• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

„Városépítészeti séták Veszprém megyében”

Nyomtatás

Öt éve kezdődött rendezvénysorozat idei állomása Alsóörs. Várpalota, Pápa/Zirc, Tihany, Balatonfüred/Balatonfűzfő után településünk lett a házigazdája ennek a szakmai rendezvénynek,

melynek célja az eszmecsere, szakmai tanácskozás, mondta Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, egyúttal a rendezvény védnöke köszöntőjében.

A délelőtt folyamán előadásokat hallgattak a résztvevők.

Elsőként Hebling Zsolt, polgármesterünk tekintett vissza az elmúlt 15 évre, bemutatva a falut dióhéjban, képekkel illusztrálva a legelső írott emlékektől napjainkig , hegyoldalba településétől a partig nyúlásáig. Az 1900 fős lakosú faluban nyáron ötszörösen többen tartózkodnak, mint minden Balaton-parti településen, ezért a problémák is hasonlók. A 2003-ban megfogalmazott területfejlesztési koncepció a mennyiségi helyett a minőségire helyezte a hangsúlyt. A 2005-ben elkészült rendezési terv részletesen felmérte az ófalut megőrzendő értékeire figyelve. Jelenleg készül az új rendezési terv, mely az élhetőség megtartását tekinti elsődleges szempontnak a bővítések megfelelő kontroll alatt tartásával.

Mártonffy Gábor főépítész az alsóörsi fejlesztésekről beszélt, fókuszálva a lakóparkokra. Ezek eléggé borzolják az itt lakókat, féltik a falu varázsát, arculatát. Az épülő lakóparkokról képeket láttunk különböző fázisokból. Panoráma-, Merse lakópark, Club Panoráma a régi Bányász helyén meglepő kiterjesztéssel, Riviéra Residens, négy lakótömbös elképzelés a 71-es út mentén, s a Szerdahelyi dűlőben a Pelso Bay, a Mediterrán kikötő elképzelése s a Coral Homes. A Mediterrán kikötő tervét kivetítve a főépítész is megfogalmazta az aggályait.

A hely szelleme visszatér c. előadásában Szilvási Attila tervező beszélt a Marina szálló létrejöttének történetéről, kezdve a telek- és meglévő adottságok ötvözéséről, egészen részletesen a koncepcióról, az épület és kikötő kapcsolódásáról, az épület funkcióinak részletes ismertetéséig. Hiszen ez az épület tavaly elnyerte az Év balatoni háza címet középület kategóriában. Erről a pályázatról is elhangzott egy tájékoztatás. December közepéig nyújthatnak be pályázatot a tervezők három kategóriában, az eredményhirdetés márciusban lesz két ütemű elbírálás után.
Az E-TÉR rendszer használatán vezette végig a jelenlevőket Szabó Bence területrendezési referens. A jövő az elektronikus felületeké, kikerülhetetlen kérdés, a fiatal szakembereknek ez már természetes.
Disputa a Balaton parti sávjának tervezett szabályozásáról címmel a moderátor Szkordilisz Flóra összefoglalta az eddig elhangzott legfontosabb kérdéseket: amit ma megvalósítunk, milyen következményekkel lesz a következő évtizedekre?
Homonnay Zsombor agrármérnök, környezetvédelmi szakember a parti sétányokról osztotta meg véleményét, a parttal párhuzamos és a mólószáras megoldásokat latolgatva, kiemelve, hogy az északi és déli oldal adottságai mást kívánnak.

Vélemények is elhangzottak. Ezek közül kettőt emelnék ki. Papp Zoltán főépítész a révfülöpi állapotokról beszélt, Bogdán László Balatonalmádi és Felsőörs főépítésze fogalmazta meg talán legjobban: mit is szeretnénk a Balatonnal? Jó lenne egy koncepciónak látni a Balatont, ahol nem szűnik meg a gondolkodás a faluhatárnál.

Sokféle fejlődés tapasztalható a térségben, a Balaton környékén. Hévíz érdemelte ki az egyik elismerést a Magyar Urbanisztikai Társaságtól. Pap Gábor polgármester részletesen elmondta, illusztrálta azt a 18 hónapot, amíg Héviz legfőbb utcája, a Széchenyi megújult közel másfél milliárdból.

Csiszár Edit

Zorád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. december 11. szerda, 23:15 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card