• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Pedagógusnapra 2021.

Nyomtatás

A jeles napok sorában június első vasárnapjára, ebben az évben június 6-ára esik az az ünnep, amikor a mindennapok forgatagában egy pillanatra megállunk azért, hogy kifejezzük köszönetünket és hálánkat a pedagógusok munkájáért.

Kemal Atatürk, a modern Törökország megálmodója mondta: az új generációkat a tanárok alakítják.

Amikor úgy bő tíz esztendővel ezelőtt a Pillanatfelvétel című alsóörsi riportkötet készült, arra a kérdésre, hogy mit jelent számára Alsóörs, az Endrődi iskola egykori diákja, Báró Béla jegyző így válaszolt: A tudást kaptam Alsóörstől. Ebben a pár szóban megfogalmazódik a lényeg, hiszen jól tudjuk, a tudás hatalom! Mérnök, cipész, sebész, varrónő: néhány véletlenszerűen kiválasztott foglalkozás. Közös ismérvük: ahhoz hogy művelői gyakorolni tudják hivatásukat, valakinek meg kellett tanítania őket arra. Ez pedig kivétel nélkül igaz a földkerekség valamennyi mesterségére és tudományára. A pedagógusok (az elnevezés a görög paidagogosz, gyermekvezető jelentésű szóból származik) nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy neveljenek, oktassanak, hogy tanítványaik kiművelt emberfőkké, hivatásukat magas szinten betöltő szakemberekké, tudósokká, a hétköznapok hőseivé, családszerető, egymást tisztelő és segítő boldog emberekké válhassanak majd egykoron. Feladatuk komplex és végtelenül fontos! Sok múlik rajtuk. Egyetlen példa ennek igazolására: világhódító Nagy Sándor soha nem lett volna az, akivé vált, ha nem Arisztotelész a nevelője,

Már a régi görögök is…. szoktuk mondani, ha valaminek a gyökerei mélyre nyúlnak vissza. Nem kivétel ez alól az oktatás sem, sőt őket is megelőzték az emberiség bölcsőiben, Mezopotámiában, Indiában, Kínában, Egyiptomban, ahol már az időszámítás előtti II – I. évezredben léteztek oktatási intézmények, működtek írnokképző iskolák. A lassan az egész világon létjogosultságot nyert tevékenység országonként ugyan nagyban különbözött egymástól, azonos elemei, a tanítás, nevelés megléte és a tudás átadásának fontossága napjainkig fennmaradt.

A pedagógusokat az év egy - egy meghatározott napján az egész világon köszöntik, a teljesség igénye nélkül ilyeténképpen:
Csehországban Jan Ámos Komensky (Comenius) születési évfordulóján, március 28-án virággal tisztelegnek előttük. Indiában szeptember 5-én, második miniszterelnökük születésének feltételezett napján a gyerekek bemennek az iskolába, de nincs tanítás. Az órákat emlékezéssel töltik az idősebb diákok segítségével, hogy ezzel is tehermentesítsék nevelőiket. A tanárokat nagy megbecsülés övezi: Egy régi indiai tanítás alapján még Istennél is fontosabbak, az értékrendben csak az anya és az apa áll előttük, míg negyedikként Isten követi őket. Latin - Amerikában nemzetközi tanárok napját tartanak. Singapurban szeptember 1-je az ünnep, de azt az előző napon tartják meg úgy, hogy akkor is csak fél napig tart a tanítás. Dél-Koreában május 15-én rövidebb órák vannak. A diákok szegfűvel köszöntik tanáraikat, a végzett tanulók pedig meglátogatják őket és ajándékkal kedveskednek nekik. A vietnami iskolákban november 20-a szabadnap, de az elvárás a gyerekek felé, hogy látogassák meg, és köszöntsék virággal nevelőiket. A 11 országból álló Arab Államok mindegyike azonos napon, február 28-án ünnepel. Kínában először 1931-ben a Nemzeti Központi Egyetemen tisztelegtek a pedagógusok előtt, 1939 óta Konfuciusz születésének évfordulóján ünnepelnek.

Hazánkban az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1952. június 7-én fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 §-ból álló határozatot, meghatározva ezzel az emléknap időpontját. A pedagógusnap a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozók ünnepe.

A napjainkban vége felé közeledő oktatási év nem tartozik a szokványosak közé, az ismert járványügyi helyzet számtalan kihívást tartogatott tanár – diák és szülő számára egyaránt. A nagyvilágban tett virtuális sétát követően ezért Mészáros Károlytól, az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabdautánpótlás – Központ igazgatójától megkérdeztem:

Hogyan zajlott le a tanév ebben az élethelyzetben és miként ünnepelték meg a pedagógusnapot?
A 2020/21. tanévet is kettősség jellemezte – válaszolta. Oktattunk jelenléti tanításban, majd digitális munkarend szerint. Az alsó tagozat több héttel előbb kezdte meg a jelenléti oktatást. A napközis rendszerünket is át kellett szervezni. Mind a jelenléti, mind az on-line oktatás során a pedagógusok és tanulók teljesítették a követelményeket, az elfogadott munkarendet nem változtattuk meg, de a rendezvények halasztásra kerültek. A tanulók és pedagógusok – felhasználva az előző évek tapasztalatait – zökkenőmentesen végezték a digitális munkát. A törvényi, társadalmi, gyermeki, szülői elvárásoknak megfelelően teljesített az iskola.
A pedagógusnapot hagyományos módon ünnepeltük meg, az idén június 4-én, pénteken a nagyszünetben. A fenntartók (egyház, önkormányzat) és a szülői munkaközösség képviselői egy – egy szál virággal köszönték meg az intézmény valamennyi dolgozójának munkáját.

Az iskolát követően a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde vezetője, Csiszárné Huszár Judit is válaszolt ugyan ezekre a kérdésekre:
Ebben a nevelési évben a pandémia miatt nem volt intézményi bezárás, azonban 2021. március 8 és április 19 közötti időszakban csak ügyeleti rendszerben működött az intézmény. A gyerekek létszáma lecsökkent, kis csoportokban biztosítottuk számukra a különböző tevékenységeket. Azoknak a gyerekeknek, akik otthon voltak, heti – kétheti bontásban online juttattuk el azokat a feladatokat, melyeket terveztünk erre az időszakra. Ilyen volt a húsvéti készülődés, a víz - közlekedési témahét. A szülők közül többen visszaküldött képek formájában örvendeztettek meg bennünket a gyerekek sikeres tevékenységéről, az elkészült munkákról. Köszönjük együttműködésüket.

Községünkben már hagyománya van, hogy a pedagógusnap alkalmából a község vezetői virággal köszöntik intézményünk valamennyi dolgozóját. Ez történt az idén is. A szülők közösségének vezetői szintén ilyenkor köszönik meg a pedagógusok egész éves munkáját. A pedagógusnaphoz kötődően minden évben az alkalmazotti közösség csapatépítés céljából kiránduláson vesz részt.

Kovács Piroska

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás