• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Huszadszor is siker az irodalmi bableves muri

Nyomtatás

Jubileumához érkezett a legendás alsóörsi Jókai – Endrődi - Mihálkovics irodalmi bableves muri. A rendezvény iránti érdeklődés az elmúlt két évtized alatt cseppet sem csökkent.

Úgy történt minden, ahogy azt korábban megszoktuk. Azaz, mégsem. Az évforduló alkalmából kétnapos ünnepé nőtte ki magát a valós eseményt feldolgozó történet felelevenítése, amelyről június 28-án este a kapcsolódó könyvbemutató során bővebben hallhattunk.

Mint mindig, most is ünneplők sokasága várta a Balatonfüredről méltóságteljesen közeledő gyönyörű Jókai hajót, fedélzetén a város küldöttségével. A mólón vidám fúvószene szólt, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara szolgáltatta.

Hagyomány, hogy a fogadást követően a menetzene hangjaira közösen vonulnak jelenlévők Jókai – Endrődi és Mihálkovics szobrához, ahol Balatonfüred és Alsóörs elöljárói, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, az ANYPE és az Irodalomtörténeti Társság Veszprém Megyei Tagozatának képviselői megkoszorúzzák azokat. Megható pillanat, amikor családja nevében Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház örökös főtitkára, az életének ezüst éveiben járó unoka is tiszteleg nagyapja emléke előtt.

A koszorúzás után az Eötvös Károly Művelődési Házba vonultak az emlékezés résztvevői, ahol Háry Lenke füredi alpolgármesterasszony, Mihálkovics Tivadar és családja, valamint a Schindele Györgyné vezette Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjainak jelenlétében „folytatódott a főhajtás”, ahogy azt Alsóörs polgármestere megfogalmazta.
Hebling Zsolt ünnepi megemlékezését múltidézéssel kezdte. Elmondta, hogy húsz esztendővel ezelőtt Borbás László néhai alsóörsi iskolaigazgató, helytörténész kezdeményezte az irodalmi bableves muri megrendezését. Az akkor 85 éves lokálpatrióta élete utolsó néhány órájában e rendezvény előkészítésével foglalkozott. Az első murira (a szóhasználat a kort idézi) 2000-ben került sor. Ami az elmúlt két évtizedben történt, azzal mind maguk az érintettek, mind az ötlegazda elégedettek lennének, hiszen Alsóörs féltőn óvja múltját.

Így látja ezt a község önkormányzata is, és ezt a maga módján kifejezésre is juttatja, elismerve mindazok munkáját, akik ápolják ezt a szép hagyományt. Fentiek értelmében Díszoklevél elismerésben részesült:
Várady– Szabó Viktória és Sashegyi Ildikó kulturális munkatárs Ferenczy Gáborné, az IKSZT vezetője
Háry Lenke, Balatonfüred alpolgármestere
Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők T. elnöke
Dallos Szilvia színművésznő, író
Villányi Edit és Kanyár Erika, Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának tagjai
Bándy László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület vezetője

Elismerést érdemelt ki a Napraforgó óvoda konyhájának kollektívája (nekik köszönhetjük évről - évre a remek bablevest), Vanyolai Sándor, aki a hajóutat biztosítja, valamint a TEMÜSZ és a Művház - Csapat munkatársai.

A rendezvény második felében hagyományőrző vendégeink műsorral kedveskedtek nekünk. Először Erkel: Hunyadi László című operájából láthattuk a híres palotást, átélt, szép előadásmódban, a rekkenő hőségben már az is elismerésre méltó, hogy a korabeli divat szerint öltöztek. A táncot két operettrészlet követte a társulat tagjainak előadásában.

Bár ezekben a napokban folyik az óvoda konyhájának felújítása, nem maradtunk bableves és pogácsa nélkül, a Bakter bisztró is kitett magáért. A jubileumi rendezvény méltó volt híréhez.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói: {gallery}2019/jokai{/gallery}

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card