• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Oláh Ibolya alsóörsi fellépéséről

Nyomtatás

Kinyílott az Ibolyavirág-szál... November 16-án, szombaton nagysikerű koncertet adott Oláh Ibolya énekesnő az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban.

Úgy tartja a mondás, hogy az első benyomás döntő. Ez alól Oláh Ibolya sem kivétel, akinek már akkor nyert ügye volt, amikor elegánsan, kedvesen mosolyogva belépett a terembe, és kísérői társaságában a nézők között felment a színpadra. Örülök, hogy eljöttek – mondta, és annak is, hogy kíváncsiak a dalokra, amelyekről először azt gondoltam, hogy beszélnek önmagukról - önmagukért, de aztán rájöttem, hogy bár ennek van igazságtartalma, némi narráció azért szükségeltetik. Arra készültem – folytatta, hogy az „önéletrajzom” adom közre, olyan dalokat, amelyek rólam szólnak, de közben megismerkedtem Vörös Róbert színházi rendezővel, akivel azonnal megtaláltuk a közös nevezőt, ilyeténképpen:
Megszólal egy búgó hang. Olyan, mint az orgona a mély regiszterekben. Furák Péter zongorakísértével „Ibolyavirág - szál” énekelni kezd. A nézőtéren hol néma csend honol, hol zúgó tapsvihar támad azalatt a közel kétórás élő koncert alatt, melynek keretében egymást követik a pop - rock irodalom ismert és kevésbé ismert remekei, köztük az előadó saját szerzeményei és példaképeinek munkái. Kezdésként az Isten veled Budapest, te édes hangzik el, első versszaka még Vas István nyomán, a folytatás személy szerint az előadónak készült. A nyitányt A lélek katonái, majd a Ki a rossz, ki a jó követi, személyes emlékeket feldolgozva, a továbbiakban elhangzik a Fohász, Kovács Kati és Katonai Klári egy – egy sikerszáma, valamint a Lehet, hogy túlságosan szerettelek és egy saját szerzemény, a Pénzért mindent.

Bár Oláh Ibolya egyik dalszövege szerint szíve kapuját kicsit nehéz lesz kinyitni, ez a műsor során mégis sikerül: a dalszövegek mondanivalója, a remek zene és a szuggesztív előadásmód kulcsot jelent ahhoz, hogy fokozatosan, megragadó őszinteséggel ki/és megnyíljon Ibolyavirág, bepillantást engedve lelke mélységesen mély kútjába. Hogy ez a varázslat létrejöhessen, ahhoz kellett egy Presser Gábor és egy Szenes Iván, akikről az előadó maga is hálával és szeretettel nyilatkozott, mondván, hogy mindketten nagy szerepet játszottak életében, művészi fejlődésében. Ugyanakkor ők is elismerték Oláh Ibolya kvalitását, aki – miként az egyik albuma címében is hirdeti – „el meri mondani”, fel meri vállalni mindazt, ami vele, a nevelőotthonokban felnőtt emberrel történt, aki volt erős és gyenge, egy kislány eldobott teste, porszem és híres csillag.
Az est folyamán a szavak hitele, valamint az előadott dalok ereje lehetővé tette, hogy megismerkedjünk az énekesnő életének epizódjaival, szeretett mentorával, Anyácskával és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban töltött négy év történetével, ahol Aida szerepét alakította.

Az Ibolyántúl című előadóest jeles pillanatai közé tartozott Brecht: Koldusoprájának részlete, Kocsma Jenny (itt Kalóz Jenny) dala, hajdan Sennyei Vera, most Oláh Ibolya átütőerejű tolmácsolásában, valamint egy Szenes opus, melynek már a szövege is szíven üti az embert. Így hangzik:
Ki nem volt soha még úgy szívből szomorú, nem tudja mi a boldogság, Kit bánat sosem ért, ki rosszat alig élt, jó sorsát az olyan mért venné komolyan. Én voltam odalent, és voltam odafent és céloztam a kék eget. És voltam elesett én éppúgy, mint a többiek. A gyűlölt napokat, a kétségbeesést nem lehet elfelejteni. Az emlékeidet magaddal cipeled, ha meg is tudsz bocsájtani. Ki volt már szomorú úgy szívből, igazán és átvészelte bánatát, Az hangosan köszön, ha szembejön a boldogság. Szenes Iván szerint minden dalnak megvan a maga gazdája, ez a dal Oláh Ibolyáé, aki ezen a szép alsóörsi estén megosztotta velünk legbelsőbb titkait.

Köszönet illeti zongorakísérőjét, Furák Pétert és az alsóörsi Németh Bélát is, aki a technika terén nyújtott segítséget.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. november 21. csütörtök, 08:52 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card