• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Zenélő Merse-park - Kövi Szabolcs koncertje

Nyomtatás

A késve induló balatoni szezon újabb zenei programjára, Kövi Szabolcs koncertjére péntek este került sor a Merse-parkban.

 Szélmentes, meleg nyári este, jobb időt választani sem lehetett volna, s még a szúnyogok sem kellemetlenkedtek.

Kövi Szabolcs, ismert fuvola- és pánsíp s még több fúvóshangszer kiváló ismerője adott egyórás műsort. Az invitálásban ugyan azt olvashattuk, hogy ülő/fekvő alkalmatosságról mindenki maga gondoskodjék, a helyszínen kellemes meglepetés várta a vendégeket. A művész hozott magával harminc nyugágyat, a szervezők is székeket, pokrócokon ülve-fekve is hallgatták sokan a zenét. A zenét, amely olyan jellemző Kövi Szabolcsra. Nyugalomra, ellazulásra, meditálásra alkalmas zenét.

A szánkódomb alján „berendezkedő” művész a bemutatkozás után a hangszereit is bemutatta. A ma este két főszereplője a pánsíp és az okarina, aminek a magyar körtemuzsika a leginkább megfelelője. Agyagból készült kicsi hangszer, mégis varázslatos változatossággal lehet szóra bírni, persze csak a hangszert valóban ismerőknek. E két fő hangszer mellett azért megszólalt még néhány másik is, pl. a fuvola vagy a basszus tilinkó, amely viszont méretével is lenyűgöző, a havasok pásztorait juttatták eszembe. Kiderült, szlovák gyűjtőtől nehezen megszerzett darabról van szó, ami azért némi átalakításra szorult, hogy hangzása is kifogástalan legyen.

S egy óra varázslat következett. Folyamatosan, áradóan, lélekbe hatóan. S annak ellenére, hogy a gyerekek azért nehezen tudtak pár percnél tovább nyugodtan ülni, s nyargalni, árkot ugrani futottak köröket, ez - remélem – senkit sem zavart, mert a zene szétáradt a parkban, a hallgatókban, én úgy éreztem, az ereimben is. S ha néha kinyitottam a szemem közben, nem csak azt láttam, hogy mások is csukott szemmel hallgatják, hanem a háttérben a Csere-hegyet kezdetben még napsávos, majd egyre inkább árnyékba borulóan.
József Attila is fölsejlett: „nézem a hegyek sörényét….” Az árnyék lassan leért a parkba, a zene is véget ért. A hatás még maradt egy darabig.

A CD-ket vásárlók között hallottam valakitől, hogy ajándéknak szánja külföldre, mert: „mások is hallják csodát!

Csiszár Edit

 

Fotók: Nagy Veronika és Zórád Ferenc:

Módosítás: ( 2020. július 06. hétfő, 09:19 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card