Hiba
notice

Ovódai konyhaavató

Nyomtatás

Minden idők legmodernebb konyháját avatták fel ünnepélyes keretek között az alsóörsi Napraforgó Óvoda és Bölcsődében november 21-én. Az új létesítmény generációk étkeztetését hivatott ellátni.

Épít a mester egy kis házat” – énekelték lelkesen a gyerekek. Nem lehetett tudni, hogy ők izgulnak jobban, vagy az óvónénik, a produkció mindenesetre remekül sikerült. A műsorukban szereplő kedves dalocskák témája egytől egyig a gasztronómia körül forgott, és ez nem volt véletlen.

Miután az intézmény vezetője, Csiszárné Huszár Judit köszöntötte a megjelenteket, Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy a töretlenül fejlődő Alsóörs életében a két évvel ezelőtt átadott bölcsőde létrehozása után újabb mérföldkövet jelent konyhájának teljeskörű átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek- és nyugdíjasbarát település maradéktalanul meg tudja valósítani ezirányú feladatait. A messze földön nagy népszerűségnek örvendő konyhán ugyanis 250 főre főznek naponta. Az érintettek köre a gyerekekből, idősekből, szociális ellátásban részesülőkből és a rendezvényeken résztvevő vendégekből tevődik össze, utóbbi szép számban. El is viszik jó hírünket országszerte, sőt, alkalmanként vissza is térnek, hiszen jól tudják: több, mint szlogen, hogy „Alsóörs visszavár”.

A polgármester elmondta, hogy elvárás a Ferenczy Gáborné polgármester vezette lovasi önkormányzattal közösen üzemeltetett konyha felé, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő létesítmény gazdaságosan és egészségtudatosan üzemeljen partnereik és a szolgáltatásban résztvevők megelégedésére. Fontos az elkészített ételek minősége is, elvárás, hogy mindenkor finom falatok kerüljenek az asztalra. Ezt már az ünnepségen résztvevő dr. Kontrát Károly parlamenti képviselő, miniszter-helyettes mondta, aki gratulált Alsóörs önkormányzatának, megállapítva, hogy az új beruházás nyertesei maguk a gyermekek. Megköszönte a kiváló együttműködést és további támogatását ígérte.

Ezt követően „bemutatkozott” az 1958 óta üzemelő óvoda 1976-ban konyhával bővített, napjainkban átépített, megújult konyhája. Hebling Zsolt köszönetet mondott kormányunknak, Alsóörs képviselőtestületének, kollegáinak, a szülőknek, családoknak, akik ezt a bruttó 151 millió forint mértékű beruházást, amelyhez a község 2018. évi költségvetéséből pályázat útján nyert 32 millió forinttal járult hozzá, lehetővé tették. Bemutatta azt a kollektívát is, akiknek a község legújabb értékét köszönhetjük:
Az épületet Vér Péter tervezte. A közbeszerzésben Földesiné Töpper Ilona (TOPIL Kft) működött közre. Kivitelező a MINTECH Kft. Cziráki Zsolt – Nagy Zoltán – Juhász Albert- Rakk Szabina összeételű csapata volt. Műszaki ellenőr Floyd Imre – Keszi József és Budai Gyula a Főkéve Kft. képviseletében.

Miután dr. Kontrát Károly – Hebling Zsolt – Ferenczy Gáborné és Csiszárné Huszár Judit a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadta rendeltetésének a konyhát, helyszíni bejárásra került sor. Jelenlévők az ízlésesen berendezett, negyvennyolc fő részre ülőhelyet kínáló, tágas ebédlőből indulva megtekintették a főzőteret és a kiszolgáló helyiségeket. Katonás rend mindenütt. Tükörfényes edények, óriási (150 literes) üst, modern billenőserpenyő, hatlángos gáztűzhely, mosogatógép és még hosszan lehetne sorolni a vadonatúj berendezés elemeit. Aki főzött már életében, nagyra értékeli a látottakat. Így van ezzel az összeszokott konyhai kollektíva: Ilus – Andi – Zsuzsi és Judit is, akik máris „belakták” régi – új munkahelyüket. Gyakorlott mozdulatokkal, szervezetten teszik a dolgukat, ami nem kevés. Sokféle igényt kell kielégíteniük a zsenge ifjúságtól a szépkorúakig. A munkaidő reggel hatkor kezdődik, 11 órára mindennel el kell készülniük. Közben a kijelölt helyen sorakoznak az éthordók, a szociálisan rászorulóknak házhoz viszik az ebédet, mások maguk jönnek érte. A gyerekeknek napi ötszöri étkezést biztosítanak.

Vörösmarty Katalin, az intézmény élelmezésvezetője biztos kézzel irányítja a munkát. Gondoskodik arról, hogy mindenki azt kapja, ami életkorából, egészségi állapotából adódóan és igényei szerint a legmegfelelőbb számára. Így hetente külön - külön étlap készül a bölcsődés és az óvodás gyermekeknek, valamint a felnőtteknek, figyelembe véve az olyan speciális körülményeket, mint például a gluténérzékenység. Az étlapok az óvoda – bölcsőde honlapján hozzáférhetők.
Összességében elmondható, hogy jó kezekben van a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde, beleértve legújabb szegmensét is.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói: {gallery}2019/konyha{/gallery}

Módosítás: ( 2019. november 22. péntek, 16:07 )