• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A megye nyugdíjasait köszöntötte Alsóörs

Nyomtatás

 A megye nyugdíjasait köszöntötte Alsóörs az idősek világnapján, melyen Hebling Zsolt „Idősbarát polgármester” címet kapott. A jeles eseményre november 8-án került sor.

Első ízben fordult elő, hogy a Veszprém Megyei Önkormányzat a reprezentatív nyugdíjasszervezetekkel, a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém megyei Egyesületével és a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségével együttműködve nem a megyeszékhelyen, hanem Alsóörsön ünnepelte meg az idősek világnapját. 

Az Eötvös Károly Művelődési Ház nagyterme zsúfolásig megtelt. A különböző települések küldöttei közül sokan ismerősként köszöntötték egymást, ami nem véletlen: Alsóörs eddig két alkalommal adott otthont megyei nyugdíjas majálisnak, amely osztatlan sikert aratott.

Az ünnepség kezdetén Radnóti: Himnusz a békéről című költeményét hallhattuk Balogh Teréz, a veszprémi Dózsa klub vezetőjének előadásában, majd Paulics István, az Életet az Éveknek megyei egyesület elnöke, őt követve pedig Alsóörs polgármestere, köszöntötte a jelenlévőket. Hebling Zsolt elmondta, hogy mindannyian köszönettel tartozunk az időseknek, hiszen tőlük kaptuk az életet, szeretetüket, a gondoskodást, ők teremtették meg számunkra önzetlenül a mát, szükségünk van megfontolt bölcsességükre, ők mutatják meg az irányt, amerre haladnunk kell.

Az rendezvény Vörösmarty Éva, Veszprém Megye Önkormányzata Közgyűlésének alelnöke ünnepi gondolataival folytatódott, aki egy nagyapa és unokája közötti beszélgetés tükrében mutatta be a bennünket körülvevő világ fejlődésének rohamos voltát, felhívva a figyelmet arra, hogy értékinket kötelességünk tovább örökíteni.

Az alelnökasszonyt Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke követte a szónokok sorában. Mint mondta, a világban nőtt az idősek aránya. A róluk való gondoskodás fontos, általa saját magunkért is teszünk. Cicerot idézte, aki azt mondta, hogy az öregség akkor tisztes, ha védi önmagát, nem tesz senkit úrrá maga fölött és az övéit utolsó leheletéig számon tartja. Feladataink ebben a vonatkozásban nem változtak: nekünk is fontosak mind ezek. Szólt továbbá az idősügyi stratégiáról, az információáramlás szükségességéről, arról, hogy a nyugdíjas társadalom sokszínű és élete végéig hasznos kíván maradni. Szeretnénk olyan fórumot kapni – mondta, ahol elmondhatjuk gondjainkat és örömeinket, majd megköszönte az önkormányzatok támogatását.

Ezt követően a Bónyai Mária tanárnő által vezetett Aranypáva – díjas alsóörsi Sirály- és a balatonfüredi Kék Balaton népdalkör közös fellépésére került sor. Műsorukon Bárdos Lajos szatmári népdalfeldolgozása szerepelt a megszokott igényes, magas színvonalon előadva.

A zene hangjait elismerő oklevelek átadása követte. Az ajánláshoz szükség volt mindkét nyugdíjas szervezet ajánlására. A laudátumok mindegyike bizonyság arra, hogy
Bodnár Istvánné, a veszprémi Bónusz Nyugdíjasklub vezetője
Káldi Géza, az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület örökös elnöke, aranyjelvényes túravezető
Baranyai Sándorné, a veszprémi Cserhát Nyugdíjas Klub aktív tagja és
Nyakas László, a Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete elnökének személyében
méltó kezekbe kerültek az elismerések.

Az „Életet az éveknek” Veszprém Megyei Egyesülete még egy díszoklevelet adott át, „Idősbarát polgármester” címmel, a maga módján megköszönve Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt munkáját. Polgármesterként meghatározó szerepe van abban, hogy Alsóörsön kiemelt figyelemben részesülnek a nyugdíjasok és idősek, az intézmények segítik a nyugdíjas klubok munkáját, érvényre juttatja a község jelmondatában foglaltakat, a település több alkalommal adott otthon megyei rendezvényeknek, rendszeres résztvevője a nyugdíjasok ünnepségeinek. Az oklevél átadását élénk ováció fogadta az összesített kórusok éneke közepette, akik balatoni dalokkal fejezték ki jókívánságukat. Az ünnepelt meleg szavakkal mondott köszönetet, hangsúlyozva, hogy az eredmény a település érdeme is, egy cél érdekében, egymást segítve, közösen értük el azt.

Összességében elmondható, hogy az idősek jól érezték magukat Alsóörsön. Paulics István elnök – korábban Ajkán iskolaigazgató – 2010 óta fogja össze Veszprém megye 88 klubjának munkáját. Büszke rá, hogy sok és sokféle rendezvény színesíti a nyugdíjasok életét a kultúrától a sportig, közülük a túrázás és a tánc a legnépszerűbb. Cél: a „fiatal nyugdíjasok” bevonása a klubéletbe.

Hogy milyen napjaink nyugdíjasa? Ismerkedjen meg egyikükkel ön is, kedves Olvasó!
Gaál Gyuláné, Eta néni itt született Alsóörsön, két év híján kilenc évtizeddel ezelőtt. Bár kitűnő tanuló voltam – meséli, a családom alig várta, hogy dolgozni menjek. Nagyon kellett a pénz. Így hát gyermekkoromtól kezdve kemény fizikai munkát végeztem. Lehet, hogy annak köszönhetem, hogy a koromhoz képest még jól bírom magam (amikor az egész falunak meg kellett mozdulni, mert nézték, hogy hányan sportolnak, én is elmentem és egy széken ülve tornásztam).

 

’52-ben férjezmentem, egy lányom született, a Kodolányin végzett Fehérváron, közgazdász lett. Róbert, az egyik unokám programozómérnök - informatikus, László, a másik grafikusi előkészítő. Hát persze, hogy jönnek, amikor csak tudnak! Olyankor azt főzöm, amit szeretnek. Különben én az óvodából kapom az ebédet, nagyon meg vagyok vele elégedve. Azért egy héten kétszer busszal bemegyek a veszprémi piacra házi tejet venni, meg kell.
Szeretek kézimunkázni, szép dolgaim vannak, még matyóhímzés is. Egyszer megmutatom. Régen sok birkánk volt, a gyapjából csináltam magamnak dolgokat. Hogy mit szeretek még? Hát énekelni. Anyám, apám szépen énekelt, ez öröklődik. Volt egy harmonikánk, valamennyit tanultam játszani és a lányom is. Alapító tagja vagyok a Sirály énekkarnak. Örömet ad az ének, kikapcsol. Megbecsülnek. És a (majdnem) kilencvenéves Eta néni ott van minden próbán és végig állja a fellépéseket a világot jelentő deszkákon. Életének felejthetetlen élményét is ennek köszönheti. A legutóbbi Fábián-napi ünnepségen az Operett Színház művészei léptek fel a művelődési házban. Megtudták, hogy Eta néni szépen énekel, odaadták neki a mikrofont, ő pedig („csak úgy véletlenül”) tudta folytatni a félbehagyott áriát. Szeme még akkor is gyémántként csillogott, amikor ezt nekem elmesélte.

Kovács Piroska
 

Módosítás: ( 2019. november 15. péntek, 11:16 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card