• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Közéleti aktualitások

Nyomtatás

Alsóörsi közéleti aktualitások. Beszámoló a veszélyhelyzet alatti önkormányzati működésről, az aktuális teendőkről, ill. a meghozott testületi döntésekről.

Hebling Zsolt polgármester a veszélyhelyzet alatt is valamennyi döntés előtt egyeztetett a képviselő-testület tagjaival, akikkel bejárás keretében (2021.május 4-én) megtekintették a strandot, a szezon felkészülést, illetve átbeszélték az aktuális teendőket, értékelték a járványhelyzetet, valamint a benzinkút közvélemény kutatás eredményét. A példa nélküli szavazás (amely keretében nem csak az állandó lakosságot szólították meg, hanem a nyaralótulajdonosokat is) egyértelműen megerősítette az üggyel kapcsolatos korábbi álláspontjuk helyességét. Megköszönve az aktív részvételt,ezzel a partnerségi eljárást a témában lezártnak tekintik!

Egyhangúlag foglaltak állást az elektromos roller megosztó (LIME) szolgáltatás településen történő megjelenésével kapcsolatban, miszerint idén nem engedélyezik ezen szolgáltatás megjelenését (hasonlóan többek között Füredhez, Keszthelyhez, Keneséhez). Ugyanis nem látják biztosítottnak a tavaly felmerült problémák kiküszöbölését és közlekedés biztonsági szempontból is veszélyesnek tartanák a rengeteg bérelhető eszközt (a témával már korábban foglakozott a balatontipp cikke is).

A Helyi Építési Szabályzat módosításával is foglalkoztak. Csak úgy, mint a korábbi folyamatoknál, most is fontos célnak tartják a község élhetőségének megőrzését, de vizsgálják a már ősszel bevezetett változtatási tilalom további kiterjesztésének lehetőségét is. Jelenleg kettő eljárás indulhat, ahol a régi hivatal területén pontosítják az építési helyet, s ebben az állami főépítészi eljárásban a lakásokhoz előírt parkoló számot is szabályozzák, mivel az áprilisi OTÉK módosulás ezt központilag törölte. A másik egyszerűsített eljárás a volt Pelikán hotel mostani beépítési paramétereit csökkenti le a tulajdonossal egyeztetve, aki lakásokat tervez területén.

Számos bejelentésre reagálva: a testület elítéli az általa hozott HÉSZ szabályok mostanában tapasztalt, befektető általi kijátszását, amikor is a megállapított rendeltetési egység számnál a valóságban több kerül kialakításra, amely fokozza az adott lakókörnyezet népsűrűségét.

A régi kutyaiskola területére vonatkozó bérleti szerződés módosításáról, a támogatási kérelmekről és egyéb kérdésekről is szót ejtettek. (A veszélyhelyzet alatti döntések a honlap önkormányzati fülénél, az önkormányzati határozatok között megtalálhatóak.)

Az önkormányzat pénzügyi helyzete stabil (110 millió Ft van a bankszámlán), de takarékos gazdálkodás szükséges és óvatosság a sok bizonytalansági tényező miatt. Május végén szeretnék beindítani a Varázserdőt a leendő üzemeltetővel, számos közösségi programmal készülnek. 

A testület bizakodó a nyarat illetően, őszre több lakosságot érintő fejlesztést készít elő, minden alsóörsinek jó egészséget kíván!

Hebling Zsolt
polgármester

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás