• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Gershwinre várva – dr. M.Tóth Antal estjéről

Nyomtatás

Az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai kéthetenként találkoznak. Programjuk változatos, közülük dr. M. Tóth Antal zenetörténeti előadásai mindig ünnepnapnak számítanak.

Könyvek, kották, lemezek az előadói asztalon, digitális hanghordozók és régi bakelitlemezek is. Sokunk számára utóbbiak a legkedvesebbek, szép emlékek őrzői. A „nézőtér” elcsendesedik, a hangok átveszik az érzékek feletti uralmat. Az előadó, dr. M. Tóth Antal egyetemi tanár beszélni kezd. Korszakokról, stílusirányzatokról, műfajokról, zeneszerzők életútjáról és műveiről szól hozzánk a maga higgadt,megfontolt módján, mégis izzó szenvedéllyel, mondandója iránti mélységes tisztelettel. M. Tóth doktor – tanult mesterségét illetően az orvostudomány kandidátusa, országos transzfuziológus szakfőorvos, egy időben a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója – ugyanis kiváló zenetörténész is, aki szívügyének tekinti Kodály ideáját, hogy legyen a zene mindenkié! E gondolat jegyében tart 1994 óta zenehallgató esteket a megye egész területén.

Alsóörsön az utóbbi időben speciális céllal zajlanak ezek az alkalmak. Az ANYPE tagságának egyrésze ugyanis lelkes operabarát, mások most ismerkednek a legnépszerűbb művekkel. Az Erkel Színház műsorpolitikája pedig lehetővé teszi, hogy matinéikon a „vidék” is részesüljön az operairodalom legjavából. Ezekre az előadásokra az alsóörsi egyesület tagjai M. Tóth doktor jóvoltából felkészülten érkeznek. Ismerik a szerzőt, a mű keletkezésének hátterét és körülményeit, a szereplőket, a vezérmotívumok sem ismeretlenek többé számukra. Az egyesület tagjai már – már körbejárják az operairodalmat, és nagyon élvezik azt.

Egy ilyen bemutatóórán magam is részt vettem. A közeljövőben George Gershwin Porgy és Bess című operáját fogják megtekinteni. A gazdag hanganyaggal illusztrált elődáson megtudtuk, hogy a New Yorkban 1898-ban született oroszországi származású amerikai zeneszerző soha nem részesült zenei oktatásban, autodidakta módon tanult meg zongorázni. Az amerikai dzsessz és a klasszikus zene egyesítésének gondolata foglalkoztatta. Legismertebb műve a ”Kék rapszódia”, az F-dúr zongoraverseny, az „Egy amerikai Párizsban” című szimfonikus mű és a Porgy és Bess című opera. Pályafutása derékban tört ketté, agydaganatban halt meg mindössze 39 évesen.

A szerző életútja után megismerkedtünk a 20. század legfontosabb amerikai operájával, amely bostoni bemutatóján ugyan nem járt ovációval, később azonban meghódította az egész világot. Magyarországi ősbemutatójára 1970-ben került sor, az elmúlt évben ismét műsorára tűzte a Magyar Állami Operaház.

Az előadó mondandóját az opera cselekményének ismertetésével folytatta. A történet egy kisváros néger negyedében játszódik, bemutatva a kiszolgáltatott afroamerikai közösség mindennapjait. A mű középpontjában egy szerencsétlen, nyomorék koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelme áll. Körülöttük megjelennek a kisváros jellegzetes figurái a drogdielertől az élet értelmét kereső halászig, az élhetetlen világot a szeretet erejével jobbítani kívánó özvegytől a gyilkossá váló jómódú öntelt gazemberig, valamint a közösség tagjai. Főszereplő azonban a szerencsétlen sorsú, jobb, értelmesebb élet után vágyó emberek sokasága – mondta dr. M. Tóth Antal, felhívva a figyelmet az óriási kórustablók szépségére.

Az ANYPE zenehallgató estjeire és ismeretterjesztő előadásaira várja az alsóörsieket.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2019. november 20. szerda, 11:25 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card