• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Búcsú idején

Nyomtatás

Szeptember első napja és első vasárnapja ebben az esztendőben egy napra esett, a hagyománytisztelő Alsóörs búcsújának ünnepére.

Az előzetes program szerint a jeles esemény a Sirály parkban került volna megrendezésre, ám a II. Országos Kerékpáros Találkozó okán maradt a régi jól bevált térség, a sportcsarnok környéke.

Azt nem mondhatom, hogy tömegek tolongtak a múlt szokásait a jelennel összekapcsoló eseményen, ennek többféle oka van. Közülük csak egyetlen egy: még javában tombolt az augusztusi kánikula, sokak szerették volna kihasználni az iskolakezdés előtti utolsó szabad hétvégén a strandolás örömeit. Aki viszont eljött, jól érezte magát. Ahhoz, hogy ez így legyen, minden feltétel adott volt. A tér közepén ott állt az elmaradhatatlan körhinta, ahogy szélsebesen forgott, hangulata az emblematikus, szép filmet idézte (miért ne játszódhatott volna akár nálunk az édes – bús cselekmény az idők során?) Alsóörs Község Önkormányzata a körhintát és a nagy népszerűségnek örvendő ugrálóvárat térítésmentesen bocsátotta az érdeklődők rendelkezésére. A legkisebbek is megtalálták számításukat: autók, motorok, kiskacsák, lovak várták őket a szomszédos hinta „járműparkjában”. Volt, aki halászattal, mások szemlélődéssel töltötték az időt. Az árusok standjai között sétálva ugyanis megtaláltak mindent, amire csak vágytak, játékoktól az édességekig, apró ajándéktárgyaktól a búcsúk hagyományos kellékeiig. Pfeifer Ferenc siófoki vállalkozótól, illetve Csabától Királyszentistvánról megtudom, hogy a lányok érdeklődési körében még mindig az örökifjú Barbie baba vezet éppen sportoló, hajlékony változatától a világhírű Frida Kahlo alakjáig, míg a fiúk az elemes autókat, a hangot adó játékokat kedvelik igazán. Hoffercsik Zsuzsa és családja nélkül elképzelhetetlen az alsóörsi búcsú. A Tamásiban élő csinos hölgyről nehéz elhinni, hogy immár háromszoros nagymama. Mindössze egy hónapos unokája, a bájos Szandi a búcsú legfiatalabb látogatója.

Az árusok után szót váltottam a búcsújárók némelyikével is, köztük az ovis Fejes Leventével, aki a lovacskás – motoros körhintát részesítette előnyben. Az alsóörsi Bérci Barbara nagymamája Gyulafirátóton él, így van összehasonlítási alapja. Mint mondta, arrafelé erősebben élnek a múltban gyökerező szokások. A búcsú alkalom arra, hogy összejöjjön a család – az pedig elkerülhetetlen, hogy olyankor asztalra ne kerüljön mindaz, ami sem – szájnak ingere.

Voltaképpen az összetartozásról beszélt Pomáziné Erika és Szkladányiné Márta is, mindketten nagyon fontosnak tartva az abban rejlő kohéziós erőt. Bár az ország különböző pontjain éltek, gyermekkori emlékképeik azonosak: együtt a család, szomszédok, vendégek. Búcsújárás a szó szoros értelmében. Sütés – főzés, mindenki kitesz magáért. Valóságos népünnepély. Búcsúfia, mézeskalácsszívbe kódolt üzenet, az első szerelem. Márta nagyapja Bakonyszombathelyen élt, ahol Imre napon volt a búcsú és őt Imrének hívták. Hát persze, hogy ilyenkor összejöttek mindannyian! Nagy ünnep volt.

Kovács Piroska

Zórád Fernc fotói:

Módosítás: ( 2019. szeptember 04. szerda, 11:33 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card