• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Gondolatok Szent Márton napján

Nyomtatás

Az Eötvös Károly Művelődési Ház ajtaján plakát: Szent Márton - nap közeleg, jeles esemény az alsóörsi rendezvények sorában. A meghívón napok óta kiegészítő információ: Minden jegy elkelt. És ez így megy évről évre.

A menetrendben nincs változás. Elsőként Kálmánfi Gábor, a művelődési ház vezetője szól az est résztvevőihez. Elmondja, hogy egy uniós pályázat végére érkeztünk, általa értékekkel gyarapodtunk, köszönet mindazoknak, akik tettek ezért. Ezt követően Hebling Zsolt polgármester üdvözli a jelenlévőket: Vörösmarty Évát, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnökét, Ferenczy Gáborné lovasi polgármestert, testvértelepülésünkről, a felvidéki Kalász községből érkezett vendégeinket és minden jelenlévőt. Mint azt tőle megtudjuk, a vacsorával egybekötött rendezvény bevétele az eddigiekhez hasonlóan ezúttal is nemes célt szolgál: az iskola játszótere újul meg általa.

Az üdvölő beszédek után Verrasztóné Losonczy Anna tanárnő tanítványai, az Endrődi iskola hatodikosai veszik birtokba a színpadot. Az egyik sarokban nagyszerű díszlet, a drapériával való dekorálás minden alkalommal ízléses és kifejező. Bevezetésként egy népmesét hallhatunk Tóth Gábor előadásában, majd egymást követik az ilyenkor szokásos dalok, mondókák, idéztek abból a kultúrkörből, amely összefügg Szent Márton, a Pannoniában született legendás toursi püspök életével, valamint az alakja körül kialakult népszokásokkal. Ezek a szokások kapcsolatban vannak a gazdasági élet elemeivel, a terménybetakarítással, a gazdasági elszámolásokkal, az újbor megszületésével, az időjárás alakulására és a való élet más elemeire utaló jóslások pedig a gyakorlati tapasztalattal. A diákok kedves műsorából mindez kiderül, a borkóstolás íratlan szabályait idéző epizód különösen jól sikerül.

A borkóstolást az újbor megáldása követi. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, aki énbennem marad és őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni – idézi János evangéliumát Dr. Kálmán Csaba református lelkipásztor, magyarázatot is fűzve az igevershez. Az alsóörsi gazdák által hozott borral telt butéliák egy asztalon sorakoznak a színpad előtt. Ezeket – és jelképesen az egész éves termést – Berkes Péter atya, a római katolikus gyülekezet plébánosa is megáldja, Isten ajándékának nevezve azt.
A rendezvény második részében tradicionális libavacsora következik. A pirosbarna – ropogósra sült libacombokat narancskarika díszíti, mellé lilakáposzta és burgonya dukál desszerttel zárva a menüt. Az óvoda konyhája, miként azt megszoktuk, ezúttal sem tudott hibázni.

Miközben másfélszáz vendég élvezi a remek vacsorát, én a tragikus sorsú költőzsenire, József Attilára gondolok. De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni – írta le forró vágyát rögtön pályája kezdetén, ám a sors rövidre szabott, szomorú élete során megfosztotta attól, hogy fűnek, fának eldicsekedhessen: mi jó dolga van Attilának.
Annál szerencsésebbek és gazdagabbak vagyunk mi mindannyian, nemcsak annak okán, hogy részesülhetünk a gasztronómia örömeiben, hanem azért is, mert térdig járunk a kincsekben. Olyan örökséget kaptunk elődeinktől, mint a történelmünk, a kultúránk, a szokásaink, legendáink, hagyományaink. Ezek mindegyike kapcsolódik ahhoz az eseményhez, melynek alkalmából most együtt vagyunk.

A vacsorát bál követte. A talpalávalót, mint már oly sokszor, az idén is a Sa–Si duó szolgáltatta. Kellemesen, jó hangulatban ünnepelte Szent Márton napját Alsóörs.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Fernc fotói:

Módosítás: ( 2019. november 12. kedd, 11:37 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card