• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Ovódai konyhaavató

Nyomtatás

Minden idők legmodernebb konyháját avatták fel ünnepélyes keretek között az alsóörsi Napraforgó Óvoda és Bölcsődében november 21-én. Az új létesítmény generációk étkeztetését hivatott ellátni.

Épít a mester egy kis házat” – énekelték lelkesen a gyerekek. Nem lehetett tudni, hogy ők izgulnak jobban, vagy az óvónénik, a produkció mindenesetre remekül sikerült. A műsorukban szereplő kedves dalocskák témája egytől egyig a gasztronómia körül forgott, és ez nem volt véletlen.

Miután az intézmény vezetője, Csiszárné Huszár Judit köszöntötte a megjelenteket, Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy a töretlenül fejlődő Alsóörs életében a két évvel ezelőtt átadott bölcsőde létrehozása után újabb mérföldkövet jelent konyhájának teljeskörű átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek- és nyugdíjasbarát település maradéktalanul meg tudja valósítani ezirányú feladatait. A messze földön nagy népszerűségnek örvendő konyhán ugyanis 250 főre főznek naponta. Az érintettek köre a gyerekekből, idősekből, szociális ellátásban részesülőkből és a rendezvényeken résztvevő vendégekből tevődik össze, utóbbi szép számban. El is viszik jó hírünket országszerte, sőt, alkalmanként vissza is térnek, hiszen jól tudják: több, mint szlogen, hogy „Alsóörs visszavár”.

A polgármester elmondta, hogy elvárás a Ferenczy Gáborné polgármester vezette lovasi önkormányzattal közösen üzemeltetett konyha felé, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő létesítmény gazdaságosan és egészségtudatosan üzemeljen partnereik és a szolgáltatásban résztvevők megelégedésére. Fontos az elkészített ételek minősége is, elvárás, hogy mindenkor finom falatok kerüljenek az asztalra. Ezt már az ünnepségen résztvevő dr. Kontrát Károly parlamenti képviselő, miniszter-helyettes mondta, aki gratulált Alsóörs önkormányzatának, megállapítva, hogy az új beruházás nyertesei maguk a gyermekek. Megköszönte a kiváló együttműködést és további támogatását ígérte.

Ezt követően „bemutatkozott” az 1958 óta üzemelő óvoda 1976-ban konyhával bővített, napjainkban átépített, megújult konyhája. Hebling Zsolt köszönetet mondott kormányunknak, Alsóörs képviselőtestületének, kollegáinak, a szülőknek, családoknak, akik ezt a bruttó 151 millió forint mértékű beruházást, amelyhez a község 2018. évi költségvetéséből pályázat útján nyert 32 millió forinttal járult hozzá, lehetővé tették. Bemutatta azt a kollektívát is, akiknek a község legújabb értékét köszönhetjük:
Az épületet Vér Péter tervezte. A közbeszerzésben Földesiné Töpper Ilona (TOPIL Kft) működött közre. Kivitelező a MINTECH Kft. Cziráki Zsolt – Nagy Zoltán – Juhász Albert- Rakk Szabina összeételű csapata volt. Műszaki ellenőr Floyd Imre – Keszi József és Budai Gyula a Főkéve Kft. képviseletében.

Miután dr. Kontrát Károly – Hebling Zsolt – Ferenczy Gáborné és Csiszárné Huszár Judit a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadta rendeltetésének a konyhát, helyszíni bejárásra került sor. Jelenlévők az ízlésesen berendezett, negyvennyolc fő részre ülőhelyet kínáló, tágas ebédlőből indulva megtekintették a főzőteret és a kiszolgáló helyiségeket. Katonás rend mindenütt. Tükörfényes edények, óriási (150 literes) üst, modern billenőserpenyő, hatlángos gáztűzhely, mosogatógép és még hosszan lehetne sorolni a vadonatúj berendezés elemeit. Aki főzött már életében, nagyra értékeli a látottakat. Így van ezzel az összeszokott konyhai kollektíva: Ilus – Andi – Zsuzsi és Judit is, akik máris „belakták” régi – új munkahelyüket. Gyakorlott mozdulatokkal, szervezetten teszik a dolgukat, ami nem kevés. Sokféle igényt kell kielégíteniük a zsenge ifjúságtól a szépkorúakig. A munkaidő reggel hatkor kezdődik, 11 órára mindennel el kell készülniük. Közben a kijelölt helyen sorakoznak az éthordók, a szociálisan rászorulóknak házhoz viszik az ebédet, mások maguk jönnek érte. A gyerekeknek napi ötszöri étkezést biztosítanak.

Vörösmarty Katalin, az intézmény élelmezésvezetője biztos kézzel irányítja a munkát. Gondoskodik arról, hogy mindenki azt kapja, ami életkorából, egészségi állapotából adódóan és igényei szerint a legmegfelelőbb számára. Így hetente külön - külön étlap készül a bölcsődés és az óvodás gyermekeknek, valamint a felnőtteknek, figyelembe véve az olyan speciális körülményeket, mint például a gluténérzékenység. Az étlapok az óvoda – bölcsőde honlapján hozzáférhetők.
Összességében elmondható, hogy jó kezekben van a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde, beleértve legújabb szegmensét is.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói: {gallery}2019/konyha{/gallery}

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card