• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Október a látás hónapja

Nyomtatás

A LÁTÁS HÓNAPJÁRA, avagy pillantás lelkünk tükrébe. A Magyar Látszerész Szövetség évente megrendezése kerülő kampánya alkalmából kerestem fel Dr. Bíró Andrást,

 a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Szemészeti Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosát, aki a nyarakat családjával hosszú évtizedek óta közöttünk tölti.

A Magyar Orvostörténeti Társaság 1975-ben új szekcióval bővült: létrejött a MOKK, a Magyar Orvos Írók és Képzőművészek Köre, amely tagjainak lehetőséget nyújt arra, hogy írásaikat és képzőművészeti alkotásaikat kiállítások és kiadványok formájában időről időre az érdeklődők elé tárják. Bíró doktor mindkét műfajban érintett. A festészettel kora ifjúságában jegyezte el magát, napjainkra rendszeresen kiállító alkotóvá vált. Festményeiről utazási élményei, környezete és a természet szépségei köszönnek vissza, utóbbiban Alsóörs kiemelt szerepet játszik. Az ecset mellett időnként tollat ragad. Írásai tükrözik igaz humanista voltát. Ezek egyikével ismerkedhet meg most kedves Olvasó.

Még sok szép májust, kicsi lány!
Nyaranta gyakran üldögélek az alsóörsi diófánk alatt. Szeretem az illatát, a levelek suttogását. Szemorvos unokám – ha ideje engedi –mellém kuporodik és kérdez: Voltak felejthetetlen eseteid? Több is – válaszolom, de egy még mindig nyomaszt, húsz év távlatából is.
Szemészeti szakrendelőből küldtek hozzám egy két és féléves szőke kislányt. Nevezzük Zsónak. Anyja szerint azt észlelték, hogy furcsán néz. A lányka kezdetben jól tűrte a vizsgálatot. Ám engem megdöbbentett, amit mindkét szemgolyó belsejében láttam. Hogy mondjam meg? Mit mondjak az anyának? Ez szörnyű! A gyerek sírni kezdett. Az anya berontott: miért gyötrik a kislányomat? Súlyos csend támadt. Elnézést asszonyom – szóltam halkan, komoly baj van. Tudod Bettikém, ez az egyik legnehezebb része az orvoslétnek! Te tudod a diagnózist, elviseled a sértést is, higgadtan, mert átfordul a harag perceken belül.
- Nem akartuk gyötörni a kislányt, de sajnálom, olyan betegsége van, ami egész életére befolyásolni fogja. Nagyon komoly döntés előtt állunk, ön is, én is, mert mindkét szeme beteg.
- Mégis, mi ez?
- Sajnos, daganat.
- De hát a kislányom mindkét szemével lát, csak furcsán néz. Jó, vagy rosszindulatú?
- Úgy tűnik, az utóbbi.
- Mit kell tennem? – kérdezte könnyek között.
- Fel kellene vinni Pestre a betegség legjobb szakértőjéhez. Amit ő mond, azt kell tenni.
- Főorvos úr! Ne tessék haragudni, nem akartam megbántani, de úgy aggódtam. Nagyon szeretem a kislányomat.
- Nem haragszom, sőt, én lennék a legboldogabb, ha most tévednék.
Sajnos, nem tévedtem. R. főorvos eltávolította az egyik szemet. A szövettani vizsgálat bennünket igazolt: rosszindulatú! R. főorvos úr kísérőlevéllel küldte vissza a kislányt: András! Arra kérlek, hamar végezd el a másik szem eltávolítását! Tudom, nagy lelki terhet rakok rád, de gondolj arra, így megmentheted az életét!
Mit vállalhat fel egy orvos? Ez látó szem. Még ma is megrázó a műtét elvégzése. Nem hagytuk magára a családot. Sikerült soron kívül elintéznem a budapesti óvodai felvételét. Aztán évekig nem hallottam róla.

Néhány éve egy buszmegállóban várakoztam egy fényes májusi napon. Fehér botok ismerős, ritmusos kopogását hallottam. Egy szép termetű szőke lány, balján egy fiatalember. Kézen fogva, pár méterre mentek előttem. A lányon sötét szemüveg. Nem értettem, hogy mit mond, de a hangja kedves volt, illett a mosolyához. Ez a lány csak Zsó lehet! – hasított belém a felismerés. Meghatódva néztem utánuk. Furcsa boldogságot éreztem. Ha el is vettem, adtam valamit: az élet lehetőségét, s benne az egyik leszebb emberi érzést, a szerelmet. Tudod Bettikém, lelkileg nehéz feldolgozni, vagy nem is lehet, de menni kell tovább. Erre fel kell készülnöd, sok empátiával.”

Lejegyezte: Kovács Piroska
 

Módosítás: ( 2019. november 04. hétfő, 09:23 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card