• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi gombfoci derbi

Nyomtatás

Az Élet játék – játszd! A már életében szentként tisztelt Calcuttai Teréz Anya fogalmazta meg ezt a gondolatot "Az élet himnusza" című munkájában. Hogy miért éppen őt idézzük, és miért éppen most, az a következőkből kiderül.

Mielőtt azonban erről beszélnénk, álljon itt néhány vélemény magáról a játékról, hiszen mint azt Johan Huizinga holland történetfilozófus Homo ludens című könyvében írja, az emberi kultúra a játékban a játékként kezdődik és bontakozik ki. A játék nem szorul magyarázatra, jelenléte kezdettől fogva természetes adottság. Az emberiség életében az elsődleges kulturális tény. A kultúra magasabb tartalmai az eszmék, ideológiák, mágikus kultuszok mind – mind származékos, a kultúra közben utólag, az idők folyamán kialakult jelenségek.

Platón is kifejtette véleményét a játékról. Ő azt mondta, hogy egy óra játék alatt többet tudunk meg egymásról, mint egy óra beszélgetés alatt. Lev Tolsztoj szerint semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az ember jelleme, mint a játékban. Csikszentmihályi Mihály Széchenyi - díjas pszichológus, a flow - élmény elméletének megalkotója így vélekedett: Az ember alapvetően versengő lény, a versenyzés pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Az önmagunkkal szembeni küzdelem motiváló erő, de a versenyzés másokkal még ennél is erősebb inger.

Jól tudják ezt annak a kis alsóörsi nyugdíjas közösségnek a tagjai is, akik szívesen töltik egymás társaságában szabad idejüket. Rendszeresen találkoznak. Az együttlét óráit változatos tartalommal töltik meg. Szem előtt tartják az ősi bölcseletet, miszerint ép lélek ép testben lakozik: így hát közösen járnak úszni, megvitatják az élet dolgait és… játszanak. Ismert professzor, orvos, fotóművész és mások egyetértenek abban, hogy a szektorlabda (ismertebb nevén a gombfoci) izgalmas játék. 1990 óta sportág, hazánkban is sikeres: EB és VB győzelemmel is büszkélkedhetünk.

Az alsóörsi csapat is megrendezi a maga saját bajnokságát. 2019-ben az idényt hangulatos kerti party keretében búcsúztatták még augusztus 28-án. Ekkor került sor a saját készítésű emlékérmek átadására is, melynek felirata a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet alapító Nobel-békedíjas albán apáca már ismertetett gondolata. Az érmeket Vaskovics László professzor felesége, Jutta asszony adta át a csapat tagjainak: férjének, valamint dr. M. Tóth Antalnak, Kovács Endrének, Szűcs Hubának, Szloboda Józsefnek és a győztesnek, a fiatal Bácsi Bertalannak.
Azt, hogy ez a beszámoló éppen most született meg, az indokolja, hogy néhány nappal ezelőtt, szeptember 18-án köszöntöttük a játék világnapját.

Kovács Piroska
 

Módosítás: ( 2019. szeptember 25. szerda, 07:23 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card