• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nagy siker volt - Hair

Nyomtatás

Alsóörsöt is meghódította a HAIR, mint már oly sokszor, most is remekelt a Pannon Várszínház

Augusztus 14-én úgy láthatta az esőhelyszínként szolgáló sportcsarnok alkalmi nézőterét színültig megtöltő közönség a világhírű musicalt, mint még soha. Erről a népszerű veszprémi társulat gondoskodott.

Hair. Elég ezt a szót kimondani ahhoz, hogy felejthetetlen emlékképek és dalok idéződjenek fel a múlt homályából az ember emlékezetében. A Broadwayról indult minden: született egy meghökkentő, mély mondanivalójú musical – nevezhetjük akár korunk lenyomatának is – tiltakozásként a vietnami háború ellen, majd a cseh származású Milos Forman jóvoltából egy nagyszerű film is, hogy aztán mindkettő meghódítsa a világot.

A történet New Yorkban játszódik, ahol egy Európából Amerikába vándorolt család sarja, Claude Bukowski „egy identitását kereső, szabadságvágyát sokféleképp megfogalmazó” társaságba kerül. Egy napon behívót kap, katonának kell mennie. A színház szórólapja így fogalmaz: „A Berger vezette csapat a bevonulás előtt elégeti behívóját, és ezt várják el Claude-tól is. Lázadnak és szenvednek tőle – önazonosságukat keresik, közüket saját hazájukhoz. Tréfák, bulik, szerelem és barátság kísérik hőseink útját a megdöbbentő végkifejletig”.
Az időközben bekövetkezett események hatására magát a zenét kivéve már a film sem volt teljesen azonos a musical cselekményével (az 1968-as csehszlovákiai bevonulás hatással volt a világra). Vándorfi László igazgató – rendező részben ennek okán gondolta tovább a történetet, hiszen mint mondta, azóta felnőtt egy új generáció. Amerikának saját társadalma felé volt mondanivalója – indián, néger kérdés – mi saját kultúránk felépítésén fáradoztunk.

A Pannon Várszínház teljesen újszerű előadással állt közönsége elé. – Galt Macdermot - James Rado és Gerome Ragni musicaljának dalszövegeit Liko Marcell és Marton Lívia átdolgozta, Vándorfi László pedig új szövegkönyvet írt, amely olyan magyar szálat is tartalmaz, amibe beleborzong az ember. A műnek ez az olvasata már nemcsak konkrét eseményekre vonatkozik, egészében ítéli el a pusztítást, az embertelenséget. Mondanivalója kibontásához segítő kéz nyúlt a rendező felé, nem kisebb kvalitással, mint Radnóti Miklósé. Az Erőltetett menet megrázó pillanatai, a fejfák látványa, a színészek, táncosok produkciója, az élő zene felejthetetlenné teszi a produkciót. Nem volt véletlen a tomboló tapsvihar.
A veszprémi Hair zenei vezetője Győrfi Judit, koreográfusa Krámer György volt. A jelmez Justin Júlia munkája.

A színház jól ismert művészei – köztük Szente Árpád Csaba, Szelle Dávid, Kovács Ágnes Magdonla, Telegdy Kamilla – és sokan mások mellett fiatalok sokasága kapott lehetőséget arra, hogy tehetségét bizonyítsa. Ez vonatkozik a remek tánckarra is. A magot a színház adja, sok vendégfellépőt foglalkoztatva. A cél az, hogy egy új generáció pezsdítse fel a magyar színjátszást – mondta az előadást rendező igazgató.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotóivail:


 

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card