• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Komolyzenei koncert - Kiss-Domonkos Judittal

Nyomtatás

Romantikus hangulatban. A hagyományokhoz híven, idén is megrendezték a Kiss-Domonkos Judit csellóművésznő és barátai fémjelezte komolyzenei koncertet.

Bár a helyszín ezúttal eltért a hosszú évtizedek óta megszokottól, Alsóörs komolyzenét kedvelő közönségét az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében is hasonló élmény várta, mint a református templom szakrális terében. A szép estét két nagyszerű előadónak: Kiss – Domonkos Judit csellóművésznek és az őt kísérő Asztalos Rita zongoraművésznek köszönhetjük.
Az 1970-es évek elején fogant meg a gondolat, hogy Alsóörs a komolyzene otthonává váljon. Ezt a küldetést a Magyar Állami Operaház szólócsellistája, Kiss-Domonkos Judit vállalta magára, aki kezdetben a Bach trióval koncertezett a közben otthonává vált településen, majd neves művészbarátaitól kérdezte meg, hogy akarnak- e játszótársai lenni. Így történhetett meg, hogy a Ferencsik– díjas művésznő, aki a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét is magáénak mondhatja, hamarosan bemutatta a helybelieknek a magyar zeneművészvilág legjavát, hiszen minden meghívott örömmel tett eleget kérésének. Sokan őrzik egy életen át nagyszerű hangversenyeik maradandó élményének emlékét, ezt magam is tanúsíthatom.
Ebben az évben a körülmények többszöri helyszínváltozást tettek szükségessé, az utolsó pillanatban költözött be a produkció az átrumból az esőhelyszínre. Úgy tudtuk, hogy szabad téren kerül megrendezésre a koncert, ennek jegyében állítottuk össze műsorunkat – mondta Kiss-Domonkos Judit. Könnyed, nyáresti hangulatot szerettünk volna teremteni, segítségül hívva ehhez a romantika bármely műfajban alkotó mestereit az alábbiak szerint:

Elsőként a késő romantika jeles képviselője, a legendás technikai tudású zongoraművész - karmester – komponista, az orosz arisztokrata családból származó Szergej Rachmaninov Vocalise című művét hallhattuk. Gyönyörű mű, érdekessége, hogy nincs szövege, viszont csaknem minden hangszerre átírták - kaptuk a tájékoztatást.

A következő szerző, a Francia Becsületend lovagja, Camille Saint - Saens a neoklasszicizmus jegyében kapott helyet a programban.  Bár nevét hallván legnépszerűbb műve, az Állatok farsangjának hattyúja jut először az ember eszébe, ezúttal Allegro appassionato című szerzeménye hangzott el, elnevezéséhez méltóan, tűzzel, szenvedélyesen. A bravúrszámot a jeles gordonkaművész, Pablo Casals tette népszerűvé. Egy óra sem telt bele, és elhangzott a Hattyú is, tapsvihar közepette, jól megérdemelt ráadásként.

Előbb azonban Elgar eljegyzési ajándéknak szánt Salut d’ Amour-ja és Göncz virtuózan megszólaltatott Scherzoja szerzett örömteli perceket a hallgatóságnak. Chopin: cisz – moll nocturnje (Jagorszkiíj orosz csellista feldolgozásában) mint mindig, most is nagy sikert aratott.

A cseh származású David Popper, a budapesti Zeneakadémia professzoraként csellisták generációit nevelte ki hazánkban. Szerzeményei közül ezen az estén Kiss-Domonkos Judit és Asztalos Rita a Tarantellát szólaltatta meg maradandó élményt nyújtó módon. Ezt követően a leglíraibb művek egyike, Jules Massenet: Thais című operájának részlete következett, felvonultatva a romantika minden szépségét.

Az est vége felé közeledve műfajt váltottunk. Először a francia karmester – professzor Gabriel Pierné könnyed, vidám Szerenádját élvezhettük, majd a híres bécsi hegedűművész, Fritz Kreisler grienzingi hangulatot árasztó darabját, a Schön Rosmarint. A műsor befejező száma két Cassado –mű volt: Liszt: Szerelmi álmok című kompozíciójának átirata, illetve a szerző saját műve, a Requiem brass. Nagy sikert aratott mindkettő. A ráadások egyikéről már esett szó. A percekig zúgó tapsvihar eredménye: újabb ráadás, nem kevésbé ismert, virtuóz mű, De Falla: Tűztánca. A két művésznő között tökéletes összhang uralkodott, érezték egymás minden rezdülését, láthatóan szeretettel, élvezettel tették a dolgukat, meg tudták teremteni azt a rendkívül gazdag és látványos színskálát, melynek mentén ez az értékekben és érzelmekben gazdag előadás zajlott.

Kiss – Domonkos Juditot nm szükséges bemutatni honlapunk olvasóinak, gyakran találkozhattak nevével és az általa képviselt magas színvonalú művészi tevekénység momentumaival. Asztalos Rita zongoraművész – tanár, a Magyar Állami Operaház korrepetitora, akitől nem áll távol a jazz világa sem, hiszen ilyen irányú végzettséggel is rendelkezik. Második alkalommal jár Alsóörsön. Mi, hallgatóság élményt kaptunk tőlük, a fellépőktől. Megkérdeztem, hogy viszonzásként van-e valami, amit ő kapott ezen az estén Alsóörstől. Íme, a válasz: igen, sokat kaptam: kedves fogadtatást, bensőséges hangulatot, szeretetteljes légkört. Öröm így dolgozni.

Végezetül a két művésznő köszönetet mondott Alsóörs önkormányzatának a fellépési lehetőségért.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card