• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos teendők

Nyomtatás

Tisztelt Szálláshely-szolgáltató! A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Kormányrendelet 2019. június 28. napjától több pontban megváltozott.

Minden szálláshelyet érintő változás, hogy a Korm. rendelet 5. § (3) bekezdése értelmében a szálláshely-szolgáltatás olyan szálláshelyen folytatható, amely rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel! A bejelentés kötelező adattartalma nem változott, melléklettartalma annyiban bővült, hogy a kérelmezőnek be kell nyújtania a szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot is.

2019. január 1-jén hatályba lépett a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról szóló, 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet, mely szerint a szálláshely szolgáltatók kötelesek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) által működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni. A regisztrációs folyamat teljes mértékben elektronikus.
A szálláshely szolgáltató a regisztrációt követően, szálláshelykezelő szoftver alkalmazásával köteles elektronikus formában az adatszolgáltatás körébe tartozó adatokat szolgáltatni.

A regisztrációval, adatszolgáltatással és a szálláshelykezelő szoftverrel kapcsolatosan folyamatosan frissülő részletes információkat találhatnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ honlapján (https://info.ntak.hu/).

A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenes szálláshelykezelő szoftvert biztosít a maximum 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshely számára. Ennek igénylése https://azenvendegszobam.hu/ oldalon indítható. Egyéb esetekben a szálláshely-szolgáltatók a NTAK oldalán tájékozódhatnak a megfelelő szoftverekről, és nekik kell gondoskodni a szoftver meglétéről.

További változás, hogy a Korm. rendeletben új fogalmak kerültek meghatározásra (pl.. ágy; szálláshely ágyainak száma; szálláshely befogadóképessége; szálláshely szobáinak összessége; szálláshely-kezelő szoftver; szoba, magánszálláshely), továbbá a korábban meghatározott fogalmakban is történtek változások.

Az új jogszabályi rendelkezés szerint, az „egyéb szálláshely” a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.
Ezzel egyidejűleg pedig hatályba lépett a „magánszálláshely” szálláshely típus, mely az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Fentiek vonatkozásában a Korm. rendelet 19. §-a az alábbi határidős teendőket rögzíti:
- Szállodáknak és panzióknak 2019. november 30. napjáig kell igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkozniuk kell, hogy a Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek;
- Kemping /Üdülőháztelep /Közösségi szálláshely /Egyéb szálláshely/ típusú szálláshelyeknek (magánszálláshelyek is ide tartoznak) 2019. november 30. napjáig kell igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkozniuk kell, hogy a Korm. rendelet 1. mellékeltében meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek;
- Azon egyéb szálláshely-szolgáltatók, akik az új jogszabályi előírások szerint megfelelnek a magánszálláshelyre vonatkozó követelményeknek, 2021. december 31-ig kérelmezhetik, hogy a jegyző a szálláshely-szolgáltatási bejelentését magánszálláshely szolgáltatásra módosítsa. A kérelemmel egyidejűleg kell igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkoznak, hogy a Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek.

Tájékoztatom továbbá, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségek mellett, a szálláshely üzemeltetési követelményeit 6 évente legalább 1 alkalommal helyszíni ellenőrzés keretében is ellenőrizni fogjuk.

Fentiek alapján kérem T. Címet, hogy 2019. november 30. napjáig szíveskedjen az általa üzemeltetett szálláshely vonatkozásában a szálláshelykezelő szoftver meglétének igazolását és a bejelentési és üzemeltetési követelményeknek való megfelelésről szóló nyilatkozattételt – a mellékelt nyilatkozaton – teljesíteni hatóságom felé.

Az egyéb szálláshelyek vonatkozásában az NTAK felé történő regisztrációra 2019. december 1. – december 31. között van lehetőség.

Nyilatkozat - szálláshely típus megváltozott megfeleléséről - ide kattintva letölthető

A korábbi (2019.09.09.) Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról szóló tájékoztatónk, az alábbi cikkben elolvashatják: NTAK tajékoztató

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét.
 

Módosítás: ( 2019. november 19. kedd, 10:35 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card