• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Zene világnapja

Nyomtatás

Legyen a zene mindenkié! 1975-ben a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa a népek közötti barátság elmélyítése céljából október elsejét a zene világnapjává nyilvánította. 

Ahogy azt Kodály Zoltán megfogalmazta: a zene rendeltetése belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják, s ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.
Kodálytól tudjuk azt is, hogy aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét.

Fenti gondolat foglalkoztatott akkor, amikor bekopogtam Alsóörs nagyszerű nevelési intézménye, a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde kapuján. Azt már régen tudom, hogy a Csiszárné Huszár Judit vezette óvodában példaértékű nevelési tevékenység folyik. Kérésemre Rásky Ervinné, Yvett óvónéni most összefoglalta azt is, hogy mit jelent a kodályi bölcselet a mindennapokban, hogyan valósulnak meg a zenei nevelés elvei a gyakorlatban:
A gyermek természeténél fogva nyitott a külvilágra – mondta, mindent érdeklődéssel fogad. Fontos, hogy az óvodában éljünk ezzel a lehetőséggel, és olyan élményeket biztosítsunk, hogy a gyerekek tiszta érdeklődését fenntartsuk. Az értékes zenei élmény, legyen az népi gyermekjáték, népdaléneklés, a gyerekeknek szóló koncert vagy hangszeres bemutató, hatnak a gyerek egész személyiségére, formálják ízlésüket, pozitívan hatnak érzelemvilágukra.


A mindennapok során még a visszahúzódó gyermekek is feloldódnak a körjátékokon, a néptáncban, az együtt mozgás, éneklés felszabadulttá, boldogabbá teszi őket.
Intézményükben minden nevelési év végén megkérdezzük a gyerekeket, milyen tevékenységet szeretnének végezni az óvodánkban. Az elégedettségmérés eredményeként elmondhatjuk, hogy gyerekeink nagyon szeretnek körjátékozni, dalos játékokat játszani, mondókázni.

Íme, néhány válasz maguktól a legilletékesebbektől, az  róvodásoktól:
Konrád Martos: A gitárzenét szeretem. A vicces énekléstől jókedvem lesz. Velekei Csenge: Szeretek énekelni, körjátékozni, táncolni.
Gaál Elizabet: Amikor ritmuszenekart csinálunk, az jó. A rumbatököt szeretem. Fazekas Lili: Nagyon szeretek énekelni, népdalokat is lehet. Megismerjük a hangszereket és zenélünk „zenekart”. Keszthelyi Aliz: Nagyon szép dalokat tanulunk az óvodában.

A válaszok tömörek, ám igazolják a már idézett kodályi igazságot: aki zenével indul az életbe, kincs birtokába jut, olyan kincsébe, amely átsegíti annak nehézségein. A Napraforgó Óvoda és Bölcsőde tehát jó úton jár.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2019. október 09. szerda, 14:13 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card