• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Endrődi Sándor emlékév

Nyomtatás

2020 – Endrődi Sándor emlékév. A költő születésének 170., halálának 100. évfordulójára idén emlékezünk.

Endrődi Sándor neve jól ismert Alsóörsön. Az általános iskola 1957 óta viseli nevét, utca és park úgyszintén, az iskola falán emléktábla, a falu központjában a költő mellszobra, Raffai Béla alkotása 2011 nyara óta.

Endrődi Veszprémben született, Alsóörshöz sok szállal kötődött gyermekkora óta, Budapesten nyugszik a Kerepesi temetőben.

A méltó emlékezés érdekében készült egy tervezet az év folyamán sorra kerülő programokról, kiadványokról, elképzelésekről. Ezekről sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben január 7-én, melyen az előkészítő csoport tagjai beszámoltak elképzeléseikről. Ezekből részt vállal a város kulturális vezetése, a megyei könyvtár, a múzeum, az irodalomtörténeti társaság megyei tagozata, s Alsóörs önkormányzata is.

Az emlékév a költő születésnapján megemlékezéssel kezdődött január 16- án Veszprémben, az Endrődi lakótelepen a költő szobránál. Ahogy Veszprémben, úgy Alsóörsön is megemlékeznek erről minden évben. A kerek évforduló okán mégis gazdagabb az idei megemlékezés, hiszen a felső tagozatosok vetélkedője előzte meg, melynek eredményhirdetését az iskolai emléktábla előtt tartották azt követően, hogy az iskola igazgatója, Mészáros Károly köszöntötte a jelenlévőket, majd Iványi Luca 8.o. tanuló felolvasta a költő életrajzát. Ezután Novákné Juhász Andrea tanárnő kihirdette a vetélkedő eredményét, az oklevelet és ajándék könyvet Hebling Zsolt polgármestertől kapták meg a gyerekek. Név szerint is megérdemlik az elismerést:
5-6. osztályosok: 1. Konrád Zente, 2. Szigeti Anna, 3. Józsa Rebeka (ötödikesek)
7-8. osztályosok: 1. Kutasi Lalla, 2. Horváth Dorina, 3. Iványi Luca (nyolcadikosok)

Ezután a köztéri Endrődi-szoborhoz tartott az ifjúság és a vendégek, ahol a költő egyik legszebb verse, a Révpart hangzott el két hetedik osztályos fiú, Fehér Marcell és Fehérváry Márton tolmácsolásában. Itt két koszorú került a szobor talapzatára: az önkormányzaté Hebling Zsolt és Ferenczy Gábor tisztelgésével, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának alelnöke, Kanyár Erika a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnökével, Heiter Sándorral helyezte el koszorúját.

Szép elképzeléseket tartogat még az év, amikből Alsóörs is kiveszi részét, hiszen eddig is ápolta a költő emlékét minden lehetséges módon, kerek évfordulótól függetlenül.

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2020. január 21. kedd, 10:18 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card