• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsön jártak a Pál utcai fiúk

Nyomtatás

Nem fog rajtuk az idő; az esőhelyszínen, a sportcsarnokban adta elő július 18-án a Pannon Várszínház társulata széleskörű repertoárjának egyik legsikeresebb produkcióját, a Pál utcai fiúk című zenés játékot.

Az eső csak úgy ömlött. A sportcsarnok nézőtérré alakított küzdőtere a kedvezőtlen körülmények ellenére teljesen megtelt. Még mielőtt elkezdődött volna az a varázslat, amely a publikum különböző élethelyzetekből érkezö tagjait néhány perc leforgása alatt képes befogadóvá tenni a művészetek szépségei iránt, a neves társulat főrendező – igazgatója köszöntötte jelenlévőket, örömét fejezve ki afelett, hogy a körülmények lehetővé tették ezt a találkozást. Elmondta, hogy az idei a Pannon Várszínház 20. nyári szezonja, Alsóörs kulturális életében tizenegy éve vannak jelen, majd arról beszélt, hogy a közeljövőben sem kell nélkülöznünk a színház nyújtotta élményeket.

A továbbiakban a Molnár Ferenc –Geszti Péter - Grecsó Krisztán összetételű alkotógárda „vette át a szót”, Dés László pedig arról gondoskodott, hogy az ember az előadást követő napon is azon kapja magát, hogy dúdolja a megismert dallamokat. Molnár Ferenc regénye méltán világhírű. Hogy miért? Talán azért, mert mondanivalója örökérvényű, miközben mintegy tükröt tartva elénk, szembesít bennünket az emberi tulajdonságok széles skálájával, kendőzetlenül mutatva be jót és rosszat a hősiességtől a gyávaságig, a hűségtől az árulásig, az önhittségtől az önfeláldozásig, az igaz bajtársiasságtól annak megtagadásáig. A Pannon Várszínház művészei mindent megtettek azért, hogy megteremtsék az ábrázolni kívánt légkört, hogy feltétel nélkül higgyük el nekik, hogy bár oly nagy a világ, hogy az égig ér, de nekik a grund az igazi hazájuk, amely ha nem lehet szabad, abba belehalnak. Egyikük, Nemecsek Ernő nem kevesebbel, mint életével igazolta e gondolat igazságtartalmát.

Molnár hősei hús – vér figurák, akikkel képes azonosulni az olvasó/néző, különösen akkor, ha olyan remek megformálásban lépnek elénk, mint ezen az estén. Nemecsek szerepében Szente Árpád Csabát, Boka megformálójaként Szelle Dávidot láthattuk. Gerébet Zayzon Csaba, Kolnayt Molnár Ervin keltette életre. „Ha felveszem a vörös ingem” énekelte a vörösingesek indulóját a legendás Áts Feri (Kékesi Gábor) és csapata, köztük az idősebb Pásztor alakítójaként az a Keresztesi László, akit az alsóörsiek már sokféle szerepkörben láthattak. Itt most voltaképpen fel kellene sorolnom a zenés játékot sikerre vivő teljes gárdát, köszönetképpen a maradandó élményért. A jelmezeket Jusztin Júlia tervezte, a nagyszerű koreográfia Krámer György munkája. A kiváló előadást Vándorfi László rendezte, bizonyságot téve arról, hogy a Pál utcai fiúk története egy évszázad távlatából is aktuális, nem fog rajta az idő.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card