• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Falusi krónika - vers- és prózamondó találkozó

Nyomtatás

"Falusi krónika"  irodalmi találkozó a Magyarországon és a Kárpát-medencében működő olvasókörök, közösségek számára, melyre szeretettel várjuk a vers- és prózamondókat a megyéből

Időpont: 2020. február 22. (szombat) 14.00 óra
Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ

A találkozó témája: a falusi, vidéki élet.

Jelentkezni az e témakörrel foglalkozó -  hagyományok, munka, szokások,  táj, szülőföld, természet, ünnep, barátság, szerelem – művekkel lehet a kortárs vagy klasszikus magyar irodalomból. Örömmel fogadjuk a régiókban született irodalmi alkotásokat, vagy az oda kötődő, ott élő vagy onnan elszármazott költők, írók műveit; saját gyűjtésű falutörténeteket, anekdotákat, elbeszéléseket.

A jelentkező ifjúsági és felnőtt korosztályú olvasókörök, közösségek készülhetnek verssel, novellával, vagy regényrészlettel, saját, helyi gyűjtés alapján feldolgozott elbeszéléssel, faluhistóriával is. A tájnyelvekkel való ismerkedés, a különböző tájegységekről érkezők szellemi kultúrájának sokszínűsége teret kap a programban a közösségek, olvasókörök előadói által.

Az előadni kívánt művet lehetőleg emlékezetből (nem felolvasva) kérjük a fellépőktől. Az előadás időtartama nem haladhatja meg az 5 percet.

 A Nemzeti Művelődési Intézet által hirdetett irodalmi találkozón szakmai zsűri értékeli az előadásokat és választja ki a Gálára továbbjutó résztvevőket.

Jelentkezni 15-100 éves korig lehet.

Jelentkezési határidő: 2020. február 7. (péntek)

A jelentkezési lap beküldhető a lorincz.nora@nmi.hu vagy a sz.lorincz.nora@gmail.com e-mail címre, vagy postai úton a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának címére: 8200 Veszprém, Virág Benedek utca 4.

A megyei találkozó helyszíne: Veszprém Agóra Kulturális Központ, Veszprém, Táborállás tér 1, időpontja: február 22., 14:00 óra.

Az olvasókörök, közösségek találkozóján az egyik legfontosabb cél a falusi, vidéki élet témájának újraértelmezése az irodalmi műveken, szellemi gyűjtéseken keresztül, hiszen a tervezett Gálaesten a legkiválóbbak tolmácsolásában hallhatók majd a művek.
Az összetartozás, a közösségépítés, az identitástudat erősödése; a magyar klasszikusok művei által a magyar nyelvi szókincs gyarapodása, megőrzése, az irodalom által átélt feledhetetlen pillanatok átélése, a magyar nyelv ápolásán túl a hazai irodalom népszerűsítése, a közösségek, olvasókörök erősítése, valamint az irodalmi találkozó minél szélesebb körben való kiterjesztése is küldetése a Falusi Krónikának.

Az elmúlt időszakban érzékelhető volt, hogy évről-évre egyre bővül a közösségi versszeretők, versmondók, prózamondók, mesemondók, faluhistóriák előadói köre.
A bemutatót (megyei találkozót) követően lehetőség nyílik az olvasókörök, közösségek számára szakmai megbeszélésre, az előadó művészeti tevékenység önfejlesztésére.
A Gálaesten 2020. április végén a megyei találkozókon fellépő legkiválóbb olvasókörök, közösségek tagjai mutatják be előadásaikat a  Lakitelek Népfőiskolán.

Bővebb információ:
 Szerdahelyiné Lőrincz Nóra
 mobilon: 06-20/516-0235
 e-mailben: lorincz.nora@nmi.hu vagy sz.lorincz.nora@gmail.com

Jelentkezési lap
Adatvédelmi tájékoztató

Módosítás: ( 2020. január 22. szerda, 13:23 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card