• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szüreti felvonulók 2019.

Nyomtatás

Ismét itt jártak a paloznaki szüretelőkAz alsóörsi szeptemberek elmaradhatatlan eseménye a két szomszédvár lakóinak találkozása, barátságuk ápolása a szüret jegyében.

A sportcsarnok környéke pillanatok alatt megtelt élettel. Egymás után érkezett két liliputi kisvonat, jöttek lóháton és traktorral, gyalogosan és teherautók platóján utazva, szekerek gördültek be népviseletbe öltözött lányokkal, jókedvű fiatalokkal. Miután benépesült a tér, pattogó fúvószene hangjai fokozták tovább az amúgy is nagyszerű hangulatot. A Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar karnagya, Zeitler Dénes – amúgy a Légierő Zenekar trombitása – ezúttal hangszerénél maradt, tamburmajor pálcáját átadta Szemes Zsuzsannának, a Csermák Antal Zeneiskola tanszékvezető tanárának, hogy vezetésével nagyszerű hangversenyt rögtönözzenek a fiatalok.

Ezt követően a stílszerűen öltözött kisbíró, alias Czeglédi Ákos paloznaki polgármester élénk dobpergés közepette (bármely zenekarban megállta volna a helyét) ismertette jövetelük célját, miszerint este szüreti bál lesz Paloznakon, ahová Alsóörs népét az idén is elvárják, nehogy az évek óta tartó szép szokás megszakadjon. A meghívást meg is indokolta, hivatkozva a múltra, közös gyökereinkre, az effajta vígasságok közösséget kovácsoló erejére. Mint azt tőle ismét megtudtuk, a legjobb alsóörsi bor még mindig Paloznakon terem. Ezt bizonyítandó, kóstolót is hoztak a hegy levéből, jószívvel kínálták a bort. Az ilyen kedves szomszédot illendő szívélyesen fogadni, ezt Hebling Zsolt polgármester és Ferenczy Gábor alpolgármester vezetésével Alsóörs meg is tette, miközben alkalom nyílt az alsóörsi és a paloznaki pogácsa összehasonlítására.

A vendégek között sétálva meggyőződtem arról, hogy mindenki jól érzi magát. Közéjük tartozik Kovács Attila csapata, egy hat fős társaság, akik Budapestről, Monorról, Pomázról jöttek, és a Mandel Campingben laknak. Ilyenkor háttérbe szorulnak a hétköznapok kihívásai, eladó és vállalkozó, TB ügyintéző és asztalos egyaránt élvezi a pillanat örömét. Mindannyian először vesznek részt ilyen rendezvényen. Tetszik nekik, látványosnak, emberinek, barátinak, családiasnak tartják, és akkor – megállapítva, hogy a magyar nyelv mily gazdag – még nem is írtam le az általuk felsorolt valamennyi jelzőt. Sajnos, csak néhány perccel a karaván indulása előtt volt alkalmam néhány szót váltani a csopaki Varga Évával, valamint Finnországból és a szlovákiai Zoboraljáról érkezett barátaival. Maga Györgytől és Judittól azonban az induló járművek keltette hangzavarban még annyit megtudtam, hogy nagyon tetszett nekik minden, számunka teljesen ismeretlenek az ilyen jellegű események, szívesen jönnek máskor is.

Összességében: a paloznaki szüretelők látogatása az idén is jól sikerült, kedves színfoltja a térség szokásainak, emlék a jövőnek.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. október 01. kedd, 09:48 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card