• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fülep - Bartis Ildikó zongoraestje

Nyomtatás

Bachtól Kodályig Fülep - Bartis IldikóvalAugusztus 15-én komolyzenével kedveskedett az Eötvös Károly Művelődési Ház vendéginek. 

Bár a teremben az elővigyázatosság jegyében ritkított széksorok biztosították az egymástól való távolságot, a zenéhez vezető út szerencsére ezúttal is szabadon maradt. Erről az előadó, Fülep - Bartis Ildikó zeneművész-zongoratanár gondoskodott.

"Azt a nyelvet pedig, amelyen beszélek, megérti az egész világ" – mondta Josef Haydn. Elég volt hozzá alig egy óra, hogy ezúttal is beigazolódjék ez az örökérvényű igazság.
A hangverseny a "Köszönjük, Magyarország!" elnevezésű előadássorozat részeként jött létre. Az ötlet az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságától származik. Célja egyrészt az, hogy fellépési lehetőséget biztosításon az előadóművészek számára, másrészt kulturális szolgáltatás.

Néhány szó az előadóról: ugyanúgy zeneművész családba született, mint szép kislánya, az öt éves Lívia, aki amíg a hangversenyt követően a művésznővel beszélgettem, felment a színpadra és hegedűs létére „kipróbálta” a zongorát. A balatonszemesi Reich Károly Általános és Alapfokú Művészeti iskola egykori kisdiákja Debrecenben és Grazban szerzett diplomát, majd mesterkurzusokon tökéletesítette tudását, többek között Ausztriában, Svájcban, Németországan. Nemcsak zongoraművész, régizene végzettségű csemballista is. Több mint egy évtizedig volt a Musik &Herz Graz magániskola tanára, korrepetitor. Koncertező művész, országos- és a leghíresebb nemzetközi zongoraversenyek résztvevője, a Martha Debelli – díj tulajdonosa.

Mint azt tőle megtudtam, alsóörsi műsorát legkedvesebb szerzőinek műveiből válogatta össze, kezdve rögtön a zene fejedelmével. J. S. Bach művei közül a Barokk táncok kilenc tételét hallhattuk. Gavotte és polonaise, gigue és sarabande töltötte meg színekkel ezt a produkciót, hogy aztán átvezessen bennünket egy másik világba, Chopinébe, aki tudvalevően a művésznő másik kedvence. A lengyel mester három műve három különböző műfajt reprezentált. Elsőként a jól ismert cisz – moll Keringő hangzott el, azt követően a h – moll Szonáta második tétele, majd a g- moll Ballada. A következő blokkban két magyar szerző is szerepelt: Kodály és Liszt. Előbbitől a Székely keserves és a Valsette volt műsoron, majd Liszt Chopin hat lengyel dalából komponált szerzeménye, a Madchens Wunsch következett. Végezetül ismét egy olyan szerző, akinek munkássága közel áll az előadó szívéhez, nem véletlen, hogy részt vett a debreceni Országos Rachmaninoff zongoraversenyen. Fülep – Bartis Ildikó ezúttal két prelűdöt választott, a D –Dúrt és a gisz – mollt, ráadásként pedig Cuprin: Rózsák című darabját.

Szép este volt – jelenlévők mindegyike egyetértett Haydn megállapításával.

Kovács Piroska

Nagy Veronika éa Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card