• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Ünnep az ünnepben

Nyomtatás

Ünnep az ünnepben, avagy beszámoló augusztus 20-ról, amely egybeesett a XXVI. Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Napok második napjával

Hála a keresztény állam alapjainak lerakásáért, nemzetünk fennmaradásáért – mondta Hebling Zsolt polgármester Szent István király érdemeit méltatva az államalapításunk évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A megemlékezésre élénk érdeklődés mellett került sor a Sirály parkban. A tiszteletteljes főhajtáson községünk elöljárói és egyházi vezetői mellett Balázs János polgármester vezetésével jelen volt testvértelepülésünk, a felvidéki Kalász község küldöttsége, az viszont az elmúlt tizennyolc év alatt először fordult elő, hogy másik testvértelepülésünk, a székelyföldi Málnás delegációjával csak lélekben találkozhattunk. Trianon 100. évfordulóján jártak itt, akkor együtt emlékeztünk. Ma őrtüzeket gyújtanak összetartozásunk jeléül.

Az ünnepség kezdetén elhangzott nemzeti imádságunk és az EU himnusza. Az est szónoka Hebling Zsolt polgármester volt, aki ünnepi beszédében a nagy király életművéről beszélt. Nem kevesebb, amit neki köszönhetünk, mint nemzeti létünk – mondta. Erőskezű, előrelátó, bölcs uralkodó volt egy olyan korban, amikor ezekre az erényekre nagy szükség volt. Alázattal és hittel szolgálta nemzetét, miközben biztos jövőt adott Európának. Nekünk, kései utódoknak, akik keresztény értékrend szerint élhetünk, feladatunk, hogy továbbadjuk a kapott értékrendet, melynek alapja a hazaszeretet, a szeretet, a hit, a hűség, a család. Málnás ajándéka, a községben álló székelykapu felirata is erre késztet bennünket. Végezetül felemelő ünnepet kívánt Alsóörs tenni akaró közösségének.

Az ünnepi beszéd után az új kenyér megszentelésére került sor. Elsőként főtisztelendő Berkes Péter plébános mondta el ünnepi gondolatait. Augusztus 20- a kapcsán szólt identitástudatunkról, majd arról, hogy Szent István augusztus 15-én, Mária mennybevételének ünnepén ajánlotta védőszentje oltalmába Magyarországot, melynek szimbolikus jelentése van. Erre kenyér és szőlő formájában a koronán is találunk utalást (véletlen egybeesés, hogy Szent István éppen ezen a napon hunyt el).  A továbbiakban Berkes Péter imádságában kért hitet, erőt, reményt és mindennapi kenyeret, majd megszentelte azt.
Az új kenyeret Nt. Dr. Kálmán Csaba református lelkipásztor is megszentelte, hálaadó ünnepnek nevezve a napot. Mint mondta, a magyar ember élete összenőtt a földdel, ezért az első falat kenyér hálaadomány, köszönet azért, hogy van országunk, házunk, Isten kegyelméből áldott életünk. Fontos, hogy megtartsuk őseink hagyatékát, tovább bővítve azt a tőlük kapott lelki ajándékokkal. Végezetül Mózest idézte, aki azt hirdette, hogy ha így élünk, „áldást bocsát csűreinkre”. 
A megszentelt kenyeret Kalász község polgármestere, Balázs János szegte meg, majd a levágott részt felszeletelte. A korábbi években jelenlévőket is megkínálták a szervezők egy – egy falattal, az idén erre nem kerülhetett sor, miként a látványos tűzijátékra sem.

Velünk volt viszont Dávid Roland dalszerző, rock- és musicalénekes, aki elmaradhatatlan szereplője az államalapításunk ünnepén rendezett műsoroknak. Miután jelenlévők közösen elénekelték a székely himnuszt és a Szózatot, az ő műsorát hallhatuk. Miként minden alkalommal, most is remekelt, megteremtve azt a hangulatot, amely méltó az ünnep. Végezetül a Retroleum zenekar szórakoztatta a vendégeket, akik a langymeleg éjszakában hódoltak a gasztronómia örömeinek, miközben megkóstolták a környék pincészeteinek borait.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotóival: {gallery}2020/aug20{/gallery}

 

Praktikumtár

Veszprém-Balaton 2023.

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás