• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

UTCAMESÉK12 - SZŐLŐSOR UTCA

Nyomtatás

SZŐLŐSOR ÉS ÓBOR UTCA, EZERJÓ-, MUSKOTÁLY-, RIZLING- ÉS OTELLÓ- KÖZJó a sör, mégis a bor az anyja! – így szól egyik közmondásunk. 

Ezekben a kánikulás, verejtékeztető napokban talán eretnekség éppen ezzel a közmondással kezdeni egy olyan nyaralóhelyen, ahol a sör tisztelete és élvezete a népszerű nyári sörnapokban is kifejeződik.

De a szőlő és a bor kultusza az ókori időkbe nyúlik vissza, szerencsére a rómaiak szőlővesszőket is hoztak magukkal Pannóniába, s bár a birodalom uralmát elsodorta a népvándorlás, a szőlő maradt, mert jól érzi magát e Kárpátok határolta medencében. A Balaton-felvidék földtani és klimatikus adottságai meg különösen kedveztek a szőlőkultúra kialakulásának.

Szűkebb otthonunk, Alsóörs, első erre vonatkozó írásos emlékei a XVI. századból maradtak fenn, de azok is egyetlen család – a Mórocza-család – irataiból ismertek. Egy évszázaddal későbbről már jóval több a levéltári források száma, ezek sok mindent elárulnak a korabeli viszonyokról, de a környéken lévő szőlők fajtáiról szinte semmit. Arról inkább vannak adatok, hogy a szőlő szaporítása sima vagy előgyökereztetett vesszőkkel történt, a saját vagy szomszéd szőlőjéből. S arról is akad hír, hogy a szőlővesszőlopás sem lehetett ritka, hiszen tiltó rendelkezést hoztak ellene.

Ma már egyértelmű, hogy az alsóörsi születésű Fábián József lelkésznek kimagasló érdemei vannak - elsősorban fordítási munkáival – a térség szőlőművelési kultúrájának megteremtésében. Az ő halála után (1825) pár évvel van adat arról, hogy Márkus Ignác alsóörsi szőlőjében a fajták szerinti ültetés és szüret az első rizlingbor előállítását eredményezte. Talán ez lehetett e fajta sikertörténetének bölcsője.

Településünkön hat, utca és szerény méretű köz őrzi nevében szőlős múltunk emlékeit. A fehér szőlők lettek itt honosok 70 %-os fölénnyel a vörös szőlők rovására.

Falunk nyugati szélén egy utcácska a SZŐLŐSOR nevet viseli, ami arra utal, hogy valamikor ez volt a jellemző, hiszen a fő megélhetést a szőlőművelés és a halászat adta az itt élőknek. A település terjeszkedik, házak épülnek sorban, a szőlősorok elárvulnak és eltűnnek. Legalább egy utcanév őrzi még a múlt emlékét.

Egyetlen utcácskánk nevében él még a már szinte teljesen kihalt, sőt telepítési tilalom alá vont vörös szőlő emléke, az OTELLÓ-közében. Ennek a jellegzetes ízű, direkttermő festőszőlőnek a végső, közvetlenül termő amerikai vagy hibrid fajtákra vonatkozó 1938-as tilalmi rendelettel majdnem befejeződött. Hogy 10 %-ban engedték a létezését, csak a kiváló színjavító képességének köszönheti. Talán manapság is létezik néhol, kiskertekben, házi használatra. Nimbusza olyannyira leáldozott egy időben, hogy még a neves szőlész, Istvánffi Gyula is így hárította el az Otellóra vonatkozó kérdést: Kérem, úri körökben a direkttermőkről nem szokás beszélni.

ÓBOR nevű utcácskánk a szelíd hegyoldalban egy füves zsákutca néhány nyaralóval. 

Neve – a köztudattal ellentétben – nem a bor korára utal, hanem annak fejlődöttségi állapotára. A lexikoni meghatározás szerint: megkülönböztetésül az újbortól, az a bor, mely már a kellő pincekezelésben részesülvén, egészen v. legalább részben kifejlődött, törésmentes és palackozható.
 

 

Az EZERJÓ magyar eredetű fajta, errefelé is telepítették, ám igazi hazája Mór környéke. Már a II. világháború előtt keresett termék volt Móri Aszú néven.

Egy időben nagy keletje volt az édes boroknak, talán a MUSKOTÁLY is ekkor élhette fénykorát. Ősrégi fajta, változatai élnek tovább. Kedvelt csemegeszőlő. A kierjedt bor is őrzi a friss szőlő illatát.

A RIZLING a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike, s talán a legelterjedtebb is. A legtöbb rizlingbor friss és gyümölcsös, virágokra és füvekre emlékeztető, könnyed bor lehet belőle jó kezelés után. A Rajna vidékéről származik s terjedt el, ismert még az olasz változata is, s ma a világon mindenütt előfordul.
Kultúránk szerves része a szőlő és a bor. Pincészetek százai dolgoznak ezért, s kiváló nedűkkel jelennek meg a piacon. Sokan csak hobbiból kezdenek foglalkozni a szőlővel, s aztán nem szabadulnak….

A bor férfidolog – írta Márai – csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett.
Kánikulában különösen üdítő lehet egy jó fröccs. Minap egy rádiós műsorban hallottam, hogy a fröccsnek 85 féle megnevezését gyüjtötték össze, ami a népszerűségét és elterjedtségét bizonyítja……….. Csak néhány ízelítőül: kisfröcss, nagyfröccs, hosszúlépés a legismertebbek, de van házmester, viceházmester, polgármester, kőműves, maflás, Krúdy, kaszás, csatos, lámpás, angol-magyar (Puskás)…….. mind más-más arányban tartalmazza a bort és a szódát.

2013-ban bevették a Magyar Értéktárba.

De mikortól ismerik a szódát? Magyarországon Jedlik Ányos dolgozta ki az eljárást, s írt róla tanulmányt 1829-ben Mesterséges savanyúvizek címmel. De a felfedező nem ő volt – hanem egy Joseph Priestley nevű angol lelkész és tudós 1767-ben -, de Jedlik tette lehetővé az ital olcsó, nagyüzemi előállítását, megoldva a felmerülő problémákat, többek között a gáz minél jobb elnyeletését. A legenda viszont egy baráti borozgatáshoz köti a fröccs megszületését, miszerint Jedlik Ányos 1842. október 5-én Fáy András fóti présházában váratlanul előhúzta új találmányát, egy szódás palackot, és szódát spriccelt a meglepett társaság borába. Mi ez? Spriccer. Túl németes - így Vörösmarty, legyen a neve inkább fröccs….. E napon született Vörösmarty Fóti dal c. verse, melynek első sora: Fölfelé megy borban a gyöngy...
Költőink is gyakran megénekelték a bor dicséretét Balassitól Petőfiig és tovább, így születtek a méltán népszerű bordalok. A népszerű Vivat Bacchus együttes jó hangulatú előadását pár éve az alsóörsi vendégek is élvezhették egy meleg nyári estén a Sirály-parkban.

Eötvös Károly Balatoni utazás c. könyvében elmeséli a tapolcai Mojzer uramnál elköltött ebédjük történetét. Az író a régi jó magyar vendéglősök utolsó példányának nevezi Mojzer urat, akinek a borral és vízzel kapcsolatos életbölcsességét is megosztja az olvasóval.
– Hát egy kis víz nem jön a borba, Mojzer uram?
– Jön az, de csak okkal-móddal. Az első üveg bort mindenki tisztán kapja. Mikor az első üveg bor elfogyott: akkor már látom, hogy az én emberem mennyit akar inni, és miként bírja a bort. Ha jól bírja: a többi bort is tisztán kapja. Ha nem bírja, és mégis mérték nélkül akar inni: akkor vízzel kapja. Mert a részeg embert utálom, kocsmámban meg nem szenvedem.

Egy pohár jó bor mellett hamar megértik egymást az emberek - Herczeg Ferenc gondolata mellé már csak egy gyöngyöző hűs pohár kívánkozik.

Novák Edit

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás