• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A magyar kultúra napján

Nyomtatás

Nemzeti imádságunk, a Himnusz születésének évfordulóján – mely nap 1989 óta a magyar kultúra napja – falunkban is méltó módon ünnepeltek az előző évek hagyományait követve.

Idén községünk polgármestere, Hebling Zsolt beszélt az ünnep jelentőségéről, tartalmáról. A gyermekeket külön is köszöntötte, akik a hagyományőrzés terén az utánpótlást jelentik településünkön is. S erre is gondolva az ünnep üzenete az, hogy felelősséggel, közös szándékkal kell folytatni a nemzet érdekeit szolgáló értékteremtést. A múlt örökségeit megbecsülni akkor lehet, ha ismerjük is őket. Természeti szépségekben gazdag Balaton-parti otthonunk is bővelkedik épített és szellemi kincsekkel. Helyi értéktárunk is őrzi ezeket: dalainkat, szokásainkat, könyvekbe írt és szájhagyományban is élő falutörténetünket, képzőművészeti alkotásainkat, csipkecsodáinkat. Kultúránk része a Balaton ihletett költőjének, Endrődi Sándornak méltó megünneplése, miként része a mai mindennapokban végzett munkálkodás az óvodában, iskolában, sportban, a vendégvárásban is. Isten éltesse a magyar kultúrát…. s mindenkit, aki bármit is tesz érte! Bethlen Gábor szavaival zárta gondolatait : „Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk… ősi nyelvünkben és vallásunkban, gyermekeink fényes tekintetében és a szülőföldhöz való ragaszkodásunkban!

Az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség díjat 2008 óta minden évben megkapja valaki, egy vagy két személy, esetleg intézmény a végzett munka elismeréseképpen. Idén ez a megtiszteltetés Juhász Ferenc újságírót érte, aki a helyi közéleti havilap felelős szerkesztője közel három évtizede. Méltatását Tarnai Viktória olvasta fel, részletezve, hogy az eredetileg vegyészmérnöki diplomával rendelkező díjazott miként vált az újságírás, szerkesztés elkötelezett és alapos művelőjévé. Az Örökség díjat, a bordó háttérre s üveg alá helyezett, keretezett csipkét Légrádi Ernőné készítette.

Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola színjátszó csoportja idén Karinthy Ferenc három rövid jelenetét (Az idegorvosnál, A teknősbéka, Konzílium doktor Fukszról) mutatta be Novákné Juhász Andrea irányításával.

A gyerekek megérdemelten nagy sikert arattak idén is: Kósa Kristóf, Kálmánfi Márk Álmos, Fakhoury-Magyar Karim, Rozgonyi Gréta, Rasch Evelin, Őry Attila, Retz Elvira, Iványi Luca, Dömötör Róbert, Horváth Patrik, Rasch Vincent.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2020. január 27. hétfő, 09:57 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card