• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyolcadszor is sikeres az alsóörsi HALNAP

Nyomtatás

Mivel az eredetileg kitűzött időpontban erre a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem volt lehetőség, az idén második nekifutásra került sor október 7-én, szombaton az alsóörsi strandon az immár hagyományosnak tekinthető halünnep megrendezésére.

A halnapot községünk önkormányzata, valamint legnagyobb civilszervezete, az 1948-ban alakult Veszprémvidéki Horgász Egyesület rendezte a Hotel Wellness Laroba közreműködésével. Bár az esemény elnevezése az idők során többször is változott, a lényeg ugyanaz maradt. Hogy ez miben rejlik, azt Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt az alábbiakban fogalmazta meg: Hármas cél érdekében jött létre a halnap, ezek: a hagyománytisztelet, az együttműködés és a halételek népszerűsítése. Elsődlegesen elődeink előtt szeretnénk tisztelegni ily módon, akik a halászat meghonosításával megélhetést biztosítottak családjuknak és környezetüknek napjainkig ható példát mutatva általa. Ugyancsak fontos feladatunk a közösségépítés, melynek legjobb módszere az együttműködés. Szerencsére Alsóörsön nemcsak tudják, hanem példamutatóan gyakorolják is ezt. Célunk továbbá az egészséges életmód, azon belül a táplálkozás, a halételek és a horgászat népszerűsítése. Van-e ennek jobb módja, mint egy ilyen halnap megrendezése?

Kirchner László, a négycsillagos Hotel Wellness Laroba ügyvezető igazgatója hosszú évek gyakorlatával rendelkezik. Büszke arra, hogy a Laroba nemes hagyományok folytatója, 1910-ben létesült, mindenkor étteremként működött, az elmúlt negyven esztendőben a Kirchner család vezetésével. Tizenöt alkalommal ők rendeztek halászléfőzőversenyt, azt váltotta fel az utóbbi négy alkalommal a mai formájában megrendezésre került halnap.

Amilyen nehezen indult az idei rendezvény, olyan jól folytatódott. Kellemes idő volt, amolyan nyárutó hangulatát idéző. A Balaton teljes pompájában tündökölve festményre kívánkozott. A strandon szorgoskodó sokaság – a főzőverseny résztvevői – gondoskodtak róla, hogy az ínycsiklandozó illatok odavonzzák az érdeklődőket, akik jöttek is szép számmal, a halak viszont nem, pedig a jószívű horgászok csak addig zavarták volna őket, amíg lemérik a súlyukat, aztán a vízbe visszadobva folytathatták volna a lubickolást, ugyanis az ételek hozott alapanyagból készültek, melynek megvásárlásához az önkormányzat hozzájárult. A horgászok közül, akik az ország különböző részeiből érkeztek (többek között Tatbányáról, Budafokról, Békéscsabáról, a környékről és természetesen a hazai színek képviseletében) ki - ki a maga módján próbált szerencsét, egyénileg, vagy csoportokba tömörülve, nekem a hajdani halászbokrokat juttatva eszembe. Néhányukat pár percre zavartam, nem vették rossznéven, hiszen közben nem jelzett a kapásjelző és a verseny teljes időtartama alatt is csak nagyon ritkán.

Mészáros Krisztiánék negyedszer járnak itt, s mint mondta, mindig jól érzik magukat. Szeretik Alsóörsöt. Ami pedig a versenyt illeti, négy évvel ezelőtt kegyes volt hozzájuk Fortuna – nyertek, csakúgy, mint egy évvel később Isztl János, akinek az idén viszont szavaival élve csak egy „piccolo harcsa” jutott.

Vingelman Csaba rendszeresen horgászik. Először van nálunk, de nem utoljára. Legjobb eredménye egy bronzérem. Szintén most debütál a nyolc éves Koncz Bátor, aki édesapja, Koncz Zoltán alsóörsi üzemmérnök társaságában próbálkozik. Bár a halak őket is elkerülik, jól érzik magukat, értékelik a szép környezetet, a kisfiú felnőtteket meghazudtoló módon válaszol kérdéseimre (örül annak, hogy benne lesz az újságban), édesapja pedig a remek szervezést dicséri. Hasonló a véleménye a Vicze családnak is, akik Siófokról pártoltak át hozzánk, miközben nagyon megszerették Alsóörsöt. „Jó itt” – összegezik röviden.

Következő riportalanyom, B. Imréné meg is indokolja, hogy miért: „Egy éve állandó alsóörsi lakos vagyok, nagyon elégedett. Jókedvű emberek élnek itt, jó a környék, a japán halleves, a Laroba”, meg minden.

Egy több tagból álló vegyes csapat, a Deli család és Rózsáék véleménye, akik nyaralóval rendelkeznek Alsóörsön. Van közöttük, aki már ötödször, mások első ízben vesznek részt a halnapon, abban pedig nagy egyetértés uralkodik közöttük, hogy remek kezdeményezés, jó program, kellemes kikapcsolódás. Alkalmas a szezon meghosszabbítására jól érzik magukat valamennyien. Többféle halászlét kóstoltak, ízlett mindegyik.

Végezetül +1 vélemény, most már a halnap második felvonását képező főzőverseny két résztvevőjétől, Békefi Bálinttól és Horváth Károlytól: Tavaly jó volt itt, azért is jöttünk. A helyszínt erre találták ki. A balatoni hal nagyon finom. Szívügyük a halforgalom. Jövőre is jövünk – mondták.

A strandon zene szólt naphosszat, különféle gyermekfoglalkozások zajlottak, népi játszóház működött és a program állandó segítője, az Olt – Alom Állatvédő Egyesület jóvoltából az érdeklődők kiscicákat, sőt egy kis teknőst is dédelgethettek. Gál Éva, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezáltal is szeretnék felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, valamint lehetőséget biztosítani az örökbefogadásra. Közben már vége felé járt a nap fénypontja, a halfőző verseny. A kiírás úgy szólt, hogy bármit, bármilyen módon lehet készíteni, aminek hal az alapanyaga. Ki is használtak a lehetőséget a résztvevők, remek felkészültséggel, megfelelő gyakorlattal, jó ízléssel, határtalan fantáziával. Bár minden csapat dobogós helyezésre törekedett, ami természetesen nem valósulhatott meg, mégis mindenki győzött, ezt az „alsóörsi pikkely” elnevezésű jegyeket beváltó főzőhelyek előtt kígyózó hosszú sorok, valamint az elfogyasztott ételeket minősítő vélemények tanúsítják.

Mielőtt az eredményhirdetésre sor került volna, Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a rendezvény célja az őszi szezon megnyitása volt. Örömét fejezte ki afelett, hogy a sikerhez minden körülmény adott volt, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a rendezvény sikeréhez bármilyen módon hozzájárultak. A megnyitót ünnepélyes eredményhirdetés követte. A győztesek és helyezettek érmét és oklevelet kaptak.

Először a horgászversenyről adott számot Tatay Lajos, a szövetség elnöke, aki a jeles napot sikeresnek ítélte és a sorozat folytatását ígérte.

A 2023. ÉVI HORGÁSZVERSENY EREDMÉNYE
Csapatversenyben harmadik lett a PONTY Team, második helyen a KOCSIS csapat végzett, a verseny győztese a KATONA csapat lett.
Az egyéni versenyben bronzérmes BABICSKA CSABA, ezüstérmes KOCSIS IMRE, aranyérmet és a legnagyobb (2180 gramm súlyú) hal kifogásáért járó elismerést HERCZEG MÁRK nyerte.
A verseny VÁNDORSERLEGÉT a KATONA Csapat érdemelte ki.

Az elnök gratulált a legjobbaknak, majd jövőre veletek ugyanitt! - köszöntéssel búcsúzott.

Mielőtt a főzőverseny eredményhirdetésére sor került volna, a Gál Tamás mesterszakács – Kirchner László ügyvezető igazgató és Ferenczy Gábor alpolgármester összetételű zsűri elnöke, Gál Tamás értékelte azt, majd tanácsokat adott a versenyzőknek az ételek helyes fűszerezésére és a magyar konyha hagyományainak ápolására vonatkozóan.
Sokféle étel készült, változatos, minden igény kielégítésére alkalmas. Volt közöttük tradicionális és különleges, egyéni ízvilágú és klasszikus recept szerinti. A legjobbak közé tartozott a hallal töltött palacsinta görögsalátával, a nyers zöldségekre tálalt japán erőleves, vagyis a saját recept szerint készült „balatoni ramen” és a tradicionális halpaprikás túróscsuszával. A Hotel Laroba (versenyen kívül) többszáz adag halászlével járult hozzá a halnap sikeréhez. El is fogyott minden mind egy szálig.

A 2023. ÉVI HALFŐZŐVERSENY EREDMÉNYE
Bronzérmet érdemelt ki KUTI FERENC, ezüstöt az ISZTL csapat és a VÖRÖSKŐ, a verseny és a vándorserleg nyertese (csakúgy, mint az elmúlt évben), a KÚTFÚRÓK.

Történt még egy örvendetes esemény. Zákonyi Botond 2022-ben Parti szél címen könyvet írt a Balatonról és a horgászatról, melynek alsóörsi vonatkozása is van. Ennek a novelláskötetnek 32 dedikált példányát kapta meg Alsóörs ismeretterjesztés céljából az ifjúság számára.

Összességében elmondható, hogy a VIII. Alsóörsi Halnap jól sikerült, betöltötte rendeltetését. Köszönet illeti ezért a szervezők és kivitelezők mindegyikét, valamint segítőiket.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás