva jelenlévők között szétosztották.

A meghitt, szép ünnep káprázatos tűzijátékkal zárult.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc képei:

 

Módosítás: ( 2019. augusztus 22. csütörtök, 07:06 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card