• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Találkoztam Őfelségével, a brit királynővel

Nyomtatás

Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott főtitkára 90. születésnapját ünnepelte azokban a napokban, amikor II. Erzsébet brit királynő elhalálozott. Az élet úgy hozta, hogy nem ez volt az egyetlen metszéspont az életükben.

Hosszú uralkodása során egyetlen alkalommal, 1993. májusában járt a királynő és férje, Fülöp herceg Magyarországon. Emlékezetes látogatás volt ez már csak azért is, mert II. Erzsébet büszke volt magyar származású szépanyjára, a szó szoros értelmében véve is nagyon szép Rhédey Klaudia grófnőre.

Az uralkodópárt katonai tiszteletadással fogadta Magyarország. A számukra szervezett program messzemenően figyelembe vette érdeklődési körüket, valamint azt, hogy a rendelkezésre álló négy napot minél jobban kihasználva bemutassuk nekik hazánk értékeit, történelmét, kultúráját, természeti szépségeit. Mielőtt vidékre – többek között Bugacra látogattak volna, ami a lósportot kedvelő házaspár esetében nem volt véletlen – gyönyörű fővárosunkkal ismerkedtek meg. Tiszteletükre személyre szóló kiállítás nyílt az Országos Széchenyi Könyvtárban. Jártak a Parlamentben, a Budai Várban, látták nevezetes épületeinket, többek között a Magyar Állami Operaházat.

Én abban az időben az Opera főtitkára voltam – meséli a régi időkre emlékezve beszélgetőpartnerem, Mihálkovics Tivadar. Ez egyben az igazgatóhelyettesi feladatok ellátását is jelentette, ami sok reprezentációval járt. Sok hírességet fogadtam, köztük Beatrix holland királynőt, a japán trónörököst, az összes magyar közjogi méltóságot és nagy örömömre II. Erzsébet brit királynőt. Nagyon szerettem ezt a feladatot.

Hogyan zajlott le a nagy találkozás? – kérdeztem, hiszen oly keveseknek adatik meg ilyen élmény.
Erre a kérdésre azzal kell kezdenem a válaszadást, hogy a zene magyarországi otthona méltó rendeltetéséhez, a 19. században Ybl Miklós tervei nyomán épült neoreneszánsz palota maga a tökély, szépég, arány és harmónia. Méltán képezi a világörökség részét. A királyi pár tudta, hogy hová jön. Látogatásukat komoly felkészülés előzte meg, itt jártak a követség munkatársai, megtekintették a helyszínt, megterveztek mindent, többek között azt, hogy Őfelsége hol fog belépni, merre fog közlekedni. Felemelő érzés volt meglátni őt, soha nem fogom elfelejteni. Az épület díszes előcsarnokában történt. Az úgynevezett királyi lépcső alján fogadtuk. A rendes útvonalon ment fel, a Vörös szalon mellett, méltóságteljesen, mégis kedvesen. Ha mondott valamit, arra kellett reflektálni, különben nem szólíthattuk meg. Elegáns volt, mint mindenkor, méltóságteljes, mégis közvetlen. Fel kellett kísérnem a királyi páholyba, ahol Göncz Árpád köztársasági elnök úr és felesége várta. Ennyi volt a szerepem.

Később megtudtam, hogy mély benyomást tettek rá a látottak és tapasztaltak, nemcsak nálunk, hanem az egész országban. Ezt a Parlamentben elmondott beszédében meg is fogalmazta, miszerint: önöknek joguk van ismét hozzá, hogy elfoglalják helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában.

Utóirat: Mihálkovics Tivadart, az Alsóörs fürdőtelepét megteremtő királyi közjegyző unokáját, aki az év egy részében közöttünk él, 90. születésnapja alkalmából Alsóörs Község Önkormányzata méltó módon köszöntötte és elismerésben részesítette. Sok szép alsóörsi emléke mellé ezúton is örömteli napokat és jó egészséget kívánunk néki!

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás