• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kerékpárút építési projekt sajtótájékoztató

Nyomtatás

Mérföldkőhöz érkezett a kerékpárút építési projekt. Régi vágya teljesül a kerékpározást kedvelők népes táborának: kerékpárút épül Alsóörs – Felsőörs és Veszprém között.

A két községet érintő szakasz építési munkálatai befejeződtek, megkezdődött a forgalomba helyezési eljárás. A nagyszabású projekt jelenlegi állásáról és a járulékos feladatokról május 30-án sajtótájékoztató keretében adott számot Szabó Balázs felsőörsi és Hebling Zsolt alsóörsi polgármester.

Néhány szó az előzményekről, ahogy azt számomra Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere összefoglalta:
Alsóörs Felsőörs partnerségében pályázott a TOP - 3.1.1-16-vE 1-2017 00020 számú Európai Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott Település és Területfejlesztési Operatív Program Fenntartható települési közlekedésfejlesztés megnevezésű felhívására. A két település közötti 10 km hosszú útszakasz megépítése – amely csatlakozni fog a Veszprémből induló kerékpárútba – 750 millió Ft összértékű 100 százalékos intenzitású pályázati támogatást nyert. A kerékpárút, mint vonalas létesítmény építési munkáit a kivitelező Colas Út Étépítőipari Zrt. végezte. Ez a beruházás számunkra is nagyon fontos, mivel felbecsülhetetlen turisztikai vonzata van.

A dolgok jelenlegi állása:
A sajtótájékoztatón a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, az alsóörsi gyökerekkel bíró Vörösmarty Éva köszöntötte a megjelenteket. Gratulált a két érintett település önkormányzatának, képviselőtestületeinek és lakosságának, akik kiemelt fontossággal kezelték a régen dédelgetett terv megvalósulását. Mint mondta, az a cél, hogy kerékpárral is legyen megközelíthető minden település. A lakossági igény azonnal megmutatkozott: a gondosan megtervezett és kijelölt utat nemcsak a kerékpározás szerelmesei vették birtokba pillanatokon belül, szívesen sétálnak rajta gyalogszerrel is (Móricz Zsigmond óta tudjuk, hogy „gyalogolni jó!), vagy éppen gyermekkocsit tolva. Az alelnökasszony kitért arra is, hogy szép közlekedési eszközöket lehet vásárolni állami támogatással, segítve általa a kulturált közlekedést és az egészséges életmódot.

A sajtótájékoztató további részében Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere elmondta, hogy gyakran jár az érintett útvonalon sportolási céllal, futva vagy kerékpárral, akár hattagú családjával is. A lakosság nagyon várja már, hogy elkészüljön a Veszprémet érintő szakasz is, hiszen ezáltal közvetlen kapcsolat jön létre a Balaton-part és a megyeszékhely között. A táj képe máris megváltozott. Az érintett útvonalon egy elöregedett nyárfasor balesetveszélyessé vált, ki kellett vágni. Pótlása tájba illő fafajtával fog megtörténni 16 millió forint ráfordítással oly módon, hogy az karakteres fasort alkosson. Felsőörs feladatának tekinti továbbá a zöldítést, a cserjeültetést kegyeleti okokból a temetők mentén és más helyeken, ahol az az ottélőknek fontos. 40 millió forintot fordítanak gépbeszerzésre, eszközparkjuk fejlesztésére az árokrendszer tisztántartása és a növényzet gondozása céljából. Komplexen gondolkoztak a pályázat kiírói – mondta a polgármester, és ez így lesz teljes.

Alsóörs vezetője, Hebling Zsolt először a múltról beszélt, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítséget nyújtottak ahhoz, hogy eddig eljussunk. Pillanatnyilag Veszprém határáig készült el az út, jelenleg is folynak a munkálatok. Alsóörsön is van még folyamatban lévő építési beruházás, de a fő feladat most már a megfelelő közvilágítás biztosítása, zöldfelületek kialakítása, növényzet telepítése, valamint utcabútorok beszerzése. Az útmenti illemhelyek már korábban kihelyezésre kerültek, figyelembe véve az infrastruktúrát. Az új kerékpárút fejlődési lehetőséget kínál a túrizmusban is. Ha befejeződik a használatbavételi eljárás, újabb sajtótájékoztatón találkozunk – ígérte Hebling Zsolt.

A továbbiakban Sárdy Julianna túravezető, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezető hivatali tanácsosa ígért egy élvezetes napot mindazoknak, akik elfogadva a nemzeti park új programtípusát, részt vesznek egy szakvezetéssel egybekötött E-bike túrán, mintegy felavatva az új kerékpárutat. A részvételre előzetes jelentkezés alapján nyílt lehetőség, mivel a nemzeti park tíz kerékpárt tudott rendelkezésre bocsátani, egyet pedig egy helyi vállalkozó, de saját járművel bárki csatlakozhatott hozzájuk. Sárdy Julianna elmondta, hogy a résztvevők összetétele bizonyság arra, hogy széleskörű társadalmi tartományt sikerült megszólítaniuk ezzel a programtípussal, beleértve a 70 éven felüli korosztályt és babaülésben utazó ifjú „túratársaikat” is.

Első alkalommal 17 km távolságot jártak be a résztvevők. A túravezetők gondoskodtak arról, hogy ne csak a festői tájban gyönyörködjenek, hanem kapjanak ízelítőt a térség kulturális kincseiből is. Erre Alsóörsön a Török-házban, Felsőörsön a műemlék prépostsági templomnál nyílt lehetőség, míg a túra harmadik állomásán (az aszfaltról letérve) a Balatonalmádihoz tartozó Köcsi- tavi tanösvény várta őket, kipróbálandó a természetben való kerékpározás élményét is.

Pataki Júliától megtudtam, hogy Felsőörs térségében, a kerékpárút mentén egy helyi vállalkozó csapat ez év nyarán új szolgáltatást kínál – E-bike kerékpárokat fog kölcsönözni, egyben más típusú kerékpárok szervízelésével is foglalkozik.

Május 30-án ez volt a délelőtt programja, délután – gyermeknap lévén – más „műfaj” várta az érdeklődőket. Honlapunk erről is találnak információt.

Kovács Piroska

Nagy Veroinka és Zórád Ferenc fotói az eseményekről:

 

Praktikumtár

Magyar falu Program

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Harley-Davidson