• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Március 15-i megemlékezés

Nyomtatás

Elmondják az unokáknak /Ezt a kort a nagyapák -írta Petőfi Sándor Márciusi ifjak című versében.

Ez történt ma is, mint sok éve már szerte hazánkban és határainkon túl is a magyarság körében, a 176 éve történt események fényes csillagként ragyognak múltunkból, s az utókor dolga és felelőssége, hogy ez a fény ne aludjon ki soha.

Alsóörs is méltóképpen megemlékezik minden évben az 1848-as forradalomról, s az azt követő szabadságharcról. Annál is inkább, hiszen történelmünk e fényes, dicsőséges időszakának alsóörsi vonatkozásai is voltak. May János legendás életének emlékét tábla őrzi a művelődési ház falán, Kossuth tizenhét alsóörsi katonájának neve is ott olvasható, köztük Guáth Péter és Guáth János neve, akik falunk temetőjében nyugszanak. Vargha Lajos honvéd százados is itt alussza örök álmát feleségével együtt. Az emlékezés valójában a temetőben kezdődött az ünnep előtti napokban, amikor a három sírt a Vöröskereszt helyi szervezete és a TEMÜSZ munkatársai rendbe tették.

Az is az emlékezés hagyományos része, hogy az óvodások is alkotnak az ünnepre készülve, s ezeket egy séta keretében el is helyezik a kultúrház falánál, a táblák alá. Alkotás közben bizonyára történeteket is hallanak erről az ünnepről, talán itt csírázik ki az első fogalom a hazáról….

S az ünnepnapnak is megvan a hagyománya. A Szabadság téren, a 1848-49-es emlékműnél gyülekeznek először az emberek, ahol Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével elhelyezik az emlékezés koszorúit a Himnusz éneklése után. Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Hebling Zsolt polgármester után Ferenczy Gábor alpolgármester és Tóth Zoltán képviselő, dr.Bardóczi Miklós és Gaál Dezső képviselők, nagytiszteletű dr.Kálmán Csaba lelkész, Török Tamás igazgató és Szántó Márk tanuló, főtisztelendő Berkes Péter plébános és Novák Katalin testületi képviselő, valamint Csiszár Lászlóné és Galli László, az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület képviseletében. A Szózattal záruló főhajtás után az út közben gyarapodó menet a fúvószenekart követve a művelődési házhoz vonult, ahol már sokan várakoztak. Itt koszorúzták meg May János és Kossuth katonáinak emléktábláját: Hebling Zsolt és Báró Béla, Szalai Emese és Ferenczy Gábor, dr.Bardóczi Miklós, Tóth Zoltán és Gaál Dezső, valamint a polgárőrség nevében Dezső Norbert.

A terem zsúfolásig megtelt, sokan állva hallgatták Szalai Emese képviselő asszony ünnepi gondolatait a 176 évvel ezelőtti, történelmet író eseményekről. Beszédében az egész reformkort előhívta, a korszak nagyjait, s a forradalmat csináló fiatalok emlékét felidézve, a mai fiatalokat is megszólította a szabadság minden nemzedéknek fontos értelmezésével. Amiért a történelmünk során életüket áldozták sokan a forradalom után kibontakozó szabadságharcban, az ma természetes nekünk. De tudunk-e élni, jól, felelősséggel élni ezzel a szabadsággal? Gondolatait Wass Albert, fiataloknak szánt üzenetével zárta:

Ifjúság, Ti vagytok a nemzet jövendője. Veletek él vagy pusztul a magyar….Életrevalók vagytok. Életrevalóbbak, mint mi voltunk a ti korotokban. Okosabbak is vagytok, óvatosabbak és mérsékletesebbek. Megértőbbek egymással és idegen ajkú embertársaitokkal szemben.… Látókörötök szélesebbre tágult a történelem viharverése folytán. Minden lehetőségtek megvan ahhoz, hogy egy okosabb, emberiebb és talán szebb világot építsetek föl magatok köré…

Sok éve annak is, hogy e fontos tavaszi évfordulónkon a műsort az iskola hetedik osztályos tanulói adják. Sebő Dániel osztályfőnök nem csak összeállította és felkészítette a gyerekeket, hanem maga is színpadra állt tanítványai közé. Sajnos több gyerek beteg lett, a mondandókat át kellett vállalni, de ezt remekül megoldották, s egy szép műsorral tették gazdagabbá, emlékezetessé ezt a napot. A szereplő tanulók: Belrepayre Simon Mark, Bencsik Levente, Bedenek Bálint, Bognár Léna, Csóka Roland, Csordás Attila, Darabos Hunor, Fodor Kincső Florinda, Hebling Petra, Kajos Léna Sára, Konrád Kamilla Réka, Kőkuti Zoltán, Maász Márton, Major Rozália, Molnár Boglárka, Nagy Bori, Nézics Bence, Persik Máté, Porubszky Attila, Schmidt Bernát, Steidl Barna, Szabó Sándor, Szenthe Zita Júlia, Zerelles Debóra, Varga Sándor Mátyás.

Nálunk így zajlott az ünnep. Köszönjük, hogy magyarnak születhettünk, szólt az utolsó mondat a gyerekek szájából, s ezen talán érdemes elgondolkodni nekünk, felnőtteknek is.

Csiszár Edit

Nagy Veronika, Bati János és Molnár Imre fotói:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás