• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Biztonságban a strandon is – sajtótájékoztató

Nyomtatás

Bemutatóval egybekötött sajtótájékoztató színhelye volt augusztus 14-én Alsóörs ötcsillagos strandja. Egy örökérvényű témáról, biztonságunkról volt szó, nyár lévén a strandolás és a biztosítás vonatkozásában.

A résztvevőket Hebling Zsolt polgármester köszöntötte, kifejezve örömét afelett, hogy községünk adhat otthont ennek a közérdeklődére számot tartó eseménynek. A biztonság elsődleges szempont, közösségi érdek – mondta, ezért fontos az együttműködés és az információáramlás. Ez a záloga annak is, hogy a 140 ezer fő /év látogatottságú alsóörsi strand jól ismert szlogenjét, miszerint vendégeit visszavárja, meg tudja valósítani.

A rendezvényen jelen volt Polányi Zoltán, az Uniqa Biztosító Zrt. vállalati üzletágának igazgatója, valamint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesülete elnöke. Polányi Zoltán szólt a biztosítási lehetőségekről, szokásokról, az utóbbi időszakban bekövetkezett változásokról. a belföldi turizmus erősödéséről, valamint az új szokásokról. Mint mondta, a vízimentőkkel jó kapcsolatot ápolnak, részükre személyi biztosítási lehetőség áll rendelkezése. A továbbiakban Polányi Zoltán arról beszélt, hogy különféle balesetek bekövetkeztekor milyen összeg illeti meg a biztosítottakat.
Bagyó Sándor öt éve Alsóörsön él, köszöni a befogadást. Elmondta, hogy strandunk a legjobbak és legbiztonságosabban egyike, hiszen mind felszereltsége, mind kialakítása szempontjából kifogástalan. Ennél jobban talán csak az a példaértékű együttműködés dicsérendő, amely partnereik és közöttük fennáll. Bár a mentési és segélynyújtási feltételek mindegyike adott, a prevenciót tartja a legfontosabbnak. Az összefogásért köszönet illet mindenkit, beleértve a sajtót is, mivel közvetítő szerepet tölt be.

A szavakat tettek követték. Ott álltunk valamennyien a parton, közvetlenül a mentőtorony tövében – merthogy Alsóörs strandján az is van – és érdeklődéssel figyeltük a legkülönbözőbb élethelyzeteket szimuláló bemutatót. Kétségbeejtő, hogy milyen alapvető hibákat képes elkövetni az ember – ráadásul nem okul azokból, hiszen ismétlődek. Nevezhetjük könnyelműségnek, figyelmetlenségnek, virtusnak, ha megtörténik a baj, egyre megy. Ilyenkor az agy „szabadság üzemmódba” kapcsol – mondta Bagyó Sándor, nem gondolkozunk. A továbbiakban esetek sorát láthattuk, hogy mit nem szabad, illetve hogyan kerülhetők el a - leégés - vízibiciklizés- az erőnk helytelen felmérése – a vízmélység okozta – közlekedésből – csúszásveszélyből és más okokból származó baleseti veszélyforrások, csak néhányat említve példaként. A bemutatók sorát egy vízből mentési minta zárta.

A szakemberek után segítőiket kérdeztem. Pap Erik Kőszegről érkezett. Kérdésemre, hogy mi vezérelte őt a vízimentősök soraiba, azt a választ kaptam, hogy a segítőkészség. Munkájukról pozitív visszajelzéseket kapnak, ami jóleső érzés. Soraikban kiváló a kollektív szellem. A pomázi Kollár András hét éve mentőzik. Legemlékezetesebb esete az volt, amikor a parton járőrözve feltartott kezekkel futott felé egy fiú, akiről kiderült, hogy mindkét válla kificamodott. Ellátása komoly logisztikai kihívást jelentett. Tapasztalata, hogy nem is annyira a sérültek, inkább a hozzátartozóik esnek pánikba. Végezetül Szabolcs Tímeát, a vízimentősök sajtóreferensét kérdeztem, aki azt mondta el, hogy szeretné, ha az emberek megismernék és megfogadnák a szakemberek tanácsait!

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói:

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card