• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

1956 – velünk élő történelem

Nyomtatás

Október 23 – án, ezen a felejthetetlen pirosbetűs ünnepen megemlékezések sorát tartják országszerte, fejet hajtva mindazok előtt, akik „bátrak voltak mikor mertek”, amikor azt kívánta a haza. 

Alsóörsön – miként minden alkalommal – az idén is a Szabadság téren álló emlékkő volt a rendezvény helyszíne.

A veszprémi Vetési Gimnáziummal évenként közösen összeállított műsor a művelődéi házban ezúttal elmaradt, csakúgy, mint a balatonfüredi fúvósok közreműködése a koszorúzás helyszínén. Az élet felülírta a terveket. Azt azonban még a vírus sem tudta megakadályozni, hogy azoknak a dicső napoknak a fénye ne világítson mind a mai napig az emlékezők szívében.

Az ünnepséget a Himnusz és a Szózat hangjai foglalták keretbe a legszebb hangszeren, az emberi hangon előadva, valamint két szavalat: az Endrődi iskola hetedikese, Rasch Vincent Bátor Szabolcs: 56 című versét, Dömök Eliz pedig Villányi Edit: 56. november 4. színei című költeményét adta elő.

Az esemény szónoka községünk polgármestere, Hebling Zsolt volt. A jövőnket határozták meg az akkor történtek – mondta. Az államalapításhoz és 1848 márciusához hasonlóan 1956 októbere is olyan alkalom, amely a magyarság sorsának alakulását tükrözi, megérintve minden honfitársunk lelkét. Napjainkig érvényes értékrendet ad. A feltörő szabadságvágy tettekké, forradalommá formálódva lerakta a jövő alapjait. Hősök, mártírok tettek azért, hogy ez így legyen, nem kevesebbet adva érte, mint életüket. Azt a tüzet visszük tovább évről évre, ami akkor lobbant fel az emberek szívében.


A magyarság szabadságszerető nemzetként vonult be a történelembe – folytatta a polgármester. Ma már szabadon beszélhetünk erről, de ez nem volt mindig így. A dicső napokat szörnyű megtorlás követte, sokat tudna erről mondani a 301-es parcella és a többi tetthely. Bár a szent ügy elbukott, 1956 így is meredek lépcsőfok volt a szabadság felé vezető úton: általa valósulhatott meg a rendszerváltás. És hordoz egy nagyon fontos üzenetet is a jövő számára, miszerint – a polgármestert szó szerint idézve – „szabadságunkért, kivívott demokráciánkért semmilyen áldozat nem hiábavaló”.

A rendezvény koszorúzással folytatódott. Alsóörs Község Önkormányzata nevében Hebling Zsolt polgármester és Báró Béla jegyző, a képviselőtestületében Ferenczy Gábor alpolgármester, Gaál Dezső és Tóth Zoltán képviselő helyezte el a kegyelet virágait. Az emlékkövet az Endrődi iskola képviseletében Mészáros Károly igazgató és dr. Kálmán Csaba lelkipásztor, a katolikus egyházéban Berkes Péter plébános és Hebling László koszorúzta meg. Csiszár Lászlóné elnök és Galli Zoltán az ANyPE, Vörösmarty Mihály a FIDESZ helyi szervezete tagságának főhajtását közvetítette.

Eddig az emlékünnep. Hebling Zsolt ünnepi beszédében elhangzott egy mondat, amely arra ösztönzött, hogy fűzzek egy rövid utószót az eddig elmondottakhoz. Így szól: „Hála Istennek, sokan még közöttünk vannak ma is, akik átélték azokat a csodálatos napokat, a felejthetetlen, szívszorító pillanatokat, amelyeket több évtizedig titkolni kellett, de már nyíltan és büszkén lehet beszélni a valóban történelmi eseményekről.

Engedtessék meg nekem, hogy egyetlen gondolat erejéig éljek ezzel a lehetőséggel (bővebben talán majd más alkalommal, mivel mindannyiunknak, akik „oly korban éltünk e földön”, bőven vannak emlékeink). Radnóti ezt írta. „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent”. Így van ez Veszprémben a Brusznyai Árpád utca esetében is. Másnak egy szép utca a sok közül a város szívében, nekünk, akik elmondhatjuk, hogy ismertük a névadót, sőt tanítványai lehettünk, felbecsülhetetlen ajándék az élettől. Dr. Brusznyai Árpád, klasszika – filológia – történelem szakos középiskolai tanártól, aki a zenében is járatos volt, nemcsak a klasszikus műveltség csíráit sajátíthattuk el, hanem az emberség alapvető ismérveit és értékeit is. Élete és sorsa jól ismert mindenki előtt: 1956-ban koncepciós per áldozata lett. Krisztusi korban, harminchárom évesen akasztották fel, miután Pap János akkori MSZMP titkár kevés büntetésnek tartotta a rendszer megdöntésére irányuló cselekvések vádjával számára kiszabott életfogytiglani büntetést, annak ellenére, hogy érdekében ismert személyiségek, köztük Kodály Zoltán is fellépett.

Mi diákok, soha nem fogjuk elfelejteni azokat a napokat, amikor az iskola falán függő tablókról kivágták az arcmását, amikor a nevét is tilos volt kiejteni az intézmény falai között, amikor egy padban harmincan összebújva rettegtük a holnapot, majd sirattuk őt, az igaz embert.

Tisztelt Dr. Brusznyai Árpád Tanár Úr!
Így, több mint 60 év távlatából is köszönjük az útravalót. Nyugodjon békében Ön is és sok – sok mártírtársa is, akikre szintén kegyelettel gondolunk!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival
 

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson