• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Lámpás felvonulás Alsóörsön

Nyomtatás

Második alkalommal rendezett lámpás felvonulást november 11-én, Márton - napján az Alsóörs Marina kikötő a középkor egyik legnépszerűbb szentje, Márton tiszteletére. Az eseményből hagyományt kívánnak teremteni.

A fáklyásmenet az Eötvös Károly Művelődési Háztól indult. Volt, aki már eleve valamilyen világítóeszközzel felszerelve érkezett, mások a helyszínen vehették át apró lámpásaikat, hogy aztán a gyerekek sokaságából és felnőtt kísérőikből álló menet vidáman, hangzavar közepette vonuljon végig az Endrődi úton le a partra, egészen a kikötőig.

Alsóörs Marina már várta vendégeit. Az étteremben terített asztalok, rajtuk katonás rendben zsíroskenyérszeletek az elmaradhatatlan lilahagymával, a kannákban gőzölgő, illatos tea. Arról, hogy ne csak a gasztronómia örömeinek hódoljanak az ünneplők, hanem jussanak némi szellemi táplálékhoz is, Kálmánfi Gábor, a művelődési ház vezetője gondoskodott: beszélt Szent Mártonról, Magyarország védőszentjéről, akinek alakját Szent István király zászlajára festtette, a nevéhez fűződő legendákról és szokásokról.

A rendezvényen jelen volt az alsóörsi római katolikus gyülekezet plébánosa, Berkes Péter atya is, aki kérdésemre válaszolva elmondta, hogy a szakrális forrásból táplálkozó kultúra akkor értékes igazán, ha felismerjük annak isteni eredetét. Egy szokás önmagában lehet szép, de igazán az egyház istentiszteletében betöltött szerepe és jelentősége alapján válik értékessé, akkor, ha a II. Vatikáni Zsinat megfogalmazása szerint „hozzásegít ahhoz, hogy a hívek életükkel kifejezzék és másoknak megmutassák Krisztus misztériumát”. A lámpás felvonulás varázsa bizonyára megérintette a részvevőket, főként talán a gyerekeket. Számos olyan üzenetet hordozott magában az esemény, amelyeket az egyház tanításában is felismerhetünk. Isten népe zarándokúton van, együtt keresi a helyes irányt úgy, mint közösség és ez személyesen is igaz mindenkire. A pislákoló mécsesek az örök élettel bíró lelkünket jelképezik, amelyet Isten teremtett belénk fogantatásunk pillanatában. A családok együtt tették meg a kalandos utat, melynek végén szeretetvendégség várta őket. A mennyei hazában az Atya hasonló örömmel vár mindenkit, aki a legdrágább kincset, az élet zarándokútját olyan lélekkel igyekszik végigjárni, mint a felvonuláson résztvevő édesapák, édesanyák és gyermekeik – mondta az egyházi vezető.

Miközben a hangulat tetőfokára hágott, én új riportalanyt kerestem, akit Siki Péter, a Marina hotel vezetője személyében meg is találtam. Mint azt tőle megtudtam, a Szent Márton – napi rendezvény Rikl Gergely kikötővezető ötlete alapján valósult meg immár másodízben, terveik szerint nem utoljára. Céljuk az, hogy tudatosítsák, a kikötő nem egy elszeparált hely, hanem Alsóörs szerves része. Szeretnének részt venni a település közéletében, ezért arra készülnek, hogy nemcsak ilyenkor, hanem az esztendő más jeles napjain is tartanak különféle rendezvényeket. Alsóörsöt remek fekvésű, természeti szépséget és az ember alkotta értékek sokaságát magáénak mondható településnek tartják, erre szeretnék felhívni mások figyelmét is. E cél érdekében szervezték meg „Ismerd meg Alsóörsöt!” elnevezésű túrájukat, melynek folytatása következik.

Zórád Ferenc fotói.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2019. november 18. hétfő, 09:48 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card