• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Advent 4. vasárnapján

Nyomtatás

Advent negyedik vasárnapján meggyújtottuk a negyedik, a szeretet gyertyáját is. Immáron teljes fényben áll az adventi koszorú, kifejezve egy érzést, melyben: a hit, remény, öröm, szeretet teljessége válik eggyé. ONLINE közvetítés

ADVENTÜNK 2020-BAN

Idén is szépen ragyognak az adventi fények, az ünnepvárás is ott él a szívekben, bár mindenki tudja, ez az advent, ez a karácsony nem hasonlít az előzőekhez. A nyomasztó napi hírek árnyékában a remény is megszületik bennünk, s úgy készülünk, ahogy tavaly vagy azelőtt. Fenyőfát vásárolunk, süteményeket sütünk, ajándékokat készítünk. S bár idén a családok többsége nem vagy alig találkozik egymással, az erre hangolódás kesernyés örömét a vírus sem tudja elvenni a családoktól. S a településektől sem.

Ha sötétedés után kis sétára indul az ember a faluban, látja a házak, kertek fényeit, a falu központjában s az Endrődi úton a már megszokott ünnepi világítást.

Legelőbb a betlehem került a helyére a faluközpontban november végén, majd a fák is fénybe öltöztek, az oszlopokon is megjelentek a fénydíszek. Csak a csend lett nagyobb a nyílt tereken. Idén minden ünnepváró rendezvény elmarad, illetve átalakul, a helyzethez idomulva próbál eljutni az emberekhez az üzenet, a Születés és a Remény üzenete.

Az Öböl Televízió felvételei által az advent vasárnapi gyertyagyújtások részesei otthonunkban lettünk idén. Az első gyertyát öt kis óvodás verses jókívánságai után Csiszárné Huszár Judit, az óvoda vezetője gyújtotta meg. A második gyertyát az ötödik osztályos Kölcsei Lujza, aki az Eljövetel c. verset, míg Fazekas Gergő osztálytárs A négy angyal történetét osztotta meg velünk. A hit és remény két lila gyertyája után a harmadik gyertya rózsaszín színével az örömöt jelképezi. Ezen a vasárnapon településünk két lelkipásztora, Berkes Péter plébános és a gyertya meggyújtása után dr.Kálmán Csaba lelkész beszélt az advent lényegéről, Jézus születéséről, a szeretet csodájáról, erejéről. A negyedik gyertya lángját Hebling Zsolt polgármester lobbantotta fel, majd köszöntötte az itt élő, ide kötődő embereket. Az év nehézségei sok tekintetben megmutatták, hogy egymás iránti segítőkészség, törődés, az összefogás akarata él a falu közösségében, jó lenne, ha ez megmaradna a járvány elmúltával is, amikor majd visszatérhetünk megszokott életünkhöz.

S mit hozott még az idei advent?
Az alsó tagozatos gyerekek képeket rajzoltak, festettek kedvenc karácsonyi meséjükről, ezeket fényképeken mutatta meg a művelődési ház. A katolikus karitász és a református szeretetszolgálat is gyűjtést szervezett tartós élelmiszerekből nehezebb sorsú családoknak. Két értékes tárgy felajánlását követő licitálásból befolyt összeggel Alsóörs az időseket kívánja támogatni. Nagy Veronika és Csókás Péter egy értékes whiskeyt, Csiszár Lehel pedig a magyar futball válogatott aláírásaival ellátott mezt ajánlotta licitálásra.

A kultúrházi fenyődíszítő program helyett felhívást olvashattak az otthoni munkálkodásra, ennek eredményét a közösségi oldalakon fényképek dokumentálják. Az alkotók Fürst Józsefné, Józsa Adrienn, Steidlné Csapó Mária, Tarnai Viktória, Napraforgó Óvoda, Csipkeműhely, Tündér Ujjak.
Idén a Mikulás házhoz ment, az idősek karácsonya is elmaradt értelemszerűen. A gyerekek csomagot, az idősek utalványt kaptak.

A legkülönlegesebb ajándékot viszont az egész falu kapta december ötödikén, szombat este. Aki az utcára ment vagy kertjéből, erkélyéről nézte a kilátót, az a muzsika és a fények játékában gyönyörködhetett délután öttől hatig. Somlyó-hegyi kilátónk fényekbe öltözött Kálmánfi Gábor s Németh Béla ötlete s munkálkodása nyomán. A légmozgás néha elhalkította a zenét, a fényeket meg jól vagy kevésbé láthatta a nézelődő hallgató helyzetétől függően, de - a kommenteket nézve – jó fogadtatásra talált a kezdeményezés. Sokan sétálni indultak, úgy hallgatták, vagy csak a házuk közelében a szomszédokkal beszélgetve. Voltak, akik az erdőbe is felmentek….. s egy bejegyzés szerint Szentkirályszabadjáról is érdemes volt ezért eljönni.
Egy Mária emlékhely csendes avatására is sor került minap. Dobrosi Zsolt és családja kezdeményezésére, felajánlására készült el a temető felé vezető út mellett a vöröskő talapzatra emelt fülke a Mária szoborral, mely talán rövid megállásra készteti majd az arra járókat.

A kedvelt és népszerű falukarácsony zsibongását sem lehet idén hallani a faluközpontban, ahol még a családi ünneplések előtt jó beszélgetések zajlottak egy pohár forralt bor, pogácsa és néhány szem sült gesztenye mellett.

Bízzunk benne, hogy jövőre valóságosan is találkozhatunk ünnepeinken.

Addig is jó egészséget, békés ünnepeket kívánok mindenkinek nyugdíjastársaim nevében is:
Csiszár Edit

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card