• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Hét kérdés Mihálkovics Tivadarhoz

Nyomtatás

Hét kérdés Mihálkovics Tivadarhoz a zene világnapján Október elseje, a zene világnapja ünnep mindazok számára, akik szeretik a műfajt.

Ebből az alkalomból készítettem villáminterjút a legilletékesebbek egyikével, Milhálkovics Tivadarral, a Magyar Állami Operaház örökös főtitkárával.

Nem kellett messzire mennem, hogy találkozzunk, az év nagy részében itt él közöttünk. Nehezen tudnám eldönteni, hogy mit szeret jobban: ősi családi fészkét, a Balaton gyönyörűségét, a vitorlázást és úszást, vagy azt az eszenciát, amit számára Alsóörs jelent. Van viszont valami, ami egyértelműen mindenek felett áll: ez a zene. Ő maga így vall erről:

Mit jelent az ön számára a zene?
A zene rengeteget és mindent jelent. Gyermekkorom óta és részben családi örökségként vittem és viszem tovább felmenőim zeneszeretetét és muzikalitását. Szóval: mindenem a zene.

Mikor és milyen módon került vele kapcsolatba?
Anyám hárfázni tanult. Nagyapám, Mosshammer Román nemzetközihírű hárfaművész volt, Párizsban 1888-ban nemzetközi hárfaversenyen első díjat nyert. Szobra, melyet Stróbl Alajos készített, az Operaház királyi lépcsőházát díszíti. Egyébként neki is volt egy nyaralója a faluban, amely bár átépítve, de a mai napig létezik, igaz, már nem a családunk tulajdonában. Én is zeneakadémiát végeztem vadászkürt szakon, rövid ideig zenét is tanítottam (Veszprémben, a Csermák Antal Zeneiskolában és Várpalotán – a szerz.), majd az Operához kerültem 1958-ban. Nyolcvan éves koromig dolgoztam a nagyhírű intézmény falai között különböző zenei területeken, melynek végül a főtitkára lettem.

Melyik stílus, korszak áll a legközelebb önhöz? Van kedvenc zeneszerzője, ha igen, ki és miért?
Verdit, Wagnert, Puccinit és Mozartot szeretem a legjobban. Maradi vagyok, mindig a klasszikusokhoz húzott a szívem.

Kérem, nevezzen meg néhány hírességet, akikkel hosszú pályafutása során találkozott, illetve dolgozott!
A külföldiek közül Pavarottival, Domingoval, Gardellivel, és hosszú volna felsorolni, mert gyakorlatilag úgy súgóként, mint azt követően főtitkárként minden hozzánk látogató és fellépő énekessel, karmesterrel módom volt személyesen találkozni. A magyarok közül Maleczky Oszkárt, Svéd Sándort, Faragó Andrást, Melis Györgyöt, Simándy Józsefet, Házy Erzsébetet említem, akinek megjegyezném, hogy a Vadtelepen volt egy nyaralója. Feladataim közé tartozott a vendégek fogadása is. Közéjük tartozott II. Erzsébet angol királynő, Beatrix holland királynő, a japán trónörökös és az összes magyar közjogi méltóság.

Melyik volt élete legemlékezetesebb zenei élménye?
Nagyon sok csodás élményem volt a kulisszák mögül, majd később a proszcéniumpáholyból, Bayreuthban az ünnepi játékokon és a világ más neves operaházaiban. Nehéz választani, hiszen pályafutásom során 3100 előadást súgtam végig és 4000 előadást láttam. Ha mégis meg kell neveznem egyet, talán a legnagyobb élményem Wagnertől a teljes Ring volt több mint húsz évvel ezelőtt. (Aki ismeri Mihálkovcs Tivadart, nem csodálkozik ezen, tudvalévő, hogy Wagner zenéje nagyon közel áll hozzá. Nem véletlen, hogy ő a Wagner Társaság elnöke – a szerz.)

Milyennek ítéli meg Alsóörs zenei életét?
A mi napig szívesen emlékszem azokra az előadásokra, ahol Házy Erzsébet csodás hangjával tisztelte meg Alsóörs lakosait és a nyaralókat, vagy Gárday Gábor estjeire. Ma is szívesen veszek részt a református templom zenei estjein, ha családom valamelyik tagja felvisz. Legutóbb Kiss Domonkos Judit csellójátékát hallgattam. Örülök, hogy szeretett településem ilyen nagyon szívén viseli a komolyzenét is.

Mit üzen az alsóörsieknek és a köztudottan vendégváró településre látogatóknak?
Szeressék a Balaton legszebb települését, Alsóörsöt, vitorlázzanak sokat és hallgassanak komolyzenét!

Köszönöm a beszélgetést.

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás