• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Könyvünnep Alsóörsön

Nyomtatás

Az Alsóörsi Csipkeműhely története könyvként kerülhetett az olvasók kezébe péntek délután, méghozzá egészen frissen, szinte egyenesen a nyomdából.

A csoport megalakulásától eltelt tizenöt év történetét feldolgozó könyvet születésnapi ajándékként fogadták a csipkekészítést ma már művészi szinten művelő tagok s az érdeklődők egyaránt.
Decsiné Kiss Márta zenével és énekkel, a Sirály Dalkör egy egész csokornyi dallal tette hangulatosabbá az estet.

A könyvkiadás mindig ünnep, mondta Hebling Zsolt polgármester, aki a falunk meghatározó közösségét bemutató tartalmas könyvet méltatta, s az Olvasóhoz címzett soraiban köszönetet is mondott elsősorban Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművésznek, a csipkeműhely vezetőjének, az alapító tagoknak, a később csatlakozóknak, s mindazoknak, akik részt vettek, vesznek a munkában kitartó szorgalommal, s közreműködtek a könyv létrejöttében.

Szuper Miklósné felidézte a kezdeti időket, a szorgalmukból és lelkesedésükből érlelődő sikereiket, melynek eredményeképpen elsőként került be az Alsóörsi Értéktárba, majd 2014-ben a Veszprém Megyei Értéktárba. Szólt az általuk alapított Alsóörsi Örökség-díjról, kiállításaikról, határon túli kapcsolataikról, nyári táboraikról is. Sajnos már nincs mindenki közöttük, az alapító Tarnainé Zórád Matild nagyméretű gyönyörű munkáját az önkormányzat tanácstermében őrzik.
Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense, maga is Örökség-díjas, a könyv létrejöttéről beszélt, az elképzeléstől a megvalósulásig, melyben tevékenyen részt vett pályázatírással, szakmai közreműködéssel, szervezéssel egyaránt.
Hiszen a több éve dédelgetett gondolathoz most sikerült pályázat útján pénzhez jutni, így a könyv az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Alsóörsi Önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

Az alsóörsi vert csipke a balatonendrédi szalagcsipkéből indult ki, olvasom A vert csipke rövid története c. fejezetben. A tagok bemutatkozásait munkáik fényképe is kíséri, s külön fejezetben szerepelnek a zsűrízett alkotások. Műhelyrajzok, gallérok, keresztek…. sok szép munka.

Aki kézbe veszi a könyvet, figyelmesen elolvassa, és elmerül a gyönyörű csipkemunkák látványában, bizonyára elismeréssel gondol rájuk, mindarra, amit teremtettek másfél évtized alatt. Munkáikból ízelítőt is adnak az előtérben felállított paravánokon.

Minden értéknek legyen közössége! – olvashatjuk a könyvben, s ennek a fordítottja is elhangzott: minden közösségnek legyen értéke!
Itt, Alsóörsön, akadnak erre példák.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2019/csipke{/gallery}

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card