• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ünnep három tételben: 1956-ra emlékeztünk

Nyomtatás

Három helyszínen hajtott fejet Alsóörs az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeisége, hősei és mártírjai előtt: az Eötvös Károly Művelődési Házban, a Szabadság téren álló emlékkőnél és Valahol Európában.

Az ünnepi órát a Himnusz és a Szózat hangjai foglalták méltó keretbe. A megemlékezés szónoka Hebling Zsolt polgármester volt.

Hatvanhárom évvel ezelőtt történt, oly távol, és mégis közel. Szerencsére élnek még közöttünk olyan emberek – mondta, akik tanúi voltak a bukásában is felemelő eseményeknek, akik tovább tudják adni azt a tüzet, amely azokban a napokban fellobbant a szabadságot szerető emberek szívében. Méltatta továbbá 1956 jelentőségét, köztük a rendszerváltásra gyakorolt hatását, majd az Alsóörsön történtekre emlékezett. Albrecht Sándor lokálpatrióta helytörténész, újságírótól tudjuk – aki minden jeles alkalommal körünkben van –, hogy a forradalom szikrája nálunk is kigyúlt. A templomnál október utolsó szombatján összegyűlt lakosság elénekelte a Himnuszt, meghallgatta Nagy Lajos lelkipásztor szónoklatát és Mórocza Gyula szavalatát, aki a budapestiek vidékhez írott versüzenetét tolmácsolta. „Higgadtan, bölcsen, méltósággal élte meg e napokat a nép. Sorsához illő, példás magatartással, szívet - lelket eggyé-olvasztó mámoros örömben. Emberien” – áll a visszaemlékezésben. November 4-én is helyt akart állni Alsóörs: nyolc fiatal – Albrecht Sándor, Báró Béla, Bertók József, Botka Lajos, Decsi Károly, Kajdi Rudolf, Krén István és Tóth Gyula – a falu végén puskával várta az ellent, de az nem jelentkezett. A politikai rendőrség viszont igen, még a 80-as években is kutatott utánuk, ám a becsületes falu néma maradt. 1956 felejthetetlen napjait Tóth Zoltán fába, Both Gábor kőbe faragta, egy emléktáblával felsősajói Sebők Gézáról is megemlékezve. Az ünnep üzenetét Hebling Zsolt fogalmazta meg, miszerint: „a szabadságért, függetlenségért, kivívott demokráciáért nem hiábavaló semmilyen áldozat”.

A megemlékezés a veszprémi Vetési Albert Gimnázium 10/A osztályos tanulóinak színvonalas műsorával folytatódott. Puzsér Zsuzsanna művészti vezető tanítványai átélt előadásmódban, szóban, dalban és a mozgásművészet eszközeivel hitelesítették a súlyos mondanivalót.

Az események koszorúzással folytatódtak az emlékkőnél. Nemzeti imádságunk eléneklése után Veszprém Megye Közgyűlése alelnöke, Vörösmarty Éva asszony és Hebling Zsolt polgármester, Alsóörs önkormányzata képviseletében Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző, községünk képviselő-testülete nevében dr. Bókáné Katona Tímea – Szalay Emese és Gaál Dezső, az Endrődi iskoláéban dr. Kálmán Csaba lelkész és Mészáros Károly igazgató, a FIDESZ részéről Vörösmarty Mihály és Gaál Éva, valamint dr. Vajna Csabáné és Csiszár Lászlóné elnökasszony (ANYPE) helyezte el a kegyelet virágait. Mielőtt felcsendültek a Szózat hangjai, Gárdai Gábor operaénekes elszavalta Összefogás című saját versét.

A 2019. évi ünnepség színházi élménnyel ért véget: Dés László – Böhm György és Horváth Péter remekét, a Valahol Európában című musicalt a Szigetszentmiklósi Sziget Színház előadásában láthattuk. A művelődési ház nagyterme pillanatok alatt színpaddá változott, a fényeffektek, a remek díszlet és természetesen a tehetséges szereplőgárda elhitette velünk, hogy még a háború által okozott súlyos testi – lelki sebeket is képes orvosolni az emberség, a szeretet és a zene is a maga sajátos eszközeivel.

Szép este volt, köszönet érte.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. október 24. csütörtök, 12:44 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card