• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

2019 a fejlesztések éve Alsóörsön

Nyomtatás

A Sirály parktól a Községházáig tartott az a séta, amelyen Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő részvételével a Hebling Zsolt polgármester vezette alsóörsi önkormányzat bemutatta a település körvonalozódó jövőképének alakítása érdekében részben már megvalósult, részben folyamatban lévő fejlesztéseket.

Az előző évekhez hasonlóan számos beruházás valósult meg az idén is a községben. Erről kaptak áttekintést szeptember 19-én a sajtó képviselői. A változásokkal való ismerkedés a Sirály parkban kezdődött, ahol a község jegyzője, Báró Béla mutatta be a legfrissebb látnivalókat. Közéjük tartozik a máris népszerűvé vált óriási Alsóörs felirat. Szomszédságába fekvő padok lettek kihelyezve, a lombok alatt stílszerű „rovarhotel” kapott helyet. A legszembetűnőbb változás a parkban kétségkívül az új szökőkút. Az „élet virága” elnevezésű vízijáték terve a méltányosság jegyében született, a helyszín megközelíthetősége és működési módja ugyanis esélyegyelőséget nyújt a fogyatékkal élők számára.

Vannak már elkészült, és vannak folyamatban lévő munkák. Utóbbiak közé tartozik egy ivókút létesítése, a zöldterület rehabilitációja talajmunkákkal, fásítással, esztétikus (nem egynyári) növényzet telepítésével. Alsóörs kulturális örökségét hivatott ápolni a bekövetkezett halásztragédiák emlékét a jövő számára átörökítő emlékhely. Helyi jellegzetesség lesz a halászatot jelképező fotózási pont. A különféle térelemeket széles, egységes sétaút fogja összekötni, alkalmassá téve a gyönyörű környezetet egy közösségfejlesztést célzó és más funkciók betöltésére is alkalmas közösségi tér kialakítására. Fentieket a Balaton Fejlesztési Tanács településfejlesztési beruházások támogatására kiírt nyertes pályázata tette lehetővé 15 millió forintos mértékben, melyhez 20,4 millió forintos önerő járult.


Mindezekről Hebling Zsolt polgármester adott számot. Ez már a művelődési ház előtt történt, ahová stílszerűen a szó szoros értelmében két újabb fejlesztés eredményeként egy tíz személyes, kényelmes elektromos kisbusz kínálta kényelemmel jutottak el jelenlévők, hogy aztán gyalogosan tegyenek meg néhány lépést az Endrődi úton, a Római útig vezető 665 fm hosszú vadonatúj járdaszakaszon. A 17,6 millió forintos beruházás B.M. pályázat útján, 85 % támogatással valósult meg.

 

2019-ben a legfontosabb fejlesztés az óvoda konyhájának átépítése volt. Az épület bővítése lehetővé teszi, hogy a modernizált konyha a jövőben funkcionálisan szélesebb skálán tudja ellátni élelmezési feladatait. A munka 32 millió forint állami támogatással valósulhatott meg, ehhez 118 millió forint önerő járult.


Sokan várják az Alsóörs – Felsőörs – Veszprém kerékpárút átadását. Az Alsóörs gesztorságával folyó 282,6 millió forintos beruházás megvalósulásának várható időpontja 2020. A jövő évre tehető egy másik nagyszabású fejlesztés realizálódása is: ez a Varázserdő projekt, jelenleg a fogadóépület kialakítása és az amfiteátrum átépítése van folyamatban.
A nagyberuházások mellett számos kisebb fejlesztés is történt Alsóörsön. Közéjük tartozik három új játszótér létesítése, a csapadékvíz elvezetésének megoldása ott, ahol arra szükség volt, a géppark megújítása, „okos zebra” kialakítása a 71-es úton és mások.
Hebling Zsolt köszönetet mondott mindazoknak, akik a község fejlesztése érdekében végzett munkához segítséget nyújtottak, partnerek voltak. Elmondta, hogy állami fejlesztések tették lehetővé a gyarapodást. Hangsúlyozta az összefogás szerepét. Kiemelte országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly tevékenységét, aki minden támogatást megadott ahhoz, hogy Alsóörs egyre magasabbra jusson a fejlődés lépcsőfokain. Kontrát Károly pedig azt mondta el, hogy mindig szívesen jön Alsóörsre. A községet kitűnő helynek tartja, ahol példaértékű munka folyik. Hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy az önkormányzat felelősen, fegyelmezetten gazdálkodik, nincs adóssága, ez tette lehetővé, hogy kétszer 20 millió forint támogatást kapjon, ezen az úton kell járni továbbra is!

Kovács Piroska 

Nagy Veronika fotóival

Módosítás: ( 2019. szeptember 23. hétfő, 07:24 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card